SAD – IRAN, Pomno isplanirana greška-  Vrlo je vjerovatno  da danas,  sedmicu  nakon  terorističko-političkog atentata na iranskog generala  Qassema  Soleimania  na  teritoriji  Iraka,  u  Trumpovom  spektakularnom  obračunu sa Teheranom, američki  predsjednik– i ne samo on – još uvijek ne zna  sigurno kako će cijela priča ići dalje. Šta je dobijeno a šta izgubljeno. I šta će tek biti. Prepoznatljivo je da ni u vrhu američke administracije, i ne samo njihove, mnogo toga ovim povodom  nije usaglašeno. U Washingtonu glas protiv dižu i neki republikanci.

Zlatko  Dizdarević

Za razliku od Trumpa, Teheran  cijenu svog gubitka  zna, uz  jasne poruke pored iskazane boli:  Kada padne  jedan komandant,  zastavu podiže i bitku nastavlja  drugi. Izgubili su moćnog čovjeka, kreatora i realizatora  iranskog  geostrateškog  i vojnog  uzdizanja  u regionu i šire.Time su postalii prava noćna  mora ne samo Americi  već i mnogima  čiji su apetiti spram  Bliskog istoka  oduvijek  bili nezajažljivi, Izraelu i Saudijskoj Arabiji prije svih.

Za Ameriku, ili barem Trumpa i njegovo okruženje, predsjednički naručeni atentat, ignorisanje suverenosti Iraka  i  otvorene prijetnje  Teheranu – uključujući i rušenjem kulturnih spomenika  planetarno-civilizacijskog značaja, pokušaj su zauzdavanja  Irana  u njegovom  očiglednom širenju i utjecaju u cijelom regionu. I sve je ispalo drugačije, bez obzira na  jučerašnji trud da se kobajagi odustajanje od sile, u odgovoru  na  prekjučerašnje  iranske  rakete, ponudi   kao mirotvorstvo  najviše  klase. Ispade da je pošteda onih  grandioznih  spomenika  od Perzije do danas, velika američka milost.

Bez obzira što niko ne zna na šta će sve ovo tek izaći, jasno je da je Iran danas višestruko jači nego prije sedam dana,  da je svekoliko pomirenje sa Irakom ogroman dobitak i za Bagdad i za Teheran,  da je unutrašnje  jedinstvo  Iranaca  evidentnije nego ikad  minulih decenija, a da je realnost početka  trajnog odlaska  stranih vojnika iz  Iraka, na čelu sa Američkim,  bliža nego ikad prije.

Ma koliko sladunjavo miroljubivi  govor Trumpa  završio sa patetičnim “God bless  America”, nakon iranskih raketa na dvije  američke baze u Iraku, pa čak i uz sumnje pojedinih  analitičara  po svijetu da je cijela operacija na neki način i usaglašena zbog uzajamnih  interesa  u regionu,  činjenice na sonu su neumoljive: SAD su ovim silno ugrozile vlastite, ogromne, dugoročne ambicije i poziciju na Bliskom istokun abildavane  i kroz evo 17 godina  prisustva u Iraku. Ne samo da se “američkoj izuzetnosti”  tamo bliži kraj  već sluti i kraju epohe  ukupne zapadne prevlasti u regionu.  Ali time  i  moći tamošnjih  najvjernijih  partnera  Washingtona – Izraelu i Saudijskoj Arabiji. Izrael posebno, baš zato,  ostaje  najradikalna  prijetnja  iznenadnom  navodnom  mirotvorstvu Trumpa. I slutnji da  će se  umjesto njima  morati mnogo više posvetiti  nadolazećoj Kini i Dalekom istoku. A pitanje je koliko  bi  Amerikanac,  koji je  već itekako  platio Netanyahuu  vjernost  u partnerstvu kroz  skandalozne  odluke o Jeruzalemu, Golanu, daljem  nasljavanju Zapadne obale itd. bio spreman  da ulazi u veliki rat između  Irana i Izraela.  Izvjesno je da bi to zapalilo cijeli region pa tako i globalne ekonomske interese  Amerike.

Iluzorno  je uvjerenje  mnogih analitičara  da je vojno slabiji Iran  nespreman  na odgovor  radikalnoj akciji Trumpa  pa i  Izraelu.  Greška je  u tom uvjerenju velika. Količina i vrsta oružja  ovdje nisu mjera  kapaciteta dugoročnog otporau istoriji  grandioznih postojbina. Kao što se  uostalom  pokazalo  i u Siriji.

Ukratko, utisak je da se Trump u mnogo čemu ipak preigrao,  da mu “državni atentat”  na Soleimania i Iračanina  Abu MahdiAl- Muhandisa  nije  u svijetu priuštio  očekivani  respekt  i strah. Naprotiv. U saldu, puno toga se  svelo na pomno  isplaniranu  grešku. Reklo bi se, sve tipičnije – Američki. Na drugoj strani, Iran u kompletnoj situaciji za sada pliva  mudrije i respektabilnije. A iz te pozicije i u razne buduće  pregovore  ulazi se sa jačim kartama.

pisjornal

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime