PISjournalU vrijeme kada izraelski režim nastoji da opstruira svaki vid borbe za palestinsku stvar ulažući sve napore kroz propagandnu mašineriju kako bi sproveo svoje ambiciozne planove na Zapadnoj obali i kako bi namamio arapske države da potpišu Abrahamski sporazum i pristanu na proces normalizacije odnosa, Saudijska Arabija je predstavila novu inicijativu koja je šokirala Izrael. saudijsko

Naime, Rijad je u subotu imenovao Nayefa al-Sudairija za svog nerezidentnog ambasadora u Palestini. Al-Sudairi je uručio kopiju svojih akreditiva Majdi al-Khalediju, savjetniku predsjednika Palestinske uprave (PU) u palestinskoj ambasadi u Jordanu, a glavna verzija uskoro će biti uručena predsjedniku Mahmoudu Abbasu.

“Ovo je veliki korak naprijed i naglašava želju kralja Salmana i prijestolonasljednika za jačanje odnosa s našom braćom u Palestini”, izjavio je al-Sudairi za medije.

Sa svoje strane, Majdi Al-Khaldi je pozdravio imenovanje saudijskog ambasadora u Palestini, a tokom sastanka kojeg je organizirala palestinska ambasada u Jordanu rekao je: „Ovo je važan korak u jačanju snažnih i stabilnih bratskih odnosa koji spajaju ove dvije bratske zemlje i narode.”

Zvaničnik PU koji je govorio pod uvjetom da ostane anoniman rekao je u razgovoru za AFP da je imenovanjem ambasadora Saudijska Arabija priznala palestinsku državu sa glavnim gradom Al-Qudsom (Jerusalem), a Palestinci će svakako nastaviti da razvijaju odnose sa Rijadom.

Posljednjih decenija, Saudijska Arabija je bila jedan od finansijskih sponzora PU i pokušava da ojača svoju političku podršku imenovanjem ambasadora i povećanjem odbrambenih kapaciteta Palestinaca u borbi protiv izraelske okupacije.

Saudijska posvećenost rješenju o dvije države

Novi saudijski potez dolazi u vrijeme kada visoki američki zvaničnici pokušavaju uvjeriti Saudijce da normaliziraju odnose s izraelskim režimom čestim putovanjima u Saudijsku Arabiju posljednjih mjeseci. Stoga je imenovanje ambasadora u Palestini jasna poruka Washingtonu i Tel Avivu da se Saudijci i dalje drže svoje podrške Palestini.

Saudijska Arabija je 2002. godine predložila mirovni plan zasnovan na međunarodnim rezolucijama s ciljem uspostavljanja palestinske države unutar granica iz 1967. godine, ali izraelska vlada ga je odbacila i još nije dozvolila uspostavljanje palestinske države. Ovaj plan predlaže povlačenje Izraelaca sa Zapadne obale i uspostavljanje palestinske države sa glavnim gradom Al-Qudsom, ali u protekle dvije decenije izraelski okupatori ne samo da se nisu povukli sa Zapadne obale, već su počeli sa izgradnjom ilegalnih naselja na otetoj palestinskoj zemlji.

Iako je prema sporazumu iz Osla 1993. izraelski režim obećao da će pripremiti uslove za uspostavljanje palestinske države, vlasti ovog režima nisu ispunile svoje obaveze, do te mjere da je izraelski premijer Benjamin Netanyahu nedavno otvoreno ustvrdio da Tel Aviv neće omogućili formiranje nezavisne palestinske države. Čak je i tvrdolinijaška Netanyahuova vlada, odobravajući kontroverzne i provokativne planove, već pokrenula judaizaciju Al-Qudsa, izazivajući tenzije s palestinskim snagama otpora.

Uprkos ponovljenim naporima Washingtona da dovrši normalizaciju i dogovor između Izraelaca i Palestinaca, Saudijci i dalje insistiraju na svojim planovima za formiranje palestinske države, a ovo neslaganje sa Tel Avivom blokiralo je put ka normalizaciji.

Imenovanje ambasadora u okupiranom Al-Qudsu svojevrsna je poruka američkom i izraelskom režimu da ako kraljevstvo u budućnosti želi poduzeti pozitivan korak u procesu normalizacije, Rijad se mora držati svoje mirovne inicijative. Stoga imenovanje saudijskog ambasadora u Palestini opovrgava Netanyahuove tvrdnje da će Saudijci žrtvovati svoj paletinski stav zarad normalizacije odnosa.

Smanjenje pritisaka od strane arapskog svijeta

Novi saudijski potez teži drugim ciljevima. Pod vodstvom Bin Salmana, Saudijska Arabija nastoji ojačati svoju političku težinu u regionalnim zbivanjima imenovanjem ambasadora u Palestini kako bi pokazala da naftom bogata monarhija i dalje podržava Palestince, jer je posljednjih mjeseci bilo ozbiljnih kritika protiv Rijada u vezi sa mogućom normalizacijom odnosa sa Tel Avivom.

Tok razvoja događaja pokazuje da Bin Salman razmišlja o normalizaciji i tajni poslovni odnosi s Izraelcima posljednjih godina vođeni su tom namjerom. Stoga Saudijska Arabija, s ciljem da smanji pritisak pod kojim se nalazi, imenovanjem palestinskog ambasadora želi pripremiti javno mnijenje arapskog svijeta za “iznenadnu” normalizaciju odnosa s izraelskim režimom.

Proteklih mjeseci, Rijad i Washington razgovarali su o novim saudijskim uslovima za napredak ka normalizaciji, uključujući sigurnosne garancije i pomoć u izgradnji civilnog nuklearnog programa sposobnog za obogaćivanje uranijuma, pa se Saudijci pripremaju za normalizaciju odnosa s Tel Avivom, a imenovanje ambasadora je zapravo pokušaj Rijada da sjedi na dvije stolice,odnosno da balansira između Palestinaca i Izraelaca. Uostalom, nivo tenzija između Palestine i Tel Aviva je narastao, a arapska javnost je na Svjetskom prvenstvu u Kataru 2022. pokazala da su protiv bilo kakve normalizacije i arapskih kompromisa prema Izraelcima. Dakle, Saudijci ne žele napraviti nepromišljen potez koji im donosi sramotu među muslimanskim i arapskim narodima.

Pod svojom Saudijskom vizijom 2030, Bin Salman planira povećati ekonomski status Saudijske Arabije u regionu i svijetu, a očekuje finansijsku podršku Izraelaca za izgradnju grada iz snova pod imenom Neom kao i druge ekonomske projekte. U protekle dvije godine, jedan broj izraelskih biznismena posjetio je Saudijsku Arabiju kako bi razgovarali o ulaganju u ove projekte. Prema pisanju izraelskih medija, Bin Salman je odlučio da uspostavi vezu između Saudijske Arabije i izraelskog režima upravo kroz taj projekat Neom.

Izraelci negoduju

Ovaj saudijski potez raljutio je Netanyahuovu vladu koja ne planira da učini bilo kakve ustupke Palestincima.

Komentarišući saudijski potez izraelski ministar vanjskih poslova Eli Cohen je rekao: “Hoće li u Jerusalemu fizički sjediti zvaničnik? To nećemo dozvoliti. Saudijci žele prenijeti poruku Palestincima da ih nisu zaboravili, ali mi ne dozvoljavamo zemljama da otvore konzulate, to je u suprotnosti s našim mišljenjem. Pitanje Palestine nikada nije bilo glavno pitanje u pregovorima o normalizaciji.”

Izraelski mediji opisali su saudijski potez kao “historijski korak” noseći poruku Izraelcima da je svaki sporazum o normalizaciji vezan za rješavanje palestinske stvari.

Izraelski zvaničnik je rekao za web stranicu Arab 48: “Saudijci imaju velike zahtjeve u tom pogledu i žele da ih implementiramo na pravi, a ne demonstrativan način, ali u trenutnoj strukturi izraelske vlade nemamo šta da im damo u tom pogledu, a izgradnja naselja nikada neće stati ,ni za jedan sekund.”

S obzirom na snažne stavove Izraelaca prema saudijskim zahtjevima u procesu normalizacije, čini se da se saudijski vladari ozbiljno drže formiranja palestinske države kao ključnog zahtjeva i može se sugerirati da je izgradnja boljih odnosa s Tel Avivom u sadašnjim okolnostima nezamisliva, jer tvrdolinijaši u Tel Avivu nisu skloni ustupcima i to je velika barijera pred normalizaciju.

Za Saudijsku Arabiju koja se promoviše kao arapski lider u svijetu, podrška Palestini je bitna za njen imidž u arapskom svijetu i ne može sebi dopustiti da ga ugrozi. 

Dok su normalizacija između Rijada i Tel Aviva i spekulacije oko toga bile na naslovnim stranicama proteklih sedmica, izraelski mediji govore o izazovima i preprekama koje guše napredak ka sporazumu. Izazovi uključuju saudijske uslove u pregovorima sa Amerikancima. Jedan od ovih uslova je obogaćivanje uranijuma na saudijskom tlu. Ali Tel Aviv se do sada protivio toj ideji i nije pokazao fleksibilnost saudijskoj strani.

U nedavnom govoru, Netanyahu je podržao normalizaciju sa Saudijskom Arabijom, ali je rekao da nije spreman riskirati sigurnost Izraela za mir sa Saudijskom Arabijom.

Kao jedini posjednik nuklearnog oružja na Bliskom istoku, izraelski režim je zabrinut zbog pristupa arapskih zemalja nuklearnoj energiji i bori se da održi ovu decenijsku jednadžbu u svoju korist.

Ekskluzivno PISjournal

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime