PISjournalU izvještaju The Wall Street Journala stoji da Saudijska Arabija planira izdvojiti ogromna novčana sredstva s ciljem ulaganja u izraelske tehnološke kompanije preko Jareda Kushnera, bivšeg savjetnika Bijele kuće i zeta bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Američki dnevni list, pozivajući se na izvore koji su upoznati sa planom ulaganja, rekao je da će se dodjela izvršiti preko Kushnerovog novog privatnog fonda, Affinity Partners, koji je do sad prikupio više od 3 milijarde dolara, uključujući 2 milijarde dolara odobrenih sredstava iz saudijskog fonda za ulaganje u izraelske startup kompanije.

U izvještaju WSJ se navodi da je Rijad odabrao dvije izraelske kompanije za ulaganje, ne otkrivajući imena firmi i sektore u kojima posluju.

U izvještaju se navodi da je investicija “prvi poznati slučaj da će gotovina Saudijskog fonda za javna ulaganja biti usmjerena u Izrael, što je znak sve veće spremnosti kraljevine da posluje sa ovom zemljom, iako službeno nemaju diplomatske odnose”.

Američki list dodaje da bi ta investicija “mogla pomoći u postavljanju temelja za probojni pakt o normalizaciji između dvije zemlje”.

Nakon što su se saudijski zvaničnici složili da bi Affinity Partners mogao ulagati u Izrael, Kushner, koji je igrao vodeću ulogu u bliskoistočnoj politici Trumpove administracije, sastao se sa desetinama kompanija koje posluju u rasponu od poljoprivrede preko zdravstva do softvera.

U razgovorima sa saudijskim čelnicima, Kushner i njegov tim upozorili su ih da bi Rijad mogao izgubiti pristup i mogućnosti u, kako su nazvali, “Silikonskoj dolini Bliskog istoka” od susjeda koji su potpisali sporazum o normalizaciji s režimom.

Kushner, koji je osnovao Affinity Partners nakon što je napustio Bijelu kuću 2021. godine,    dok je vršio ulogu višeg savjetnika odigrao je značajnu ulogu u unapređenju normalizacije odnosa između izraelskog okupacionog režima i nekih arapskih zemalja .

Kushner je razvio jake odnose sa faktičkim vođom Saudijske Arabije, prijestolonasljednikom Mohamedom bin Salmanom, i bio je jedan od vodećih branilaca princa u Bijeloj kući za vrijeme Trumpa nakon što su američke obavještajne službe utvrdile da je on naredio brutalno ubistvo Jamala Khashoggija, kolumniste Washington Posta i glasnog kritičara saudijske vlade.

Ranije ove godine je objavljeno da će Kushner otvoriti i ured u Izraelu koji će promovirati poslovne veze između Izraela, Indije, zaljevskih država i Sjeverne Afrike.

Kushner je također preuzeo vodeću ulogu u vođenju Trumpovih kampanja 2016. i 2020., ali je signalizirao da neće biti uključen u moguću Trumpovu kampanju 2024. godine.

Kushner je treća generacija u porodičnom carstvu nekretnina koje je osnovao njegov djed, koji je preživio Holokaust.

Iako Izrael i Saudijska Arabija nemaju formalne diplomatske odnose, Rijad je nedavno poduzeo niz koraka ka normalizaciji odnosa s režimom u Tel Avivu.

Rečeno je da su saudijske vlasti dale zeleno svjetlo iza kulisa UAE za uspostavljanje veza s Izraelom 2020. godine i od tada dozvolile izraelskim zrakoplovima da koriste zračni prostor kraljevstva za direktne letove do Dubaija i Abu Dhabija.

Nezavisna nevladina organizacija koja se zalaže za ljudska prava u Saudijskoj Arabiji je 6. januara rekla da režim u Rijadu vrši hapšenja kako bi ušutkao glasne protivnike normalizacije diplomatskih odnosa između kraljevstva i Izraela.

Grupa za ljudska prava ALQST sa sjedištem u Londonu saopćila je da saudijski zvaničnici drže pisca i istraživača Abdullaha al-Yahya iza rešetaka od 24. decembra prošle godine, nakon što je kritizirao normalizaciju s izraelskim režimom u nizu objava objavljenih na Twitteru.

Ekskluzivno PISjournal

Prethodni članakIzrael-država aparthejda i gaženja ljudskih prava
Naredni članakSuše u Somaliji uzrok novog vala migracija

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime