PISjournalNakon samita G7, čelnici NATO-a su na sastanku u Španiji koji će trajati do četvrtka u sklopu godišnjeg samita s glavnim fokusom na Rusiju i pooštravanju stava prema Kini, a analitičari kažu da njeno uključivanje u novi strateški koncept vojnog bloka kojeg predvode SAD ne može pomoći u ublažavanju razlika između SAD-a i EU a ozbiljni problemi na domaćem terenu će također oslabiti ambiciozni plan Washingtona za održavanje američke hegemonije.

Na samitu NATO-a,u Madridu, po prvi put će učestvovati najviši lideri četiri azijsko-pacifičke zemlje, Japana, Južne Koreje, Australije i Novog Zelanda, a takođe će blok po prvi put identifikovati Kinu u svom novom strateškom konceptu, ključnom dokumentu o budućem sigurnosnom testu NATO-a i vojnom razvoju koji će biti usvojen na samitu.

NATO i neki od američkih saveznika pojačali su napore da naglase takozvanu kinesku prijetnju. Na primjer, Bijela kuća je objavila čitanje o sastanku američkog predsjednika Joea Bidena s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom u nedjelju uoči samita G7, u kojem je navela da su dvojica lidera razgovarala o izazovima koje postavlja Kina. Reuters je također citirao anonimnog zvaničnika Bijele kuće koji je rekao da su SAD uvjerene da će novi strateški dokument NATO-a uključivati ​​”oštar” jezik prema Kini.

NATO će povećati broj vojnika u pripravnosti na visokom stepenu na preko 300.000, izjavio je u ponedjeljak generalni sekretar Jens Stoltenberg.

U aktuelnom strateškom konceptu NATO-a koji je dogovoren na samitu u Lisabonu 2010. godine, Kina se ne spominje. Analitičari kažu da nije iznenađujuće vidjeti da novi strateški koncept uključuje Kinu jer je tokom prošlogodišnjeg samita u Briselu blok usvojio oštru retoriku u vezi jačanja kineske vojske, rastućem uticaju i mjerama “prisilne ekonomije.”

Na samitu G7 i NATO-a, SAD će poslužiti kao dirigentska palica za mobilizaciju Zapada da uzme Kinu kao protivnika – uglavnom u kombinaciji s Rusijom. Ovo je nova verzija hladnog rata i prisiljavanjem drugih zemalja da smanje razmjenu s Kinom na ekonomskom i drugim poljima, SAD pokušava isključiti Kinu iz globalne zajednice, kaže Xiang Haoyu, istraživač na Kineskom institutu za međunarodne studije.

Na primjer, u nedjelju na svom godišnjem skupu, zemlje G7 su se obavezale da će prikupiti 600 milijardi dolara privatnih i javnih sredstava tokom pet godina za financiranje infrastrukture u zemljama u razvoju i suprotstavljanje kineskoj inicijativi Pojas i put.

Uključivanje Kine u “Strateški koncept” znači da će Kina u narednih nekoliko godina postati prioritet NATO-a, što će uticati i na smjer njene vanjske politike i strategije, kaže Yuan Zheng, zamjenik direktora i viši naučni saradnik Instituta američkih studija, Kineska akademija društvenih nauka.

NATO, nasljednik Hladnog rata, sve više širi svoj domet izvan Evrope, posebno na azijsko-pacifičku regiju, gdje se nada da će igrati značajniju ulogu, potiskujući razvoj i utjecaj Rusije i Kine, dodao je Yuan.

Čini se da je fokus globalne strategije i geopolitike NATO-a na sukobu Rusije i Ukrajine, ali je zapravo u indo-pacifičkom regionu oko Kine. SAD vide Kinu kao glavnog konkurenta i koriste sva sredstva da je obuzdaju. Druge zapadne zemlje takođe žele da zauzmu dobre pozicije u ovoj oblasti s obzirom na značaj regiona u globalnom lancu snabdijevanja i budući razvoj, rekao je Xiang.

Himiranje takozvanih kineskih prijetnji ponudit će NATO-u i SAD-u više izgovora i “legitimnosti” da budu uključeni u indo-pacifičku regiju, rekao je Xiang, ističući da neke zemlje u regionu, posebno Japan, rade na tome da pomognu stožer za ulazak NATO-a u Aziju.

Razilaženja oko Kine

Dok SAD naporno rade na nametanju svojih strateških ciljeva svojim saveznicima, pokušavajući da povežu Kinu i Rusiju zajedno, upoređujući Ukrajinu sa ostrvom Tajvanom, i da pomiješaju sigurnost Azije i Evrope zajedno u potrazi za profitom, postoje razlike između SAD i nekih zapadnih zemalja,što bi moglo otežati SAD-u realizaciju svog ambicioznog plana, izjavio je u ponedjeljak za Global Times Cui Hongjian, direktor Odsjeka za evropske studije na Kineskom institutu za međunarodne studije.

Velike sile u Evropi žele da stave pod kontrolu sukob Rusije i Ukrajine i dovedu dvije strane za pregovarački sto, dok SAD i Japan žele da iskoriste krizu da produže geopolitički sukob u dugoročnu konfrontaciju, rekao je Cui, ističući da neke zemlje u Evropi insistiraju na tome da Kina neće izazivati ​​međunarodni poredak vojnim snagama s obzirom na njen razvojni put u prošlim decenijama.

Cui je rekao da Kina i EU imaju različite stavove o mnogim pitanjima, ali se dvije strane nadaju da će raditi u istom pravcu i stabilizirati odnose ne samo u trgovinskim već i bilateralnim odnosima. Američka reklama o prijetnji Kine i pritisku na EU test je za vodeće zemlje u Evropi da li mogu održati stratešku autonomiju.

Na prošlogodišnjem samitu u Briselu, francuski predsjednik Emmanuel Macron medijima je rekao da je NATO organizacija koja se tiče sjevernog Atlantika, te da Kina nema mnogo veze sa sjevernim Atlantikom. Veoma je važno da se ne raspršimo i da budemo nepristrasni u našem odnosu sa Kinom.”

SAD su bile posvećene širenju svog sistema savezništva širom svijeta, ali je teško uspostaviti novi NATO u Aziji. Kultura,historija, vrijednosti i drugi faktori azijsko-pacifičkih zemalja čine da je uticaj Kine u ovoj regiji teško ignorisati, rekao je Yuan.

Yuan je također napomenuo da Kina vodi nezavisnu vanjsku politiku mira i saradnje u kojoj svi dobivaju, a produbljivanjem razmjene između Kine i Evrope poboljšaće se i percepcija evropskih zemalja prema Kini.

Planovi američkih političkih elita da održe svoju hegemoniju korištenjem ukrajinske krize također su zabrinuli neke od njenih saveznika, a tako ambiciozan globalni projekat će također biti oslabljen domaćim problemima.Oružano nasilje, rasizam i rastući bijes prema odluci Vrhovnog suda SAD-a da poništi presudu o pobačaju… sve je to podsjetilo svijet da su SAD daleko iza svog zlatnog doba, kažu analitičari.

EU se takođe suočava sa ozbiljnim problemima u energetici, socijalnoj zaštiti, rastućoj inflaciji i problemima ljudskih prava.

Izvor

Prethodni članakMasakr nad afričkim izbjeglicama na španskoj granici
Naredni članakRast desnice i ljevice:Kuda ide Francuska nakon izbora?

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime