PISjournal – Britanska ministrica unutarnjih poslova Priti Patel u petak je objavila da je London dodao palestinski pokret Hamas na svoju crnu listu terorista, te da će svako ko podržava taj pokret prekršiti zakon i biti podvrgnut zakonskim djelovanjima, uključujući i kaznu zatvora veću od deset godina. Odluka je izazvala reakcije širokih razmjera u različitim političkim krugovima i javnosti. Međutim, šta su ciljevi tog poteza?
Ovdje su izloženi neki razlozi zbog kojih je britanska vlada stavila Hamas na crnu listu terorista.

Gušenje glasova dignutih protiv ugnjetavanja Palestinaca

Jedan od glavnih ciljeva ovog poteza povezan je s naporima Londona da blokira podršku organizacijama koje se bore za prava opkoljene Gaze, a pogotovo finansijsku pomoć koja se prikuplja u kampanjama. Ustvari, London sa svojom novom odlukom nastoji zaustaviti rastuće anti-izraelske proteste u Britaniji. U proteklim godinama, britanski građani su bez presedana podržavali potlačeni narod Palestine naspram zločina izraelskog režima i izlazili na ulice da protestuju zajedno sa muslimanima. Novi potez protiv Hamasa bilo koju solidarnost sa Palestincima, koji svakodnevno trpe izraelsku nepravdu, etiketira kao podršku terorizmu te ga stoga zabranjuje.

Zavaravanje javnog mnijenja unatoč mračne prošlosti Londona u podržavanju terorizma

Zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama, Britanija ima veoma tamnu prošlost kada se radi o podršci terorizmu. Britanski mediji i drugi izvori više su puta objavili dokumente i izvještaje koji razotkrivaju podršku Londona terorističkim grupama u pojedinim dijelovima svijeta. Sa dvoličnom politikom, britanska vlada je s jedne strane podržavala užasna nedjela Izraela, a s druge strane se predstavlja kao pobornik ljudskih prava. London sada teži tome da opravda svoju političku, vojnu i finansijsku podršku izraelskim zločinima, nazivajući Hamas terorističkom grupom. Glavni cilj jeste to da se prebaci krivica i zatvore oči naspram stvarnosti, u nastojanju da se odbaci kritika boraca za ljudska prava i zavara javno mnijenje o palestinskoj realnosti i aparthejdskoj prirodi izraelskog režima.

Odluka vezana za izbore da bi se stekla naklonost pro-izraelskog lobija

U odluci vlade pod vodstvom Konzervativne partije postoje i motivi u vezi s izborima. Izjave koje je dala Patel očigledno su pod uticajem težnje da se pridobije podrška cionističkog lobija u Britaniji za smjenu trenutnog premijera Borisa Johnsona, koji ne želi ostati na toj poziciji nakon izbora.

Da bi opravdala tu odluku, Patel je tvrdila da je svrstavanje Hamasa u terorističke grupe vitalni korak ka odbrani židovske zajednice. Ona je dodala da Židovi osjećaju stalnu nesigurnost, do te mjere da vjerske ceremonije održavaju virtualno i kod kuće.
Odluku su pozdravili izraelski premijer Nafali Bennett i ministar odbrane Benny Gantz. Pozdravljanje od strane izraelskih zvaničnika šalje poruku zadovoljstva britanskim konzervativcima. Veoma je vjerovatno da će Tel Aviv u potpunosti stati na stranu Konzervativne partije u narednim izborima.

Nastojanja da se zataškaju regionalni porazi

Stara politika kojom su se zapadne sile oduvijek služile da bi zataškale regresivne neuspjehe u svojoj regionalnoj i međunarodnoj politici jeste tvrdnja da djeluju u službi borbe protiv terorizma i zalaganja za ljudska prava. Služeći se pitanjem terorizma, zapadnjačke vlade su pokušavale da prikriju svoje velike poraze protiv Osovine otpora, snažnog regionalnog bloka kome pripadaju Iran, Sirija, Irak, Liban i Jemen. Primjer tome je stavljanje libanskog Hezbollaha na crnu listu prošle godine od strane Britanije i nekih drugih evropskih zemalja. U svrhu svojih misterioznih ciljeva za Bliski istok, London je naišao na snažnu barijeru koju je postavila Osovina otpora, te su joj praktički propali svi planovi koje je pripremala za tu regiju nakon invazije na Irak 2003. godine.

Reakcije na uvrštavanje

Pametne reakcije iz arapskog svijeta učinile su da britanski potez izgleda veoma nakaradno. Širom arapskog svijeta ovaj potez je naišao na reakcije protivljenja. Primjera radi, Ministarstvo vanjskih poslova Palestinske vlade na Zapadnoj obali, u svojoj je izjavi odbacilo neprijateljski korak prema pokretu otpora.

Isto tako, druge palestinske grupe, Pokret Ansarullah iz Jemena i istaknute arapske ličnosti u svijetu izrazili su svoje nezadovoljstvo. Takve krupne reakcije šalju poruku Londonu: odluka je proizvela suprotan rezultat, a palestinski pokret postaje sve popularniji u palestinskoj i arapskoj javnosti.

Hamas Hamas 

Ekskluzivno PISjournal