Rusija žestoko kritikovala američki pokušaj izazivanja nemira na Kubi u okviru ‘revolucije u boji’-Rusija je oštro kritizirala SAD zbog pokušaja izazivanja socijalnih nemira na Kubi u sklopu “revolucije u boji” u  toj karipskoj zemlji, gdje su antivladini prosvjednici tražili ostavku predsjednika Miguela Diaz-Canela.

Prosvjedni skupovi započeli su tokom vikenda u nekoliko gradova Kube privukavši na ulice hiljade ljudi da izraze svoje nezadovoljstvo protiv vlade Diaz-Canela u trenutku kada ostrvska država prolazi kroz najgoru ekonomsku krizu u posljednje tri decenije, sa hroničnim nestašicama struje i hrane zbog američkih sankcija.

Kubanski predsjednik u ponedjeljak je za haotičnu situaciju optužio Washington za provođenje “politike ekonomskog gušenja koja izaziva socijalne nemire u zemlji”.Diaz-Canel naglasio je da su drakonske američke sankcije posljednjih godina dovele do nestašice lijekova, nestanka struje i drugih ekonomskih poteškoća.

Tokom posljednjih šest decenija, Washington je održao oštar ekonomski, financijski i komercijalni embargo protiv Kube. Brojne rezolucije Generalne skupštine UN-a ukazale su da blokada očigledno krši međunarodno pravo.

U četvrtak je glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova rekla da SAD nastoje podstaći revoluciju u boji na Kubi, izvijestila je novinska agencija TASS.

„Logika je ovdje jednostavna. U brojnim prilikama testiran je u raznim situacijama, ali sve je jedan te isti način rada – podsticanje revolucija u boji protiv neželjenih režima “, rekla je.

„Isprva se protiv njih uvode sankcije, a umjetni problemi se stvaraju ili nameću izvana, što komplikuje socijalnu i ekonomsku situaciju. Na toj osnovi izazivaju se tenzije i pobuđuje antivladin osjećaj. Kad se dostigne kritična masa, cijela krivnja snosi se na nacionalnu vladu. Na njega se postavljaju etikete, njegova aktivnost je diskreditirana i time se situacija bliži kolapsu “, dodala je Zakharova.

Maria Zakharova,glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Rusije

Washington je pokušao koristiti istu shemu na Kubi, rekla je ruska diplomatkinja. Zaharova je naglasila da, unatoč svim mjerama kubanskih čelnika da podrže ekonomiju ostrvske zemlje i pruže pomoć građanima, SAD za trenutnu krizu krive Havanu.

“Oni tvrde da Havana odbija prihvatiti američku pomoć, ne želi sudjelovati u međunarodnim mehanizmima distribucije vakcina i općenito provodi anti-popularnu politiku.”

Zaharova je rekla da Moskvu zbunjuju službene izjave Bijele kuće o situaciji na Kubi. “Iznenađujućom drskošću SAD prikazuju događaje na Kubi na svim nivoima, uključujući službenu najavu objavljenu na brifingu State Departmenta 13. jula, kao posljedicu vladinih grešaka”, rekla je Zakharova.

U srijedu je kubanski ministar vanjskih poslova Bruno Rodriguez rekao da je Washington nastojao stvoriti nered i nestabilnost radi kršenja ustavnog poretka i socijalnog konsenzusa na Kubi i harmonije Kubanaca upotrebom moćnih i sofisticiranih instrumenata, posebno u obliku kampanje na društvenim mrežama.

“Posebni cinizam Washingtona” svodi se na činjenicu da je tokom čitave istorije revolucionarne Kube namjerno držao strategiju “gušenja zemlje, diskriminacije nad njenim narodom i uništavanja ekonomije”, rekla je Zaharova.

“SAD govore o humanitarnim potrebama; međutim, one eskaliraju tenzije i sukobe slijedeći svoje uske i sebične interese,” dodala je.

Moskva je, prema Zaharovoj, pozvala Washington da se ne miješa u unutrašnje stvari Kube i umjesto toga uklanja ustrajnu blokadu karipske zemlje zbog teške situacije u njoj. “Pozivamo Washington da konačno zauzme objektivan stav, da se riješi licemjerja i skrivenih dnevnih redova u politici i da Kubanci, njihova vlada i narod, sami riješe situaciju i odrede svoju sudbinu” rekao je diplomata.

“Od SAD-a i njihovih pristalica traži se samo jedno: da se ne miješaju u poslove suverene države”, naglasila je Zaharova.

Također je rekla da ono što SAD čine protiv Kube predstavlja „još jednu političku predstavu, primjer dobro uspostavljene američke politike dvostrukih standarda s selektivnom primjenom zakonskih normi te s pristranim i drugačijim tumačenjem istih ili sličnih događaja .

”Lideri Latinske Amerike, političke ličnosti i društvene organizacije već su se pridružili horu podrške Havani i Kubancima kao odgovor na najnovije miješanje i destabilizirajuće pokušaje Washingtona.

Kampanja na društvenim mrežama podsjeća na mnoge druge programe za promjenu režima u režiji Sjedinjenih Država, uključujući državni udar 2019. godine protiv bolivijskog predsjednika Evo Moralesa i pokušaj državnog udara protiv predsjednika Madura u Venezueli. 

Pisjournal

 

Prethodni članakTurska vladajuća stranka kaže da će se veze s Izraelom poboljšati nakon poziva predsjednika
Naredni članakDa li će kineske evropske ambicije biti ostvarene u Mađarskoj?

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime