PISjournalKako ijedan Amerikanac može vjerovati bilo čemu što predsjednik Joe Biden kaže nakon što je lagao o povlačenju iz Afganistana za koje je rekao da je “izvanredan uspjeh”?

LAŽ: “Amerikanci znaju da ćemo pokušati to učiniti prije 31. avgusta”, rekao je predsjednik Biden za ABC News ‘George Stephanopoulos 19. avgusta. “A ako ostane još američkih građana, ostat ćemo dotle dok ih sve ne evakuišemo van zemlje.” Ponovio je obećanje sljedećeg dana u Bijeloj kući: “Ali, da budem jasan, svaki Amerikanac koji se želi vratiti kući mi ćemo ga vratiti.”

ISTINA: Čak i sam Biden priznaje da Amerikanci ostaju zarobljeni u Afganistanu jer je povukao posljednje američke snage prije nego što ih je vratio kući. “90% Amerikanaca u Afganistanu koji su htjeli otići mogli su otići”, rekao je u utorak. Šef američke Centralne komande, general Frank McKenzie potvrdio je dan ranije da neki Amerikanci koji pokušavaju pobjeći nisu mogli doći do aerodroma u Kabulu, a posljednjih pet aviona ostalo je bez ijednog Amerikanca.

LAŽ: “Mi preuzimamo istu obavezu”, rekao je Biden 20. avgusta Afganistancima koji su pomagali Americi u ratnim naporima, “oni Afganistanci koji su radili zajedno s nama, služili zajedno s nama, ušli u borbu s nama i pružili nam neprocjenjivo vrijednu pomoć”, rekao je, “oni su nam jednako važni.”

ISTINA: U srijedu je visoki zvaničnik State department-a priznao za NBC News da “većina Afganistanaca koji su pomogli” Sjedinjenim Državama “nisu uspjeli da izađu iz Kabula”. Zvaničnik nije imao broj podnosioca zahtjeva za imigrantsku vizu koji su ostali u Afganistanu, ali je rekao da je to „većina njih“.

LAŽ: “Sjedinjene Države ostaju pri svojim obećanjima koje smo dali tim ljudima, a uključuju i druge ugrožene Afganistance, poput žena i novinara”, rekao je Biden 20. avgusta.

ISTINA: Bidenov tim nije ni osigurao da američki novinari dođu na sigurno. Pet stotina novinara američke Agencije za globalne medije, koji rade za medijske kuće poput Radija Slobodna Evropa / Radio Liberty, i članovi njihovih porodica prepušteni su na milost i nemilost talibanima, koji su već počeli maltretirati afganistanske novinare. Izvori su za USA Today rekli da su za to krivi “pogrešna komunikacija” i “talibani koji im nisu omogućili izlaz”. Samo 50 novinara pod pokroviteljstvom SAD-a je uspjelo izaći zahvaljujući drugim vladama, a ne američkoj.

Joe Biden u posjeti Afganistanu
Joe Biden u posjeti Afganistanu

LAŽ: Na pitanje novinara 8. jula: “Vidite li paralele između ovog povlačenja i onoga što se dogodilo u Vijetnamu?”Biden je srdito odgovorio:“Nikakve. Nula.”

ISTINA: Ni mjesec dana nakon što je Biden izgovorio te riječi iz Kabula su stigle slike američkog helikoptera koji je letio iznad američke ambasade. Gotovo 200 Amerikanaca pobjeglo je iz hotela Baron na Chinooksu, jer nisu mogli stići na aerodrom u Kabulu, udaljen samo 200 metara, na bilo koji drugi način.

LAŽ: Biden se zarekao da će nastaviti pružati afganistanskoj vojsci vazdušnu podršku. “Insistirat ću da nastavimo sa pridržavanjem obaveza koje smo preuzeli pružanjem zračne podrške, osiguravajući da njihove zračne snage funkcioniraju i da budu operativne”, rekao je 10. avgusta.  U telefonskom pozivu od 23. jula, koji je procurio u srijedu, obećao je afganistanskom predsjedniku: “Nastavit ćemo pružati zračnu podršku”. “I sve do kraja avgusta i ko zna dokad nakon toga.”

ISTINA: Wall Street Journal je 14. avgusta izvijestio: „Nakon odluke predsjednika Bidena o povlačenju, SAD su povukle svoju zračnu podršku, obavještajne službe i one koji su opsluživali afganistanske avione i helikoptere. To je značilo da afganistanska vojska jednostavno više nije mogla djelovati.” Time se poništava ponovljena Bidenova tvrdnja da je afganistanska vojska jednostavno poražena jer nije htjela da se bori.

LAŽ: “Vaša vlastita obavještajna služba procijenila je da će se afganistanska vlada vjerovatno srušiti”, rekao je novinar predsjedniku 8. jula, na šta je Biden odgovorio: “To nije istina.” i dodao je da je “mala vjerovatnoća da će talibani pregaziti sve i posjedovati cijelu državu”.

ISTINA: Ustvari, Biden je znao da su talibani počeli preuzimati afganistansku vladu – i zatražio je od Ganija da laže o tome. Percepcija “je da stvari ne idu dobro u smislu borbe protiv talibana”, rekao je Biden. “I postoji potreba, bila ona istinita ili ne, postoji potreba da se projicira drugačija slika.” Gani mu je iznio činjenice: “Suočeni smo s opsežnom invazijom, sastavljenom od talibana potpomognutim potpunom logističkom podrškom iz Pakistana i najmanje 10-15.000 međunarodnih terorista, pretežno Pakistanaca koji su u ovo ubačeni.” Biden ih je ignorisao.

Izvor