Ruqayya Anwer

PISjournalUspon Kine kao globalne sile praćen je izuzetnim ulaganjima u nekoliko regionalnih i transkontinentalnih inicijativa, a najznačajnija je Inicijativa Pojas i put (BRI), koju je pokrenuo kineski predsjednik Xi Jinping 2013. godine.

Projekat je privukao mnogo pažnje posljednjih godina, od političara do biznismena, od Kine do njenih susjeda,od Azije do Evrope i šire. Ideali širokog angažmana, zajedničkog doprinosa i zajedničkih koristi su osnova BRI-a. Strategija razvoja ima za cilj da poveća povezanost i saradnju između Kine i nekoliko regionalnih aktera, uključujući Mongoliju, Rusiju, evroazijske nacije, centralnu i zapadnu Aziju, Pakistan, druge zemlje indijskog potkontinenta i Indokinu.

To je ogromna zbirka investicionih projekata koji imaju potencijal da transformišu svjetsko razvojno okruženje i na nacionalnom i na međunarodnom nivou.

Sadašnji unipolarni svjetski poredak se mijenja, a međunarodni odnosi postaju multipolarni. BRI je sila globalizacije jer eksternalizira kinesku unutrašnju ekonomiju snižavanjem trgovinskih barijera. Ima višestruku, globalnu ili veliku strategiju koja ima potencijal da drastično transformiše savremene međunarodne odnose.

Zbog svoje blizine drugoj najvećoj svjetskoj ekonomskoj sili i brojnih projekata koji su već u izradi ili bi mogli biti izgrađeni unutar njihovih granica u budućnosti, zemlje u centralnoj Aziji i južnom Kavkazu mogu imati koristi od značajnih ekonomskih i infrastrukturnih nadogradnji kao rezultat kineske inicijative.

Prvo, budući da ove zemlje nemaju direktan pristup okeanu i glavnim morskim rutama, što ozbiljno ograničava trgovinu, kineski planovi za izgradnju željeznica i cesta kao dio BRI-jevog “pojasa” mogli bi značajno poboljšati njihovu povezanost. Mnogim zemljama u regionu nedostaje adekvatna transportna infrastruktura, a BRI bi mogao pomoći da se olakša kretanje proizvoda i ljudi unutar države i ublaži pritisak na vlade država da finansiraju prijeko potrebne interne projekte. Osim toga, BRI program bi mogao pomoći u otvaranju radnih mjesta i povećanju poreskih prihoda.

Regionalne države bi mogle imati koristi od šire saradnje na jednoj inicijativi kao što je BRI, koja bi mogla ublažiti tenzije i poboljšati veze. Iako je regionalna integracija tek u povojima, projekat bi otvorio niz novih mogućnosti za povezivanje regiona. Kako bi se iskoristile pogodnosti pojačane povezanosti susjednih i globalnih tržišta,regionalna saradnja mora biti ojačana i ubrzana što će istovremeno pomoći da se minimiziraju ne tako beznačajne negativne posljedice inicijative. Ovaj pristup će osigurati regionalnu koheziju, učenje i korištenje mogućnosti BRI-a.

Projekat sada pripada cijelom svijetu. Prožet je historijom, ali teži budućnosti. Prvenstveno je fokusiran na Aziju, Evropu i Afriku, iako je dostupan svim partnerima. Obuhvaća mnoge nacije i područja, različite faze razvoja, različite historijske tradicije, različite kulture i vjere, te različite navike i stilove života. To je trud za miran razvoj i ekonomsku saradnju, a ne geopolitički ili vojni savez.

Inicijativa brzo dobija na značaju kao platforma za uspostavljanje svjetske zajednice  budućnosti. Podstiče međunarodnu trgovinu i međuljudske interakcije, poboljšava međunacionalno razumijevanje i uklanja kulturne prepreke za postizanje mira, jedinstva i uspjeha.

BRI ima za cilj da transformiše globalnu reputaciju Kine kroz međunarodne veze i saradnju, naglašavajući promociju Kine kao dominantne države u Aziji. Plan uspostavlja okvir za ekonomski i društveni rast, sa navedenim ciljevima kao što su jačanje ekonomskog prosperiteta, podrška održivom razvoju, razvoj međunarodne saradnje i međusobnog razumijevanja, te promoviranje globalnog mira i stabilnosti. Slično tome, njegov uticaj na međunarodne odnose i razvoj može pomoći u brzom ekonomskom rastu zemalja u razvoju, kao što je pojačano olakšavanje trgovine i smanjenje trgovačkih barijera kako bi se povećao prosječni prihod kineskih stanovnika i povećala mobilnost radne snage.

Značajno je da je to inkluzivan i kolaborativni proces rasta, a ne ekskluzivni kineski klub. Ne pravi ideološke razlike između zemalja i ne ulazi u igru ​​sa nultom sumom. Zemlje su dobrodošle da učestvuju ako to žele. Pridržava se filozofije Puta svile, mira i saradnje, otvorenosti i inkluzije, međusobnog učenja i zajedničkog profita. Naglašava koordinaciju politike, infrastrukturno povezivanje, nesmetanu trgovinu, finansijsku integraciju i jače međuljudske veze. Preobrazila je misli u djela, viziju u stvarnost, a nastojanje u javni proizvod kojeg je međunarodna zajednica pohvalila.

Izvor

Prethodni članakIzrael pokušava narušiti odnose Irana i Turske
Naredni članakNetanjahu planira povratak na političku scenu Izraela

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime