Bernie Sanders i Rohit Khanna                                                      saudijski avioni 

PISjournal – Nedavno zauzimanje ambasade Sjedinjenih Država u glavnom gradu Jemena, Sani od strane pobunjeničkih snaga i pritvaranje jemenskih zaposlenika ambasade, posljednja je eskalacija rata koji je trajao predugo. To je rat koji su Sjedinjene Države podržale i u koji su duboko uključene. Vrijeme je da se to okonča.

Više od šest godina vojna intervencija koju predvodi Saudijska Arabija u jemenskom građanskom ratu u ime jemenske vlade u egzilu protiv jemenskih pobunjenika bila je ključni pokretač najveće humanitarne katastrofe na svijetu. “Ekonomija zemlje dosegla je nove dubine kolapsa, a treći val pandemije prijeti da sruši ionako krhki zdravstveni sistem u zemlji”, rekao je u septembru koordinator humanitarne pomoći Ujedinjenih nacija Martin Griffiths, sa milionima ljudi “na ivici gladi”.

Prvo pod Obamom, a zatim i pod Trumpovom administracijom, Sjedinjene Države bile su partner Saudijske Arabije u ovom užasnom ratu. Kongres je 2019. godine ušao u historiju donijevši svoju prvu Rezoluciju o ratnim ovlastima kroz oba doma Kongresa, pritiščući Donalda Trumpa da prekine ovu podršku. To je bilo prvi put da se Kongres pozvao na Rezoluciju o ratnim ovlastima iz 1973. godine kako bi uputio predsjednika da povuče trupe iz neobjavljenog rata.

Bili smo ponosni što smo ovo pokrenuli. Donošenje te rezolucije ima implikacije daleko izvan Jemena i otvorilo je mnogo širu i iznimno važnu raspravu o tome kako i kada Sjedinjene Države mogu da koriste našu vojsku za vođenje rata, te o jedinom ustavnom ovlaštenju Kongresa da odobri tu upotrebu.

Pozdravili smo najavu Bidenove administracije, ranije ove godine, da će prekinuti podršku “ofanzivnim” vojnim operacijama koje vodi Saudijska Arabija u Jemenu i imenovati posebnog izaslanika koji će pomoći da se ovaj sukob okonča. Ali kriza se samo nastavila. Amerikanci i dalje nastavljaju servisirati saudijske avione koji vode ovaj rat, a Sjedinjene Države upravo su najavile novu prodaju oružja Saudijcima. Svjesni smo da prestanak američke vojne podrške brutalnom napadu Saudijske Arabije neće sam zaustaviti višestrani sukob u Jemenu. Huti pokreću krvave napade na središnji jemenski grad Marib i pokreću prekogranične napade na saudijski teritorij. Nasilje je, također, izbilo između suparničkih frakcija na jugu Jemena. Stručno vijeće UN-a utvrdilo je da su sve strane u sukobu možda počinile ratne zločine.

SAD možda neće moći zaustaviti svo nasilje koje su stvorile, ali može prestati omogućavati saudijskim avionima da bombarduju jemenske civile. Na taj način će se spasiti životi, ne samo Jemenaca koji bi bili pošteđeni u saudijskim bombardovanjima, već i korištenjem svog uticaja na Saudijsku Arabiju da ukine blokadu u Jemenu, koja i dalje blokira dotok goriva i drugih neophodnih potrepština u zemlju, gurajući milione Jemenaca na ivicu gladovanja. Ukidanje blokade mora se dogoditi odmah i biti odvojeno od konačnih mirovnih pregovora.

Predložili smo amandman na Zakon o ovlaštenju za nacionalnu odbranu kako bismo konačno okončali svu podršku SAD-a saudijskim ratnim naporima. Dom je već treću godinu zaredom usvojio ovaj amandman. S obzirom na to da ovaj amandman jednostavno kodificira zabranu pružanja podrške saudijskom ratu koja je već prošla oba doma Kongresa 2019. godine – propisi koje je u to vrijeme podržalo više dužnosnika koji su sada u Biden–Harrisovoj administraciji, davno su prešli rok da se ova odredba usvoji i bude uključena u konačni prijedlog zakona o odbrambenoj politici koji se šalje predsjedniku.

Bitno je da usvojimo ovaj amandman kako bismo obnovili kredibilitet SAD-a kao mirovnog arbitra u Jemenu. Ali samo to nije dovoljno. SAD moraju podržati međunarodnu posmatračku misiju uz saudijsko-jemensku granicu i predvoditi velikodušne razvojne napore za obnovu Jemena. Ova bi pomoć trebala biti usmjerena na jačanje lokalnih humanitarnih i razvojnih inicijativa poput Jemenskog socijalnog fonda za razvoj. Također, moramo dramatično povećati naš diplomatski angažman kako bismo izvršili pritisak na Saudijsku Arabiju, vladu Republike Jemen sa sjedištem u Rijadu i Hute da prihvate plan puta UN-a kao osnovu za kompromis koji okončava stranu vojnu intervenciju i omogućava Jemencima da postignu sporazum. Rat je predugo trajao i vrijeme je da krenemo hrabrim koracima na putu mira.

Izvor

Prethodni članakMaroko: Izbijanje socijalnih nemira i poziv na buđenje
Naredni članakMijanmar i demokratija – šta će Zapad uraditi po tom pitanju?

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime