PISjournal-Nakon nekoliko decenija komplikovanih i hladnih odnosa, a posebno u sjeni brzog međunarodnog razvoja i pojačanih tenzija sa Zapadom, Rusija i Sjeverna Koreja ponovo koračaju putem bliskosti i jačanja veza.

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un u nedelju se ukrcao u svoj oklopni voz i krenuo iz Pjongjanga, a nakon 48 sati prešao je željeznički most preko rijeke Razdolne u ruskoj Primorskoj oblasti i uputio se na sjever u svoju drugu posjetu Rusiji.

Lideri dvije zemlje sastali su se u ruskom gradu Vladivostoku, gradu udaljenom samo 130 kilometara od granice sa Sjevernom Korejom, na marginama Istočnog ekonomskog foruma (EEF).

Let između Pjongjanga i Vladivostoka traje oko sat vremena i jedna je od rijetkih ruta koje nudi sjevernokorejska državna aviokompanija, ali je sjevernokorejski lider radije putovao svojim oklopnim vozom kako bi uživao u prirodnim ljepotama regije duž rute.

Pjongjang iz sigurnosnih razloga drži u tajnosti rijetka putovanja Džong Una u inostranstvo, a vagoni maslinaste boje njegovog specijalnog voza osigurani su oklopom i raznim odbrambenim i sigurnosnim sistemima. Prema nekim izvorima, Džong Unov voz je naoružana tvrđava na točkovima za koju se vjeruje da uključuje karaoke sobu, satelitsku komunikaciju i centar hitne medicinske pomoći. Takođe, vozom se prevozi i njegov lični automobil, a to je limuzina Mercedes-Benz.

Na putovanju, ministar vanjskih poslova Choe Som-Hui i brojni visoki zvaničnici stranke i vojne industrije, uključujući menadžera sektora za proizvodnju municije, pratili su Džong Una.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov prokomentarisao je ciljeve posjete sjevernokorejskog lidera Rusiji, rekavši da je sastanak sa Putinom samo dio sveobuhvatnog programa posjete sjevernokorejskog lidera ovoj zemlji.

„Održaće se razgovori između dvije strane, a nakon toga, ako bude potrebno, dva lidera će samostalno nastaviti bilateralnu komunikaciju, a mi ćemo nastaviti da jačamo naše prijateljske veze“, naveo je Peskov.

Ruske novinske agencije, pozivajući se na zamjenika ruskog ministra vanjskih poslova Andreja Rudenka, javile su da bi tokom sastanka dvojica lidera mogla razgovarati o isporuci humanitarne pomoći Sjevernoj Koreji.

Ovo je prvo inostrano putovanje sjevernokorejskog lidera nakon četiri godine, a njegov program nije objavljen zbog sigurnosnih razloga. Ovo je njegova druga posjeta Rusiji. Džong Un rijetko putuje u inostranstvo, a u proteklih 12 godina svoje vladavine putovao je 7 puta u inostranstvo, od kojih 4 puta u Kinu.

Odnosi između dvije zemlje datiraju još od uspostavljanja države Sjeverne Koreje prije 75 godina, a Rusija je tradicionalni saveznik i glavni oslonac Pjongjanga koji je decenijama izolovan zbog zapadnih sankcija. Sjeverna Koreja je također jedna od najjačih pristalica rata Moskve protiv Ukrajine i pozdravila je pripajanje istočnih i južnih regiona Ukrajine Rusiji i izrazila interes za slanje građevinskih radnika u ova područja kako bi pomogli u naporima za obnovu.

Na početku vladavine Džong Una, odnosi Sjeverne Koreje s Moskvom bili su hladni jer su se Rusi pridružili međunarodnim sankcijama protiv Sjeverne Koreje zbog njenih nuklearnih i raketnih programa. Od 2018., međutim, sjevernokorejski lider je krenuo u popravku odnosa, iskoristivši rivalstvo koje je odvojilo Kinu i Rusiju od SAD-a i njenih saveznika.

Iako su trgovinski odnosi između Rusije i Sjeverne Koreje na niskom nivou zbog sankcija Vijeća sigurnosti UN-a protiv Pjongjanga, dvije strane su posljednjih godina pokušavale ojačati bilateralne odnose. Prema posljednjim statističkim podacima koje je u aprilu 2019. dostavio konzulat Sjeverne Koreje u Vladivostoku, trgovina između Sjeverne Koreje i ruskog regiona Dalekog istoka iznosila je 10,69 miliona dolara u periodu od januara do marta iste godine, a ova cifra iznosila je 30,72 miliona dolara u u istom periodu prošle godine, pokazujući trostruki rast. Od ovog obima trgovine, ruski udio je iznosio 10,67 miliona dolara u izvozu, od čega su 9,08 miliona dolara naftni proizvodi. Udio Sjeverne Koreje iznosio je samo 20.000 dolara.

Džong Unova posjeta Rusiji dolazi u trenutku kada su tenzije između SAD-a i Sjeverne Koreje eskalirale na Korejskom poluostrvu, a ova akcija je dijelom pokušaj Moskve da upozori SAD da više ne može izolirati i kažnjavati države koje ne poštuju američke želje i interese. Rusija je u proteklih godinu dana pokušavala privući zemlje u razvoju na svoju stranu i povećati svoju težinu i poziciju prema Zapadu u novom multipolarnom svjetskom poretku, a u okviru ovog globalnog ruskog programa nalazi se i Sjeverna Koreja.

Negativni stav Zapada prema savezu Moskve i Pjongjanga

Unatoč poricanjima Moskve i Pjongjanga, SAD inzistira da se pregovori Rusije sa Sjevernom Korejom aktivno odvijaju s ciljem snabdijevanja ruske vojske oružjem kako bi se nadoknadilo oružje izgubljeno u ratu u Ukrajini. Zvaničnici američke vlade vjeruju da se Putin, tokom razgovora s Džong Unom, fokusira na nabavku više vojne opreme, posebno artiljerije i municije, kako bi spriječio kontranapad koji su ukrajinske snage pokrenule na Rusiju prije otprilike tri mjeseca.

Štaviše, zvaničnici Washingtona tvrde da bi Rusija mogla upotrijebiti sjevernokorejsko oružje za napad na ukrajinska skladišta hrane kako bi doveli stanovništvo Kijeva u tešku poziciju kad dođe zima.

General Mark Milley, predsjedavajući Zajedničkog štaba američkih snaga, izjavio je u utorak da je ruska vlada zatražila od Sjeverne Koreje vojnu pomoć u ratu u Ukrajini. General Milley je rekao da čak i ako Sjeverna Koreja pristane da pruži vojnu pomoć Rusiji, Moskva ne može napraviti značajnu promjenu na bojnom polju s Ukrajinom.

Glasnogovornik Pentagona, brigadni general Patrick Ryder, rekao je da nema informacija o detaljima ove posjete, dodajući: „Samo bih još jednom ponovio da smo i dalje zabrinuti što Sjeverna Koreja razmišlja o pružanju bilo koje vrste municije ili materijalne podrške Rusiji, kao podrška ruskom ratu protiv Ukrajine.”

Matthew Miller, glasnogovornik američkog State Departmenta, rekao je da je sastanak Putina i Džon Una pokazao da ruski predsjednik traži  pomoć i upozorio da će svaki sporazum o oružju između dvije zemlje dovesti do uvođenja novih sankcija.

U prošlonedeljnom govoru, savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Jake Sullivan upozorio je Sjevernu Koreju da ne šalje oružje Rusiji i zaprijetio da će Pjongjang platiti visoku cijenu ako to uradi.Na ova američka upozorenje Peskov je odmah odgovorio i rekao da „ono što je važno jesu interesi dvije zemlje, a ne upozorenja Washingtona.”

Zapadne zemlje tvrde da je Moskva nakon godinu i po dana rata u Ukrajini izgubila mnogo naoružanja i da je u lošem stanju. Američka vlada je prošle sedmice rekla da bi sastanak Putina i Džong Una mogao biti dio napora Rusije da pronađe nove dobavljače oružja koje koristi u kampanji za Ukrajinu.

Zapadne tvrdnje da Rusija dobija oružje od Sjeverne Koreje dolaze jer su zvaničnici Kremlja više puta rekli da im strano oružje nije potrebno i da imaju dovoljno oružja i municije koja im može omogućiti da se upuste u borbu protiv svih članica NATO-a. Rusi su toliko sigurni u svoju pobjedu u Ukrajini da je Putin u ponedjeljak rekao da čak ni borbeni avioni F-16 koje je Zapad isporučio za Ukrajinu neće uticati na razvoj događaja na ratištima i samo će produžiti rat.

Izvještaji  zapadnih medija

Čim je Džong Un stigao u Rusiju,različiti izvještaji u zapadnim medijima počeli su da se množe, pri čemu je svaki medij iznio nekoliko tvrdnji o ciljevima posjete. BBC i NBC News objavili su da je nuklearno partnerstvo jedan od ciljeva posjete, dodajući da, budući da je Pjongjang pod sankcijama UN-a i SAD-a, zbog toga što Pjongjang ima nuklearni program, susret dvojice lidera može dovesti do toga da Sjeverna Koreja dobije pristup tehnologiji potrebnoj za razvoj naoružanja koje je usporeno zbog sankcije koje su joj nametnute.

Zapadni posmatrači tvrde da sjevernokorejska strana traži hranu, energiju i napredne satelitske i podmorske tehnologije kako bi poboljšala svoje programe balističkih projektila i drugih oružja.

Neki mediji su se okrenuli kontroverzi kako bi naštetili rusko-sjevernokorejskim odnosima. Reuters je, pozivajući se na tehničke dokaze koje je “pregledao”, prošlog mjeseca tvrdio da je elitna grupa sjevernokorejskih hakera tajno provalila kompjuterske mreže velikog ruskog proizvođača projektila najmanje pet mjeseci prošle godine. Ovi mediji očigledno namjeravaju da impliciraju da je cilj Sjeverne Koreje iza bliskosti s Rusijom špijuniranje njenih raketnih i nuklearnih programa.

Ekskluzivno PISjournal

Prethodni članakPolitičke i separatističke krize u Pakistanu
Naredni članakPrljavi rat Izraela

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime