Seyed Mohammad Marandi

Soleimanijevo ubistvo naučilo je Irance da nikada ne vjeruju praznim zapadnim obećanjima- Ako Biden ozbiljno želi ublažiti tenzije s Teheranom, on ima samo jednu mogućnost: u potpunosti provesti nuklearni sporazum

Kada su prozapadni političari, aktivisti i intelektualci nepromišljeno tvrdili da su prevareni na iranskim predsjedničkim izborima 2009. i Bolivije 2019. , zapadni mediji, istraživački centri, nevladine organizacije i „stručnjaci“ mobilizirani su da potkopaju izborne rezultate, uprkos nedostatku dokaza. 

Pripovijest o “izbornoj prijevari” snažno je promovirana kako bi se destabilizirale ove zemlje i suzbio legitimitet njihovih demokratski izabranih predsjednika, putem društvenih medija pod kontrolom SAD-a i medija na perzijskom i španskom jeziku koje finansiraju zapad.

Odmah nakon atentata, zapadni mediji se uključuju da izvrše atentat na lik žrtve

Uočite oštar kontrast u načinu na koji su se američki mediji i punditska klasa odnosili prema Amerikancima koji tvrde da su masovne prevare na predsjedničkim izborima 2020. Predsjednik Donald Trump i njegovi milioni pristalica cenzurirani su i deformirani na društvenim mrežama u američkom vlasništvu i ismijavani ili ignorirani u većini zapadnih korporativnih i državnih medija nakon što su tvrdili da su prevareni.

Zbog toga su odgovori Zapada na ubistvo akademskog fizičara Mohsena Fakhrizadeha bili potpuno predvidljivi za nas u Iranu. Mediji su tvrdili da je Fakhrizadeh vodio rad na iranskom programu nuklearnog oružja godinama nakon što su američke obavještajne agencije zaključile da je Iran prestao raditi na nuklearnom oružju. I što je još važnije, uprkos činjenici da IAEA ni u jednom trenutku nije  rekla  da Iran ima program naoružanja.

Ipak, zapadni mediji i propagandni mediji vjerno su nastavili predstavljati fikciju izraelskog režima kao činjenicu.

Netanyahu-ove lažne tvrdnje

Neke pozadine ovih upornih izraelskih optužbi:

1992. godine tadašnji parlamentarac Benjamin Netanyahu tvrdio je da je Iran do postizanja sposobnosti nuklearnog naoružanja udaljen tri do pet godina .

2009. godine tvrdio je da bi Iran mogao sastaviti jednu bombu i moći će ih napraviti još nekoliko u roku od godinu ili dvije.

Netanyahu je 2012. ponovo rekao da je Iran udaljen samo nekoliko mjeseci od mogućnosti izrade nuklearnog oružja. 

Popis se nastavlja, a opet, tijekom mnogih godina demonstrativno lažnih tvrdnji, zapadni mediji i “stručnjaci” slijepo su oponašali Netanyahuove navode o spremnosti Irana da sastavi nuklearnu bombu.

Svaki put kad je izraelski režim izmišljao veze između ubijenih naučnika i nepostojećeg programa nuklearnog oružja , zapadni mediji ponavljali bi ove neutemeljene optužbe i obično bi kao dokaze citirali „informirane obavještajne izvore“. Fakhrizadeh, koji je zvjerski ubijen pred suprugom , tretiran je na isti način. Odmah nakon atentata, zapadni mediji se uključuju da izvrše atentat na lik žrtve.

Opravdavajući ekstremizam 

Ovo se temelji na istoj metodi koju su „neovisni“ zapadni mediji i „stručnjaci“ koristili da opravdaju podršku ekstremistima u Afganistanu, opsadu Gaze, invaziju na Irak, uništavanje Libije, prljavi rat u Siriji, sankcije Venezueli , puč u Boliviji i katastrofalni napad na Jemen.

Baš kao i sa američkim atentatom na iranskog generala Qassema Soleimanija , koji je vodio regionalni rat protiv grupe Islamska država (IS), EU i drugi zapadni entiteti namjerno nisu koristili odgovarajuću riječ osuđivati ​​da bi u svojim javnim izjavama opisali atentat na Fakhrizadeha – na taj način legitimirajući daljnje terorističke napade na iranske građane. 

Iranske snage nose lijes nuklearnog naučnika Mohsena Fakhrizadeha u Teheranu (Reuters)
Iranske snage nose lijes nuklearnog naučnika Mohsena Fakhrizadeha u Teheranu (Reuters)

Zbog bezakonja SAD-a i Izraela i pratećeg evropskog podaništva, Irancima, čini se, ne preostaje ništa drugo nego da se osvete izraelskom režimu kako bi odvratili sva potencijalna buduća ilegalna atentata. Ovu vrstu odmazde vidjeli smo nakon terorističkog napada na Soleimanija, kada je Iran ispalio rakete na američku vojnu bazu Ain al-Assad u Iraku. Teheranov odgovor također uključuje proširenje nuklearnog programa zemlje .

Da bi se obeshrabrio daljnji terorizam, odgovor Izraelu morat će biti oštriji. Svijet se neizmjerno promijenio od potpisivanja nuklearnog sporazuma 2015. godine. Unatoč osakaćenim sankcijama koje su uveli Obamin i Trampov režim, Iran i njegovi saveznici nisu izgubili niti jedan svoj regionalni utjecaj. Suprotno tome, regionalni saveznici SAD-a nisu uspjeli u više ratova, suočavaju se s ekonomskim poteškoćama, au nekim su slučajevima u krajnjem padu.

Duboko podijeljeni SAD suočeni s ekonomskom depresijom – dok se uspon Kine nastavlja – neće imati luksuz da sve veći teret bace na krhka i krhka ramena regionalnih opunomoćenika i saveznika. Iranske moćne mogućnosti asimetričnog ratovanja učinile su ga sve strašnijim protivnikom SAD-a.

Vojne prednosti

SAD, koje su Iran okružile vojnim bazama i Irancima dugo prijetile smrću i razaranjem, ne mogu ozbiljno vjerovati da će Iran pregovarati o svojim vojnim prednostima, niti povući podršku saveznika koji su ozbiljno zauzdali zapadne imperijalne ambicije.

Kako Iran može pregovarati s nadolazećim Bajdenovim režimom kad su četiri iranska nuklearna naučnika , uključujući jednog od mojih kolega sa Univerziteta u Teheranu, ubijena za vrijeme njegovog potpredsjedništva? Kako Iran može vjerovati novom timu u Bijeloj kući kad je dolazni savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan početkom 2012. godine navodno rekao bivšoj državnoj tajnici Hillary Clinton da je al-Qaeda “na našoj strani u Siriji”?

Izabrani predsjednik Joe Biden za sljedeću direktoricu Ureda za upravljanje i budžet, Neera Tanden , rekao je da bi SAD trebao prisiliti Libiju da koristi svoje naftno bogatstvo za smanjenje američkog budžetskog deficita . Washington je vodio ilegalni rat, uništio zemlju i želi da žrtve to plate. Ovo je imperijalizam u svom najizobnijem i najgrubljem obliku. Iran bi bio glupo iznevjeriti stražu.

Šta Iran može očekivati ​​od Bajdena, koji je podržao invaziju na Irak zbog hemijskog oružja koje nije postojalo? Zapadni mediji papagajski su izjavili američke obavještajne podatke o vezama Sadama Husseina s al-Qaidom, terorističkom organizacijom koju je američko-saudijski savez pomogao stvoriti u Afganistanu.

Iran ne može vjerovati režimu čija bi poslušna elita i mediji odmah opravdali agresiju ako bi se u iranskom oklopu pronašao zamah. Soleimani, koji je doletio u Bagdad na poziv iračkog premijera, ubijen je zajedno sa svojim iračkim kolegom u ratu protiv IS-a, zapovjednikom Abu Mahdijem al-Muhandisom – ali zapadne elite su odgovorile kao da američki režim ima ovlast nositi izvodi djela terora.

Put naprijed

Bez obzira koliko zapadni analitičari tvrde suprotno, neće biti pregovora o iranskim odbrambenim sposobnostima, njegovim regionalnim savezima ili promjenama nuklearnog sporazuma. Iran se nije odupirao godinama Trumpove nehumane brutalnosti kako bi umirio Bajdena.

Ako Biden glupo odabere drugi put, uskoro će otkriti da su ubistva iranskih heroja zemlju učinila odlučnijom u povećanju troškova američke okupacije

Ako Biden ozbiljno želi ublažiti tenzije i postići sporazumno rješenje, postoji samo jedna opcija, a to je puna provedba nuklearnog sporazuma. Iran više neće prihvaćati akcije u obliku Obame, gdje se Iran pridržava svih svojih obveza, a SAD glumi da kreće prema provedbi.

Ako Biden glupo odabere drugačiji put, uskoro će otkriti da su ubistva iranskih heroja zemlju učinila odlučnijom u povećanju troškova američke okupacije.

Prošla je godina dana od mučeništva Soleimanija, ali zapadnjaci tek trebaju naučiti da iranska snaga nije utemeljena na ličnostima, već na sofisticiranom i kompetentnom političkom sistemu. Postupci Trumpa i Netanyahu-a naučili su Irance važnoj lekciji: nikada ne vjerujte praznim zapadnim obećanjima i uvijek nosite veliki štap.

Izvor