Juriš Telekoma Srbija na bh. tržište se nastavlja. Sada je transparentniji nego ikad, baš sada kada se glasnije govori i o stvaranju “srpskog sveta.

Bez ispaljenog metka, ispaljuju se cifre, ne pita se pošto. Jer ogroman je uticaj medija na stavove i ponašanje čovjeka.

Kada su prije dvije godine novinari N1 upitali ovdašnje političare da li će reagovati na medijsku ofanzivu na BiH koju priprema Aleksandar Vučić, nije bilo ni znanja ni reakcije. Ubrzo nakon toga, Telekom Srbije kroz MTEL čiji je većinski vlasnk, postaće neprikosnoven na teritoriji entiteta RS, kupivši sve veće telekomunkacione i kablovske operatere, čime je osigurana apsolutna dominacija MTEL-a kao kablovskog operatera za televiziju, internet i telefoniju u svim većim gradovima RS.

Komentari političara na sve navedeno mogli bi se svesti na izjavu Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA:

“Bilo bi bolje da se to ne dešava, ali to spriječiti ne možemo. Ja drugi komentar nemam”.

U međuvremenu, Telekom Srbije koji je u većinskom vlasništvu države, nastavio je rasti u Srbiji, jačati u BiH. Izdvojeni su ogromni novci za prava na tv prenose fudbalskih utakmica. Za Premijer ligu Engleske koja će se od naredne sezone emitovati na kanalu Arena sport, plaćeno je 600 miliona eura, što je deset puta više od prava koja je ranije platio Sport klub.

Ekonomski motiv?

Ako podsjetimo da se dug Telekoma Srbije od 2017. godine povećao sa 300 miliona, na gotovo milijardu i pol eura, teško je povjerovati da iza ovakavih poteza stoje ekonomski motivi. Naprotiv, sve ovo posredno je ojačalo poziciju MTEL-a u BiH, ali i režimskih kanala u RS sa nacionalnom frekvencijom koji su se zajedno sa srbijanskim smjestili u prvih dvadesetak na MTEL-ovoj listi.“Iza toga stoji državni vrh Srbije”

Onih sa bh. prefiksom, ili sa centralama u Sarajevu, nema u prvih pedeset.

“Nema nikakve sumnje da je ovo izuzetno opasno, da iza toga stoji državni vrh Srbije i da se ne bira cijena za ostvarivanje uticaja, u ovom slučaju u regionu. Na sport se lakše lijepe ekonomski , a onda i politički interesi. Srbija očito, osvaja tržište nekonkuretnim potezima”, komentira za N1 Mehmed Halilović, novinar i nekadašnji ombudsmen za medije.

Vijest da je Telekom Srbija otkupio prava na prenos engleske Premijer lige na kanalima Arena Sporta nije izazvao burnu reakciju samo u regionu.

Među prvima se oglasila Otvorena Demokratija (Open Democracy), čuveni britanski politički portal koji se bavi medijskim slobodama još od 2001. godine. U tekstu pod naslovom „Igranka za Premijer ligu na Balkanu“ urađena je duža analiza u kojoj se navodi kako se radi o agresivnoj Vučićevoj strategiji kako bi širio uticaj režima, a za što je ključ atraktivan televizijski sadržaj.

“Najgledanija svetska liga u fudbalu mogla bi da postane ekvivalent onome što je devedesetih godina 20. veka bio turbo folk pod Miloševićevim režimom: šljašteća distrakcija od važnih političkih dešavanja i problema sa ljudskim pravima, isto kao što je u to vreme pažnju odvlačila velika scena puna plesačica u mini suknjama koje su pokrivale ratna dešavanja”, navodi britanski politički portal.

Konkurencijsko vijeće BiH odbacilo sve prigovore

No, vratimo se BiH u kojoj su proteklih godina u Konkurencijskom vijeću odbačeni svi prigovori o monopolu koji radi MTEL, odnosno Telekom Srbije u entitetu RS, jer kako tvrde, nije prešao više od 40 posto teritorija države.

Zakon o o konkurenciji, podsjetimo, kaže kako monopol, odnosno “dominantni položaj ima privredni subjekt sa 40 posto i više udjela na relevantnom tržištu”, ali i da su “zabranjene koncentracije privrednih subjekata koje kao rezultat imaju značajno narušavanje efikasne tržišne konkurencije, i na njenom značajnijem dijelu”, što nije uvaženo.

Svetlana Cenić, donedavno članica Nadzornog odbora BH Telecoma i bivša ministrica finansija u Vladi RS-a podsjeća:

“Telecom RS nije privatizovan, nego prodat drugoj državi i ta praktično druga država na teritoriji BiH, Republike Srpske apsolutno sve kontroliše. Jer tada su Dodik i njegova vlada sve prodali, do kabla, iako je dio infrastrukture mogao ostati u BiH. Vi znate da njihove usluge koriste, recimo i banke. Sve to može da se kontroliše iz Beograda. Njima to očito odgovara, da li to odgovara čitavoj državi, to je drugo pitanje”

O radu Konkurencijskog vijeća, koji trebao prije svega štiti interese države BiH, Cenić kaže:

“To su institucije u kojima se upravlja tako što partije postavljaju svoje podobne, a mi vrlo dobro znamo kako te partije trguju i više rade za interese susjednih država, zato sve može proći i prolazi i kod Konkurencijskog vijeća.”

Arena Sport: Mi smo sluge svoje države

Stvaranje svesrpskog sveta kojeg je najavio Aleksandar Vulin bez ispaljenog metka, u BiH već se dešava, no ovdašnji političari čini se nemaju ni mudrosti, niti znanja da na to reguju. Sve ostaje na dnevno-političkim prepucavanjima u kojima se javnost uvjerava kako san o velikoj Srbiji neće biti dosanjan, dok uticaj medija nad kojima Aleksandar Vučić ima kontrolu, i u BiH postaje sve prisutniji. Jer sa sportom, dolazi i informativa.

Kako je priznao i sam direktor Arena Channels Group, Nebojša Žugić, u saopštenje u kojem je komentirao, kako je kazao neopravdane napade na Telekom Srbija:

“Naš cilj je da se Arena gleda u svakom domaćinstvu u regionu. Mi smo sluge svog naroda i svoje države koja se razvija i napreduje u svim sferama od zdravstva, ekonomije, vojske, sporta.”

“Ali je mnogo važnije da stranke koje barem kažu da baštine tu državotvornu politiku, pokazuju frapantano ignorisanje za ovu vrstu pitanja. Borba za državu ispada samo serija floskula”, primjećuje politički analitičar Adnan Huskić.

Podsjetimo da je Evropski parlament u posljednjem izvještaju o napretku Srbije zatražio “ubjedljive rezultate”, uključujući efikasne istrage u nekoliko afera od javnog značaja. Uz ostalo i kako su naveli, aferi zloupotrebe novca u državnom preduzeću Telekom Srbija.

Izvor