Erdogan se u Siriji preračunao tako da za njega više nema dobrih opcija. Rusija je predugo popuštala Turskoj, koja je prenapregnuta i spolja i iznutra

Moskva je u sredu s rezervom primila izjavu turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da je turski upad u severozapadnu sirijsku provinciju Idlib samo pitanje vremena. Objektivno posmatrajući, Erdogan bi trebalo da siđe s uma pa da naredi vojnu ofanzivu protiv sirijskih i ruskih snaga u Idlibu. Ruska vojna delegacija, koja je posetila Ankaru protekle nedelje, savetovala je Turcima da se povuku, ali umesto toga Erdogan je razmestio dodatne snage u Idlib.

Nakon toga ruska strana je ponovo predložila turskoj delegaciji, koja je ove nedelje posetila Moskvu zbog daljih pregovora, da je novi prekid vatre najbolja opcija, budući da je iz situacije na terenu jasno da Damask neće napustiti strateška područja uz auto-puteve M4 i M5.

Ali turska delegacija ne samo da je osporila ruski demarš da se dalje nastavljaju teroristički napadi na vazdohoplovnu bazu Hmejim, već je Erdogan u izjavi koja je usledila otišao i korak dalje. Očito je da Moskva ništa ne prepušta slučaju. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov mirno je odbacio Erdoganovu pretnju rekavši: „Ne očekujemo da će najgori scenario postati stvarnost“, pa dodao: „Odlučni smo da nastavimo da koristimo radne kontakte sa turskim partnerima kako bismo sprečili dalju eskalaciju situacije u Idlibu“. Peskov je naglasio da će se „kontakti sa Turskom nastaviti na različitim nivoima“.

NEMOGUĆA SITUACIJA
Ali Rusi imaju nameru da upozore Erdogana da ne povlači nesmotrene poteze. Stvar je u tome što je aktuelna situacija u Idlibu posledica dešavanjnja koja su počela prošlog leta kada su Rusija i Sirija procenili da Turska nema nameru da ispuni svoje obaveze i istera podružnice Al kaide. Umesto za to, Turska je svojih 12 „posmatračnica“ u Idlibu koristila da motri na sirijske i ruske snage sa druge strane linije deeskalacije.

Kada je rusko-sirijska ofanziva konačno počela Turci nisu mogli da učine ništa da je spreče, i vrlo brzo su njihove osmatračnice okružene od strane sirijske vojske. Ukratko, Erdogan je ponižen, pa je stoga naredio razmeštanje 5.000 vojnika u Idlib, uključujući tešku oklopnu mehanizaciju, tenkove i artiljeriju.

Međutim, sirijske snage su odgovorile na izazov i 13 turskih vojnika je ubijeno. Erdogan je verovatno mislio da će sirijska vojska oklevati da udari na NATO silu. Ponovo je ponižen, pa je ovoga puta zapretio napadom na sirijske i ruske snage. Ali ofanziva se razvijala i sve više gradova i teritorija je došlo pod kontrolu sirijske vlade. Kako se ističe u komentaru objavljenom na sajtu televizije RT (koju finansira Kremlj): „Erdoganov blef je efikasno provaljen. Turci se sada nalaze u nemogućoj situaciji“.

Erdogan je naredio povlačenje pobunjeničkim grupama koje su delovale kao ispostava Turske i ostavio Al-Kaidu da se stara sama o sebi tamo gde je sistematično desetkovana od strane sirijskih i ruskih snaga. Komentator RT-a zaključuje: „Za turske trupe koje su još uvek raspoređene unutar Idliba, situacija postaje sve opasnija. Njihov broj i raspored isključuju bilo kakvu šansu za smislenu odbranu Idliba, čak i ako bi bila doneta odluka da se otvoreno suprotstave ruskom ratnom vazduhoplovstvu i sirijskoj vojsci. Najbolje čemu Turci u ovom trenutku mogu da se nadaju jeste nova obustava vatre koja omogućava njihovim vojnim snagama u Idlibu da se bezbedno povuku i sačuvaju čast. Turska je svoj položaj u Idlibu učinila neodrživim i vojno i politički“.

TURSKA JE PRENAPREGNUTA
Bilo kako bila, Rusija ništa ne prepušta slučaju. U demonstraciji vojne superiornosti, dva ruska strateška bombardera Tupoljev Tu-22M3 izvela su danas (sreda, prim. prev.) let iznad Crnog mora, prelazeći razdaljinu od oko 4,500 kilometara i ostajući u vazduhu više od pet sati, sve vreme u pratnji borbenih aviona ruskog južnog vojnog okruga.

Danas je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ponovo istakao punu podršku Moskve sirijskim operacijama u Idlibu. Jasno odgovarajući Turskoj poručio je „da je jedino prirodno da sirijske oružane snage, potvrdivši svoju posvećenost originalnim sporazumima o Idlibu, uključujući i sporazum o prekidu vatru, odgovore na nedopustive provokacije. Mi ih u tome podržavamo. Akcije sirijske vojske su odgovor na flagrantno kršenje sporazuma o Idlibu… sirijske trupe ne potiskuju militante i teroriste na tuđoj, već na sopstvenoj teritoriji, i na taj način ponovo uspostavljaju kontrolu legitimno izabrane sirijske vlade nad svojom zemljom“.

Premda američki predsednik Tramp i dalje podržava Erdogana kako bi ga odobrovoljio, NATO se kao takav ne uključuje u turske avanture u Idlibu. TAS je citirao diplomatski izvor NATO-a u Briselu da zemlje članice te vojne alijanse neće podržati pozivanje na Član pet zbog smrti turskih trupa u Idlibu, niti će Turskoj pružiti vojnu pomoć u slučaju vojne operacije u regionu. Moskva je bila previše popustljiva prema Erdoganu koji ima „značajne izazove, i kod kuće, gde turska ekonomija usporova, i u inostranstvu, budući da je turska vojska prenapregnuta, od Sirije do Libije“, primetio je stručnjak iz Vašingtonskog instituta.

U jasnoj poruci Erdoganu da se ne pruža više nego što je dugačak, Haftarove snage su prošle nedelje ispalile granate na turski brod usidren u Tripoliju, koji je prevozio oružje i zalihe. Interesantno, danas se sa Haftarom, koji je Erdoganova noćna mora, sastao ruski ministar odbrane Sergej Šojgu. Zapanjujuće je to što je usred cele ove kakofonije turska vojska u utorak mirno nastavila zajedničko patroliranje sa ruskim snagama u severoistočnoj Siriji, gde obe zemlje imaju zajednički interes da spreče povratak Sjedinjenih Država i njihovih kurdskih saveznika u tursko-sirijske pogranične regione.

U svakom slučaju, kako je Peskov primetio u sredu, Kremlj ima razloga da veruje da će u Ankari prevladati zdrav razum.

Izvor