Saudijska Arabija: Dvije istaknute aktivistice za ljudska prava puštene iz zatvora-Oslobođene su Samar Badawi i Nassima al-Sadah, koje su uhapšene 2018. godine uslijed suzbijanja protivničkih glasova u Saudijskoj Arabiji.

Sadah, spisateljica za ljudskih prava i aktivistkinja, vodila je kampanju za ženska prava – posebno za ona iz šiitske manjine Saudijske Arabije.Smještena je u samicu početkom 2019. godine u zatvoru al-Mabahith u Dammamu.

U međuvremenu, Badawi je bila među prvim ženama koja je potpisala peticiju kojom poziva vladu da omogući ženama da voze, glasaju i učestvuju u izborima.Nakon uhićenja 2018. godine, Badawi je držana u centralnom zatvoru Dhahban u Džeddi.

Saudijske vlasti još nisu javno komentirale njihovo puštanje.

Ove dvije žene “uopće nisu trebale biti zatvorene i zaslužuju pravdu i naknadu za njihovo neosnovano pritvaranje”, napisao je na Twitteru Adam Coogle, zamjenik direktora za Bliski Istok i Sjevernu Afriku u Human Rights Watchu.

To je stanovište potvrdio i Amnesty International koji je saudijskog kralja Salmana pozvao da “ukloni zabrane putovanja Nassimi i Samaru i svim puštenim mirovnim aktivistima”.Navodno su obje žene više puta bile na meti i bilo im je zabranjeno putovati zbog svog aktivizma za ljudska prava prije hapšenja 2018. godine.

Samar Badawi  je 2010. godine zatvorena zbog slučaja u kojem  je otac optužio za neposlušnost prema saudijskom sistemu muškog starateljstva.

Ponovo je uhapšena 2016. godine jer je koristila Twitter račun svog tadašnjeg supruga Waleeda Abulkheira, drugog zatvorenog borca ​​za ljudska prava i advokata.I dalje je u zatvoru, izdržavajući 15-godišnju kaznu zbog aktivizma za ljudska prava.

Njezin brat, Raif Badawi, takođe služi 10-godišnju kaznu zbog izražavanja mišljenja na društvenim mrežama koje se smatraju kontroverznima.

Badawi je 2012. godine primila međunarodnu nagradu Sjedinjenih Država za hrabrost zbog osporavanja sistema starateljstva.

Prisila države

Oslobođenim aktivistima i članovima njihovih porodica zabranjeno je napuštanje Saudijske Arabije, što je kolektivna kazna koja ih čini ranjivima na ono što u  kampanji nazivaju državnom prisilom.

Krajem decembra saudijski sud uručio je istaknutoj aktivistkinji Loujain al-Hathloul kaznu zatvora od pet godina i osam mjeseci za zločine povezane s terorizmom, ali djelomično uslovna kazna otvorila joj je put za prijevremeno puštanje na slobodu u februaru.

Hathloul je uslovno  puštena i zabranjeno joj je napuštanje kraljevstvo  na pet godina.Akcija protiv žena aktivistkinja, koja je naišla na globalnu osudu, otkrila je stanje ljudskih prava u kraljevini, apsolutnoj monarhiji.

Američki predsjednik Joe Biden obećao je da će snažnije pritisnuti Saudijsku Arabiju za ljudska prava i ranije ove godine deklasificirao je obavještajni izvještaj o ubistvu novinara Washington Post-a i Middle East Eye-a, Jamal Khashoggija, u konzulatu kraljevine Saudijske Arabije u Istanbulu.  

IzvorPisjournal