PisjournalState Department pozvao je američke saveznike da se oslanjaju na diplomatiju, a ne na vojnu akciju ili prijetnje, da zaustave iranski nuklearni program, nakon  ratoborne izjave izraelskog ministra odbrane Bennyja Gantza prošle sedmice. 

U četvrtak, 5. augusta, Gantz je rekao: “Svijet se mora nositi s Iranom, regija se mora nositi s Iranom, a Izrael također treba odraditi svoj dio posla u ovoj situaciji.” “Sada je vrijeme za djela – riječi nisu dovoljne. Vrijeme je za diplomatska, ekonomska, pa čak i vojna djela – inače će se napadi nastaviti”, rekao je Gantz.

Izraelski čelnici protive se naporima predsjednika Joea Bidena da oživi nuklearni sporazum Zajedničkog sveobuhvatnog plana djelovanja (JCPOA), vjerujući da se ne može vjerovati da će se vlada u Teheranu pridržavati bilo kakvog sporazuma.

Izrael i SAD ranije su koristili tajne akcije i vojne udare kako bi omeli iranski nuklearni program. Bajdenova administracija vjeruje da je diplomatija jedina dugoročna zaštita od nuklearnog Irana, ali republikanci i Izraelci u velikoj mjeri vjeruju u direktnije mjere.Nedavni napadi na komercijalnu plovidbu povezanu s Izraelom u Perzijskom zaljevu pooštrili su postojeće regionalne tenzije. 

Odgovarajući na Gantzove komentare, glasnogovornik State Departmenta rekao je za Newsweek da SAD “blisko surađuju sa našim saveznicima i partnerima kako bi razmotrile naše sljedeće korake i konzultirale se s vladama u regiji i šire o odgovarajućem odgovoru. Uzimamo sigurnost Izraela i svih naših drugih partnera i saveznika vrlo ozbiljno. “”Ostajemo u bliskom kontaktu sa našim izraelskim kolegama i ažuriramo ih prije i nakon svake runde pregovora”, rekao je glasnogovornik razgovora JCPOA.

“Sa njima smo se konsultovali i tokom ovih pregovora.” “Ponašali smo se s velikom dozom transparentnosti, znajući da Sjedinjene Države i Izrael dijele zajednički interes: pazeći da Iran nikada ne dobije nuklearno oružje. Vjerujemo da je diplomatija, u koordinaciji sa našim saveznicima i regionalnim partnerima, najbolji put za postizanje tog cilja. ” 

“Imali smo mnogo diskusija s različitim američkim partnerima o pristupu SAD -a, uključujući naše partnere u Izraelu i među državama Zaljevskih Arapa. Nastavit ćemo blisko konsultovati se s tim ključnim partnerima kako se ovaj proces bude odvijao.”

Glasnogovornik State Departmenta dodao je da su SAD “duboko zabrinute i pridružuju se našim partnerima i saveznicima u našoj snažnoj osudi napada na plovilo Mercer Street”, misleći na sumnjivi napad bespilotnim letjelicama u julu kod Omana u kojem su poginuli jedan Britanac i jedan Rumun. 

Američka centralna komanda okrivila je Iran za napad.”Nema opravdanja za ovaj napad koji slijedi obrazac agresivnog ponašanja”, rekao je glasnogovornik State Departmenta. “Ove vrste agresivnih akcija ugrožavaju slobodu plovidbe ovim kritičnim plovnim putem, međunarodnu plovidbu i trgovinu, te živote onih na plovilima.” “Ne podržavamo nezakonite vojne akcije bilo koje nacije protiv komercijalnih plovila koja ometaju prava i slobode plovidbe i međunarodnu plovidbu.” 

Izraelski lideri nisu krili da se protive tekućim pregovorima o JCPOA -i. Tada je premijer Benjamin Netanyahu u aprilu rekao: “Dogovor s Iranom koji nam prijeti uništenjem neće nas obavezivati.”Aktuelni premijer Naftali Bennett izjavio je u junu da će Izrael “zadržati svoju potpunu slobodu djelovanja” protiv Irana, upozoravajući: “Nastavak nuklearnog sporazuma s Iranom greška je koja će ozakoniti jedan od najnasilnijih svjetskih režima.” Netanyahu je tokom svog mandata održavao bučno protivljenje javnosti JCPOA -u i angažman s Teheranom.

Njegovim odlaskom mnogi su izvještaji sugerirali da će njegovi nasljednici umanjiti kritike izraelske javnosti na račun strategije Bijele kuće, umjesto da se angažiraju sa SAD -om i Europljanima iza kulisa kako bi izrazili svoje protivljenje. Izraelski i iranski lideri održali su stabilan ritam prijetnji u posljednjih godinu dana.

Ovo uporište napetosti bilo je poškropljeno iranskim i izraelskim napadima na brodove u Perzijskom zaljevu; Izraelski napadi na iranske ciljeve u Siriji; Izraelske tajne akcije protiv iranskog nuklearnog osoblja i objekata; kibernetički napadi s obje strane; i napadi na Izrael koje Iran podržava od strane njegovih saveznika milicija u Libanonu, Siriji, palestinskoj Zapadnoj obali i Pojasu Gaze.

Iranski diplomatski i vojni zvaničnici upozorili su prošle sedmice da je Teheran spreman odgovoriti na svaku izraelsku ili američku agresiju. Nedavni skok tenzija dolazi u delikatnom trenutku. Iranski predsjednik Ebrahim Raisi preuzeo je dužnost prošle sedmice i trenutno formira svoj kabinet.Raisi je u junu rekao da “neće dozvoliti da se pregovori vode radi pregovora. Pregovore ne treba odugovlačiti, ali svaka sjednica treba dati rezultate”,rekao je Raisi.

Također je rekao da se neće sastati s Bidenom čak i ako SAD ukinu sankcije koje je uveo bivši predsjednik Donald Trump nakon što je napustio JCPOA 2018. godine. Kritičari JCPOA -e kažu da je sporazum previše ograničen i ne uspijeva se pozabaviti iranskim programom balističkih projektila i upotrebom regionalnih proxy snaga. Biden je rekao da želi da JCPOA bude temelj za “duži, snažniji” dogovor koji obuhvata ove elemente. Međutim, iranski zvaničnici odbacili su ovaj prijedlog više puta. Raisi je u junu rekao da se o programu balističkih raketa Teherana “ne može pregovarati”.    

Izvor