“SAD i njihovi saveznici od 2001. godine bacali su u prosjeku 46 bombi dnevno u druge zemlje “: Izvještaj grupe CODEPINK- Sjedinjene Države i njihovi saveznici od 2001.godine do danas bacaju u prosjeku 46 bombi na druge zemlje, otkrilo je nedavno istraživanje antiratne grupe CODEPINK.

Prema istraživanju Medee Benjamin i Nicolasa JS Daviesa iz američke grupe, koje je objavljeno u četvrtak na web stranici Common Dream, Sjedinjene Države i njihovi saveznici bacili su najmanje 326 000 bombi i projektila na druge zemlje od 2001. godine, uključujući i više od 152.000 u Iraku i Siriji, izvijestila je u subotu novinska agencija Xinhua.

Zaključak je donesen prvenstveno o službenim američkim vojnim izdanjima, kao i podacima Ureda za istraživačko novinarstvo, Jemen Data Project i New America Foundation, navodi se u istraživanju, dodajući kako je Trumpova administracija prestala objavljivati podatke o svojim bombaškim kampanjama. 2020. ukupan broj je podcijenjen.

Osim toga, podaci također nisu uključivali bombe ili rakete korištene u helikopterskim napadima, napadima na borbene topove AC-130, uklanjanju američkih bombardera ili bilo kakvim operacijama protiv pobune ili protuterorizma u drugim dijelovima svijeta, navodi se u istraživanju.

“Sjedinjene Države ratuju gotovo svake godine svog postojanja kao neovisne nacije, boreći se u 227 godina svoje 244-godišnje istorije”, navodi se u tekstu.

“Američka javnost i svijet ostaju gotovo potpuno u mraku zbog smrti i razaranja vođa naše zemlje nastavili su da se svete u naše ime,” dodaje se.

Istraživanje je objavljeno nakon što su američke zračne snage 25. februara bacile sedam bombi od 500 kilograma u istočnu Siriju, navodno ubivši 22 osobe.

“Predsjednik (Joe) Biden betumno je pokušao koristiti zračne napade u Siriji kao ‘polugu’ s Iranom, umjesto da se jednostavno pridruži iranskom nuklearnom sporazumu kao što je obećao tijekom predizborne kampanje”, rekli su pisci, napominjući “američki zračni napad predvidljivo nije uspio zaustaviti raketne napade na duboko nepopularne američke baze u Iraku. “

“Biden ne može povratiti svjetsko poštovanje prema američkom vodstvu, niti podršku američke javnosti našoj vanjskoj politici, gomilanjem više laži, tajni i zločina na one  koje je naslijedio”, zaključilo je istraživanje.

CODEPINK, koju je u novembru 2002. osnovalo oko 100 žena, osnovna je organizacija koja radi na okončanju američkih ratova i militarizma u svijetu.

Izvor