Sjedinjene Države smanjuju vojno prisustvo nada bi se fokusirale na Kinu i Rusiju – Administracija predsjednika Joea Bidena smanjuje američko vojno prisustvo na Bliskom istoku dok zemlja povećava fokus svojih vojnih snaga na sukob s Kinom i Rusijom, navodi se u novom izvještaju.

Pentagon povlači najmanje osam proturaketnih sistema Patriot iz zemalja, uključujući Irak, Kuvajt, Jordan i Saudijsku Arabiju, izvijestio je u petak The Wall Street Journal, citirajući zvaničnike Bidenove administracije.

Zvaničnici su dodali da administracija Bajdena iz Saudijske Arabije izvlači i drugi proturaketni sistem poznat kao sistem Thaad, a smanjuju se eskadrile mlaznih lovaca raspoređenih u regiji.

SAD takođe preraspoređuju stotine vojnika koji su pripadnici jedinica koje upravljaju tim sistemima.

Smanjenja vezana za vojsku započela su ranije ovog mjeseca, nakon što je američki ministar odbrane Lloyd Austin 2. juna nazvao saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana i obavijestio ga o promjenama, rekli su zvaničnici.

Dodali su da SAD uklanjaju većinu vojne opreme iz Saudijske Arabije.

SAD su pojačale svoje vojno prisustvo u regiji Bliskog Istoka prije otprilike dvije godine usred tenzija s Iranom. Dio vojne opreme raspoređen je u septembru 2019. u Saudijsku Arabiju nakon niza napada na saudijske naftne objekte.

Izvještaj Journal-a napominje da odluka Pentagona pokazuje da Washington sada vjeruje da se rizik od eskalacije neprijateljstava između SAD-a i Irana smanjio kako Biden-ova administracija vodi razgovore s Teheranom o oživljavanju nuklearnog sporazuma koji je Washington ostavio 2018. godine i signalizira njihove  namjera uklanjanja sankcija i povratak na dogovor iz 2015. godine.

“Ono što vidite je preraspodjela resursa sa strateškim prioritetima ”, rekao je visoki američki vojni zvaničnik.

“Još uvijek imamo desetine hiljada snaga u regiji, još uvijek imamo snage u Iraku i Siriji, te snage ne odlaze. Još uvijek imamo svoje baze u zemljama naših (perzijskih) zaljevskih partnera, oni se ne gase, još uvijek postoji značajno prisustvo i značajno držanje u regiji “, dodao je zvaničnik.

S obzirom na mjeru u kojoj je Saudijska Arabija poboljšala vlastite obrambene sposobnosti, i na to da Sjedinjene Države nastoje riješiti napetosti s Iranom koristeći se diplomatskim alatima, ova odluka ima smisla ”, rekla je Kathryn Wheelbarger, bivša vršiteljica dužnosti pomoćnika ministra obrane za vrijeme Trumpove administracije koja je sada saradnik sa Washingtonskog instituta za bliskoistočnu politiku.

Međutim, zvaničnik Bijele Kuće rekao je da se dio osoblja i opreme iz Afganistana preusmjerava na Bliski istok kako bi se riješile neke od prijetnji u regiji.

Sjedinjene Države napale su i okupirale Afganistan 2001. godine, tvrdeći da talibani kriju al-Kaidu. Invazija je uklonila talibanski režim s vlasti, ali je potaknula raširenu militantnost i nesigurnost širom zemlje. Rat je odnio bezbroj života, uglavnom afganistanskih civila.

Sve strane trupe trebale su biti povučene iz Afganistana do 1. maja, kao dio sporazuma koji su SAD postigle s talibanima u glavnom gradu Katara, Dohi, prošle godine. Ali Biden je taj datum pomaknuo na 11. septembar.

Izvor: pisjournal

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime