Sastanak Vijeća sigurnosti UN-a: Članovi podržavaju pregovore u Beču s ciljem oživljavanja JCPOA dok se od SAD-a traži ukidanje sankcija Iranu-Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija održava sastanak na kojem se razgovara o izvještaju generalnog sekretara o provedbi Rezolucije 2231 kojim se odobrava iranski nuklearni sporazum iz 2015. godine, jer podupire bečke pregovore usmjerene na oživljavanje sporazuma koji je napustio Washington.

Sjednica održana srijedu prvi je sastanak Vijeća sigurnosti UN-a od pandemije koronavirusa, na kojem predstavnici zemalja učesnica sudjeluju lično, ali u ograničenim delegacijama.

Antonio Guterres pozvao je Sjedinjene Države da “ukinu sankcije” Iranu kako je dogovoreno nuklearnim sporazumom, službeno nazvanim Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA), u izvještaju predstavljenom Vijeću sigurnosti, a poruka je ponovljena u raspravi na sastanku od strane zamjenice generalnog sekretara za politička pitanja Rosemary DiCarlo.

Također je pozvala SAD da “produže ugovore u pogledu trgovine naftom s Islamskom Republikom Iran i u potpunosti obnove ugovore za projekte neširenja nuklearne energije”.

Dvogodišnji Guteresov izvještaj objavljen je prije sastanka i uoči sedme runde bečkih pregovora.Na sastanku u srijedu, DiCarlo je ponovila da Ujedinjene nacije žele vidjeti kraj sankcija kako je dogovoreno Nuklearnim sporazumom, produženje ugovora za prodaju iranske nafte i omogućavanje nuklearnih aktivnosti dopuštenih sporazumom.

Kao što je šef UN-a izjavio, ona je rekla da su ovi koraci “neophodni” za povratak u potpunu provedbu JCPOA i da bi se iranskom stanovništvu pružile “konkretne koristi” predviđene sporazumom.U isto vrijeme, DiCarlo je pozvala Iran da zaustavi svoje protumjere suspendiranjem nekih svojih obveza prema JCPOA-u i da nastavi suradnju s Nuklearnom agencijom UN-a koja ima zadatak da provjeri provođenje obveza u Teheranu.

Štaviše, rekla je da bečki pregovori nude “ključnu priliku” za SAD i Iran da se zajednički vrate u JCPOA, da je to od velike važnosti i da je dobrodošlo.U međuvremenu, Europska unija, koja predsjedava pregovorima u Beču, pozvala je na hitan progres i pozvala obje strane da iskoriste “ograničeni diplomatski prozor” koji je otvoren kako bi se osiguralo da se sve strane povinuju poštivanju sporazuma.

Jasno je da vrijeme nije na našoj strani i da bi ono što bi moglo biti moguće danas. u bliskoj budućnosti moglo bi  biti nemoguće. Pred nama je ograničen diplomatska prilika koju ne bismo smjeli propustiti”,  rekao je Vijeću sigurnosti ambasador EU u Ujedinjenim nacijama Olof Skoog.

Rekao je da je blok također pozdravio izjavu Sjedinjenih Država o “spremnosti” za ukidanje iranskih sankcija vezanih za nuklearni sporazum.Europska unija ostaje u potpunosti posvećena JCPOA i odlučna je da nastavi raditi s međunarodnom zajednicom na njegovom očuvanju, napomenuo je.

Također, zamjenik kineskog veleposlanika u UN-u Geng Shuang pozvao je Sjedinjene Države da odgovore na iranski zahtjev za garancijom da neće ponovo odustati od dogovora.

U međuvremenu, očitim potezom prebacivanja krivice, američki izaslanik rekao je da se njegova zemlja zalaže za to da “Iran nikada ne dođe do  nuklearnog oružja”.

“Vjerujemo da je diplomacija, u koordinaciji s našim saveznicima i regionalnim partnerima, najbolji put za postizanje tog cilja”, rekao je zamjenik američkog veleposlanika u Ujedinjenim nacijama Jeffrey DeLaurentis.

Tokom bečkih razgovora, rekao je, “Posljednjih nekoliko rundi razgovora u Beču pomoglo je iskristalizirati odluke koje Iran i Sjedinjene Države trebaju donijeti kako bi se postigao uzajamni povratak u skladu sa JCPOA.”

Od aprila preostali potpisnici JCPOA održavaju razgovore u glavnom gradu Austrije s ciljem oživljavanja značajnog sporazuma od kojeg je odustao bivši američki predsjednik Donald Trump.

Trumpov nasljednik Joe Biden izrazio je spremnost da vrati Washington u sporazum, ali je spor u uklanjanju sankcija, što je preduvjet za povratak SAD-a u skladu sa sporazumom.

Iran kaže da su mu potrebna uvjerenja da će se sve sankcije ukloniti i da se SAD neće ponovo povući iz sporazuma.A SAD kažu da bi Iran prvo trebao obustaviti korektivne mjere poduzete kao odgovor na ponovno uvođenje sankcija i kršenje ugovora.   

 Pisjournal