Saudijski prijestolonasljednik prijetio je ruskom predsjedniku zbog smanjenja proizvodnje prije nego tržište bude pšreplavljeno. “Poziv je završio loše”, kažu izvori MEE

David Hearst

Telefonski razgovor između ruskog predsjednika Vladimira Putina i saudijskog prestolonasljednika Mohammeda bin Salmana obavljen prošloga mjeseca  pretvorio se oštru prepirku neposredno prije nego što je Rijad odlučio preplaviti tržište naftom, što je dovelo do vrtoglavog pada cijene.

Saudijski dužnosnici sa znanjem za katastrofalni poziv kazali su za MEE, da niz ugorza  prijeti višemjesečnom blokadom u odnosima između dviju zemalja, koje su ranije dogovorile i znaćajnu kupovinu naoružanja.

Poziv se desio neposredno prije sastanka Opec +,  6. ožujka, na kojem glavni proizvođači nafte nisu uspjeli postići dogovor o smanjenju proizvodnje usprkos padu globalne potražnje izazvanog pandemijom koronavirusa.

“Neposredno prije tog sastanka bilo je poziva između Putina i MBS-a. MBS je bio vrlo agresivan i davao je ultimatum. Prijetio je da će Saudijska Arabija, ako ne dođe do sporazuma, započeti rat cijenama.

“Razgovor je bio vrlo osoban. Vikali su jedan na drugog. Putin je odbio ultimatum i poziv je završio loše”, izjavio je jedan saudijski dužnosik tražeći da osatne anoniman.

Prije nego što je postao agresivan prema Putinu, bin Salman se konsultirao sa  Jaredom Kushnerom, zetom i višim savjetnikom predsjednika Donalda Trumpa, poznatog i  kao “najvažniji prinčev branitelj u Bijeloj kući”, prema drugom izvoru koji je također govorio pod uvjetom anonimnosti.

“Poziv [Putinu] imao je Trumpov blagoslov preko Kushnera. Kushner nije tražio od MBS-a da to učini, ali Kushner je znao za to i nije ga spriječio. Bin Salman je izvukao vlastite zaključke “, rekao je izvor.

Cijene nafte pale su nakon sastanka na kojem se Opec, Rusija i druge zemlje nisu uspjeli dogovoriti o predloženim smanjenjima od 1,5 milijuna barela dnevno. Izvješća sa sastanka ukazuju na to da je Saudijska Arabija pokušala “natjerati” Rusiju, a jedan je analitičar to ovako prokomentirao: “Upravo smo bili svjedoci opasnosti da Putina satjeraju u ćošak.”

Kolaps cijene nafte prvobitno je pozdravio predjsednik Trump, predstavljajući to kao priliku za punjenje američkih rezervi jeftinom naftom.

“Ispunit ćemo sve do vrha, štedeći milijarde dolara američkih poreznih obveznika i, pomažući našoj naftnoj industriji [i potičući ostavrenje] tog prekrasnog cilja – koji je evo postignut, a  nitko nije mislio da je to moguće  – energetska ” neovisnost “, rekao je Trump.

No, Bijela kuća je kasnije  promijenila kurs –  nakon protesta američkih proizvođača nafte, od kojih su mnogi uložili u skuplje vađenje nafte iz škriljaca te zahtijevaju znatno veće cijene kako bi se bar pokrili troškovi.

Tiha diplomacija

Saudijski sukobi s Putinom oko proizvodnje nafte i mjeseci tihe  diplomacije između Moskve i Rijada. Sve je počelo kada je Putin u rujnu prošle godine iskoristio odsustvo Trumpove reakcije  povodom udara na dva saudijska plinska postrojenja Saudi Aramco, iranskim bespilotnim letjelicama i krstarećim raketama.

Govoreći u Ankari u rujnu prošle godine, nakon sastanka s turskim i iranskim čelnicima, Putin je ponudio da Saudijcima proda svoje sustave protuzračne obrane.

„Spremni smo pružiti odgovarajuću pomoć Saudijskoj Arabiji i bilo bi dovoljno da političko vodstvo Saudijske Arabije donese mudru državnu odluku – kao što su to svojevremeno učinili Iranci kupnjom S-300, kao i  predsjednik Erdogan kupnjom najnovijih sustava protuzračne obrane S-400 ‘Triumph’“, rekao je Putin.

Sredinom siječnja Saudijska Arabija načelno je odlučila kupiti ruski sustav protuzračne obrane Pantsir S1M SPAAGM, otkrili su izvori MEE.

„Nisu potpisali nikakve ugovore. Odlučili su kupiti sustav, ali su postavili neke uvjete. Saudijci su htjeli da se dio ruskog sustava proizvodi kod njih. Ozbiljno su se bavili sustavom. Bilo je to tri mjeseca nakon napada na Aramco “, otkrio je službenik.

Ruski raketni sustav relativno je nov. Predstavljen je na sajmu Ministarstva obrane Rusije početkom prošle godine. Rusko Ministarstvo obrane kaže da je namijenjen za zaštitu malih, vojnih i vojno-industrijskih objekata, pokrivajući zračne ciljeve koji lete na malim visinama.

Putinov čovjek za vezu

Čovjek koji je u vezi s tim pregovorima bio Putinov insajder je Kirill Dmitriev, šef ruskog državnog investicijskog fonda RDIF teškog 10 milijardi dolara. Dmitriev je u listopadu prošle godine rekao CNBC-u da Rusija ne pokušava popuniti prazninu koju su SAD ostavile na Bliskom istoku.

“Zasita nije riječ o tome, vi znate da je SAD strateški partner Saudijske Arabije, a ono što mi radimo nije protiv SAD-a. Zapravo se gradi nešto što je vrlo pozitivno “, rekao je Dmitriev.

“gradimo nešto što pomaže saudijskoj ekonomiji, ruskoj ekonomiji – i gradi prijateljstvo naših naroda.”

Dodao je: “Imali smo puno razlika tijekom sovjetskih vremena. Imali smo puno razlika u mnogim politikama na Bliskom Istoku. Ali sad mogu da vam kažem da smo zaista napravili iskorak i to zahvaljujući tome što su predsjednik Putin i kralj Salman, a sada i prijestolonasljednik Mohammed bin Salman zaista vjerovali da je moguće približiti Rusiju i Saudijsku Arabiju. “

RDIF ima investicijska partnerstva s dva saudijska državna fonda – Fondom za javna ulaganja (PIF), kojim predsjedava Mohammed bin Salman, i Saveznom Arapskom investicijskom organizacijom (SAGIA). Saudi Aramco također je uložio u rusku naftnu kompaniju Novomet. Ostale najave o uzajamnim ulaganjima bile su planirane prije nego što je atmosfera „zagađena“ najnovijim sukobom oko nafte.

Do listopada prošle godine Saudijska Arabija je uložila 2,5 milijardi dolara u rusku energiju, infrastrukturu i tehnologiju, što je četvrtina ukupnih ulaganja u ovaj sektor u Rusiji (10 milijardi dolara).

Sastanak na Sejšelima

Dmitrieva je sa bin Salmanom  upoznao prestolonasljednik Abu Dabija, Mohammed bin Zayed. Dmitriev je također prisustvovao sastanku na Sejšelima koji je privukao pozornost Roberta Muellera, specijalnog savjetnika koji istražuje navode o ruskom uplitanju u američke izbore 2016. godine.

Dmitriev je označen kao  Rus kojeg je Erik Prince sreo “na piću” u hotelu Four Seasons na arhipelagu u Indijskom oceanu u siječnju 2017. Princ, koji je osnovao američku privatnu vojnu tvrtku Blackwater (koja se sada zove Academi), sada ima sjedište  u UAE-u i ima bliske veze i poslovne ugovore s vladom Emirata.

Prince je priznao susret s Dmitrievim u svjedočenju pred  američkim Kongresom, ali je negirao da je to bilo službeno. Prince je rekao da se upoznao s Dmitrievim po preporuci dužnosnika UAE-a, ali uglavnom se razgovaralo o privatnim investicijama.

“Rekli su: ‘Oh, tu je jedan Rus koji je također ovdje da nas vidi. Možda bi vam bilo korisno da ga upoznate”, izjavio je Prince Kongresu.

Međutim, izvješće o sastanku koje je podnio Prince, kompromitirano je onim Mullerovim.

Mueller je otkrio da je George Nader, MBS-ov fixer  i osuđeni pedofil koji se trenutno nalazi u pritvoru u SAD-u suočen s novom  optužbom za dječiju pornografiju, dogovorio da se sastanu nakon što je Dmitriev tražio da upozna člana Trumpovog prijelaznog tima kako bi započeo poboljšavanje američko-ruskih odnosa.  

U izvještaju se kaže da Dmitriev referira izravno Putinu koga  je, kako se navodi, često nazivao svojim “šefom”.

U vrijeme dok je Saudijska Arabija tražila novog partnera u Rusiji, Dmitriev je imao ključne ovlasti za vođenje pregovora sa Saudijskom Arabijom i Bin Salmanom osobno.

Te su ovlasti  zacementirane bizarnom ceremonijom na  kojoj je Dmitriev odlikovan Redom kralja Abdulaziza, najviše civilne časti u kraljevstvu.

 

Kirill Dmitriev  primio je orden kralja Abdulaziza od saudijskog prestolonasljednika Mohammeda bin Salmana (RDIF)

Kasnije je Dmitriev odigrao ključnu ulogu u osiguravanju rusko-saudijskog sporazuma o nafti, najavljenog 12. travnja, kada je OPEC + konačno dogovorio smanjenje globalne proizvodnje za oko 10 posto.

Dogovor je postignut usred  niza telefonskih poziva između čelnika u Moskvi, Rijadu i Washingtonu.

Kremlj je 10. travnja objavio da je Putin razgovarao s bin Salmanom i da su se ” njih dvojica dogovorila o daljnjim rusko-saudijskim kontaktima” u kontekstu smanjenja proizvodnje nafte.

  1. travnja Putin je vodio telefonski razgovor s Trumpom i kraljem Saudijske Arabije Salmanom kako bi potvrdio sporazum OPEC +. Trump je nakon toga u svom tvitu čestitao Putinu i kralju Salmanu na postignutom sporazumu.

Ali dogovor nije bio dovoljan da se spriječi da u ponedjeljak naftna tržišta skliznu na povijesno  najniže cijene, jer su cijene nafte u američkim terminalima sirove nafte ušle u minus,   na -37,63 dolara po barelu, jer se skladišta nafte nisu mogla nositi s viškom zaliha.

Upitan hoće li razmotriti obustavu američkog uvoza saudijske nafte radi potpore domaćoj industriji, Trump je rekao: “Razmotrit ćemo to.”

 

Danas jahta, sutra njet

Dmitriev se sreo s bin Salmanom 22. veljače, kada je saudijski prijestolonasljednik već počeo brinuti zbog pada cijena nafte, navode izvori MEE.

“Pandemija novog  virusa već je tada bila očita  i cijena nafte je počela padati. Došao je kao izaslanik od Putina i razgovarao o tim pitanjima. Taj sastanak nije bio loš, ali MBS je izrazio zabrinutost da njegov proračun ne može tolerirati pad cijena “, rekao je službenik za MEE.

Dmitriev je pitao bin Salmana može li on svoju jahtu usidriti na obalama Saudijske Arabije. “Tada su odnosi bili dobri”, rekao je izvor.

MEE je kontaktirao saudijsku i rusku vladu, te RDIF, ali nitko do trenutka objavljivnja ovoga teksta nije odgovorio na naše zahtjeve za komentar.

Izvor