Ruski ministar vanjskih poslova:Povlačenje trupa dokazuje neuspjeh američke dvadeset godina duge misije u Afganistanu-Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kaže da povlačenje američkih snaga iz Afganistana znači da su Sjedinjene Države prepoznale neuspjeh svoje dvije decenije duge misije u zemlji.

“Sjedinjene Države nije da samo povlače svoje trupe iz Afganistana, već to čine prepoznajući neuspjeh svoje dvadeset godina duge misije”, rekao je Lavrov tokom predavanja na Dalekoistočnom federalnom univerzitetu u četvrtak.

Naglašavajući da su se opasnosti od terorizma i droge dramatično povećale otkako su Sjedinjene Države i njihovi saveznici napali Afganistan 2001. godine, rekao je najviši ruski diplomata i dodao: „Naprimjer, na Zapadu postoje dokumenti koji ukazuju na vjerovatnoću da su američki vojnici bili umiješani u trgovinu drogom . ”

Lavrov je podigao uzbunu zbog prijeteće opasnosti koje predstavlja teroristička skupina DAEŠ u ratom razorenoj zemlji i rekao je da je teroristička organizacija “namjerno povlačila svoje snage u sjevernim provincijama Afganistana koje se graniče s našim saveznicima”.

Sjedinjene Države napale su Afganistan u oktobru 2001. pod izgovorom takozvanog rata protiv terorizma. Washington je potrošio bilione dolara ratujući protiv osiromašene zemlje u kojoj je život izgubilo na hiljade afganistanskih civila i američkih vojnika.

Očekuje se da će američki vojni kontingent napustiti Afganistan do 11. septembra.
Prošle sedmice američke snage napustile su zrakoplovnu bazu Bagram, dugogodišnje poprište američkih vojnih operacija u zemlji, čime su zapravo završili najduži rat Washingtona.

Američko centralno zapovjedništvo objavilo je da je američko povlačenje iz zemlje, koje je u aprilu naredio predsjednik Joe Biden, sada završeno više od 90 posto.
Otkako su SAD u maju započele formalno povlačenje svojih snaga iz Afganistana, talibanski militanti pojačali su napade širom zemlje. Prema Pentagonu, oni sada kontroliraju više od 100 od ukupno 419 okružnih centara u Afganistanu.

Ruska novinska agencija TASS izvijestila je da je talibanski politički ured rekao da militantna skupina nije težila da vojno preuzme vlast u Afganistanu.

Rusija: Talibani su uveravali Moskvu da će poštovati ljudska prava

Kasnije u četvrtak, rusko Ministarstvo vanjskih poslova reklo je da je talibanska delegacija, koja je stigla u Moskvu ranije istog dana, dala uvjerenja da će poštivati ljudska prava, uključujući i prava žena “u okviru islamskih normi i afganistanske tradicije”.

Ministarstvo je dodalo da su talibani također uvjerili Moskvu da skupina neće kršiti granice država Srednje Azije.
Takođe su garantovali, napomenulo je rusko ministarstvo, održavanje sigurnosti stranih diplomatskih i konzularnih predstavništava u Afganistanu.

U saopćenju ruskog Ministarstva vanjskih poslova dodaje se da su talibani Moskvi rekli da grupa želi mir u Afganistanu pregovorima te da je predana suočavanju s prijetnjom koju ratom zahvaćenoj zemlji predstavlja teroristička skupina Daesh, i da čine sve da se iskorijeni proizvodnja heroina.

Britanske trupe povučene u vrijeme zabrinutosti od pojačane borbenosti u Afganistanu

Britanski premijer Boris Johnson objavio je u četvrtak da je većina britanskih trupa povučena iz Avganistana.

“Sve britanske trupe dodijeljene NATO misiji u Afganistanu sada se vraćaju kući”, rekao je Johnson u izjavi parlamentu.
“Iz očiglednih razloga, neću otkriti raspored našeg odlaska, iako mogu reći parlamentu da je većina našeg osoblja već napustila tu zemlju.”

Britanski vojni šef: Afganistan na putu ka građanskom ratu

Govoreći nakon Johnsonove najave, šef britanskih oružanih snaga upozorio je da postoji mogućnost da bi Afganistan mogao biti na putu građanskog rata kako američke i druge strane trupe odlaze.

Nick Carter, šef britanskog stožera za odbranu, rekao je da je “vjerovatno” da će se država urušiti bez tamošnjih međunarodnih snaga.

Afganistan bi mogao vidjeti situaciju poput građanskog rata u zemlji iz 1990-ih “gdje biste vidjeli kulturu ratnog gospodarstva i možda biste vidjeli neke od važnih institucija poput sigurnosnih snaga koje pucaju po etničkim ili, što se toga tiče, plemenskim linijama”, rekao je Carter.
“Ako bi se to dogodilo, pretpostavljam da bi Talibani kontrolirali dio zemlje. Ali, naravno, ne bi kontrolirali cijelu zemlju.”
Britanske snage su prvi put raspoređene u Afganistan 2001. godine nakon terorističkih napada 11. septembra na Sjedinjene Države. Ukupno je u toj zemlji ubijeno 457 britanskih vojnika.

Izvor

Prethodni članakPromjena američkih prioriteta, razlog je povlačenja vojske iz Afganistana
Naredni članakTheodor Herzl i stvaranje cionizma

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime