PisjournalŠta vladavina talibana u Afganistanu znači za Kinu? Pad Kabula pod talibane bio je glavni naslov vijesti u svjetskim medijima posljednjih sedmica. Kolaps vlade pod američkom podrškom tokom dvije decenije je u velikoj mjeri skandalozan za Washington u očima javnog mnijenja i političkih posmatrača.

Pobunjenička grupa ušla je u glavni grad Kabul 15. avgusta, nakon što je prozapadni predsjednik Ashraf Ghani pobjegao u inostranstvo. Ulazak talibana u Kabul označio je kraj 20-godišnjih napora američkih snaga na izgradnji države u Afganistanu u skladu sa zapadnim modelima upravljanja. Događaji u Afganistanu privukli su pažnju drugih aktera i sila. U međuvremenu, Kina je jedan od aktera koji je s posebnom pažnjom i razmišljanjem pratio razvoj događaja u Afganistanu u posljednjih mjesec dana.

Peking je nedavno najavio planove za uspostavljanje prijateljskih odnosa s Kabulom pod kontrolom talibana, a talibanski zvaničnici naveli su Kinu kao održivu opciju za ulaganje u Afganistan. Ovo postavlja neka pitanja: Kakva će biti budućnost odnosa između Kine i talibana nakon kontrole grupe nad Afganistanom? Koje prijetnje i mogućnosti talibansko preuzimanje zemlje i uspostavljanje islamskog emirata u Afganistanu donose Pekingu?

Kinezi zabrinuti zbog vladavine talibana 

U cjelini gledano, osvajanje moći talibana nosi ozbiljne prijetnje po Kinu. Evo najvažnijih od njih:

 Porast radikalizma u regiji Xinjiang Definitivno, najvažnija opsesija Kine zbog talibanske prijetnje njenoj teritoriji je regija Xinjiang sa većinskim kineskim muslimanima. Kao i Tibet, Xinjiang je formalno autonomna regija. Ujguri, izvorno turski muslimani, žive u toj regiji i čine oko 45 posto tamošnjeg stanovništva. Decenijama su uvijek postojali izvještaji o suzbijanju Pekinga nad njima. Čini se da je Kina trenutno još više zabrinuta zbog pojačanog ekstremizma u ovoj regiji nakon ponovnog dolaska na vlast talibana u susjednoj zemlji.

Zapravo, sada je najveći prioritet Kine kraj rata, jer su čelnici Pekinga svjesni da kaotična situacija može nahraniti vjerski ekstremizam i terorizam.Uoči kolapsa u Kabulu, novine Global Times vladajuće Komunističke partije Kine optužile su zapadne medije za kampanju uspostavljanja veze između Pekinga i talibana.

“Zapadu zapravo nije stalo do prava Ujgura iz Xinjiang. On se samo nada da će posijati podjele između Kine i talibana”, napisale su novine. U isto vrijeme, njegov glavni urednik Hu Xijin objavio je na Twitteru niz široko rasprostranjenih poruka u kojima se kaže da talibani na Kinu gledaju kao na “prijatelja”. 

Talibani su u jasnoj poruci potvrdili svoje zanemarivanje represije nad muslimanima u Kini. Glasnogovornik talibana rekao je u julu za Wall Street Journal da ta grupa nerado kritizira “navode o represiji nad muslimanskim manjinama u Xinjiangu”

“Brine nas tlačenje muslimana, ali se nećemo miješati u unutrašnje stvari Kine”, rekao je glasnogovornik. Iako ova izjava obećava kineskim vlastima, to ne znači da se zabrinutost Pekinga zbog agitacije Ujgura može u potpunosti ukloniti. 

Prekid “Inicijative puta i pojasa”

 Od osamdesetih godina prošlog stoljeća, Kina je uložila velike napore u proširenje strateških ekonomskih i političkih odnosa sa svijetom kako bi postala jedan od svjetskih velikih sila. Kao dio napora za materijalizaciju ove strategije, uvela je “Inicijativu pojasa i puta”. Trgovački kurs, koji se naziva i Novi put svile, uključuje “politiku izlaska” iz 1990 -ih koja je ohrabrila kineske investitore da ulažu u inozemstvo. Važnost inicijative leži u činjenici da svojim atrakcijama ohrabruje zemlje obuhvaćene putem da sklope sporazume o strateškom partnerstvu s Pekingom.

Mnogi politički posmatrači sada vjeruju da je osjećaj pasivnosti i izdaje Bidenove vlade u Kabulu trebao biti kontramjera kineskoj trgovinskoj inicijativi. Pir Mohammed Mollazehi, iranski stručnjak za afganistanska pitanja, rekao je u jednom intervjuu da su ” SAD naizgled izgubile, ali ako želimo biti iscrpni, možemo vidjeti da Washington ima veliku strategiju u cijelom svijetu i da se njegovo ponašanje u Afganistanu može analizirati unutar ove strategije. Amerikanci provode već osmišljen plan. Previše je naivno misliti da je više milijardi američkih troškova potrošeno u Afganistanu uzalud. Nakon što su shvatili svoju grešku u polaganju nade u afganistanske sekularne elite, Amerikanci su se vratili talibanima koji imaju široku javnu bazu i moć da utječu na jednadžbe.

SAD namjeravaju iskoristiti uspon Talibana za suprotstavljanje Inicijativi pojasa i puta. Drugim riječima, Amerikanci sada misle da su Afganistan i talibani najvažnija prepreka prije implementacije Kineskog plana za povećanje snage. “U julu, kada je 13 ljudi, uključujući 9 kineskih radnika, poginulo u samoubilačkom napadu na autobus u Pakistanu, pokazali su se rizici za implementaciju kineske inicijative. Kina dovršava infrastrukturne megaprojekte u Pakistanu kako bi otvorila put svom trgovačkom putu, ali probuđeno nasilje i ekstremizam mogu se pokazati prijetećim.

 Kineske mogućnosti od ustanka talibana 

Osim prijetnji, preuzimanje vlasti od strane talibana može donijeti i  mogućnosti za Kinu. Evo najvažnijih od njih: Talibani: Antizapadna sila i težnja ka Pekingu Jedan od najvažnijih principa u svijetu politike koji tradicionalno rade analitičari i političari je “neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj”. Iako ova izjava nije u potpunosti tačna za proučavanje odnosa Kine i talibana, važno je da su talibani ideološki i praktično antizapadna i antiamerička sila. Za razliku od Rusije ili SAD -a, talibani nikada nisu ratovali s Kinom, a Peking nije učinio ni najmanji napor da utječe na afganistanske političke jednadžbe.

Na isti način, kada velika azijska sila poput Kine pristane da se otvoreno sastane sa talibanskim liderima, to daje talibanima veliku diplomatsku pobjedu. Stoga se talibani mogu pokazati kao partner vrijedan saradnje Kini jer je antipatičan prema Zapadu. Smjer kineskog stava sugerira da je Peking već odabrao ovaj put. Kina očekuje suradnju s umjerenom verzijom talibana Čini se da je kineski spoljnopolitički aparat odlučio da stupi u interakciju sa umjerenim talibanima. Kineski zvaničnici u posljednjih nekoliko mjeseci poslali su pozitivne signale svoje otvorenosti za mirnu tranziciju vlasti talibanima i saradnju s novom vladom u Kabulu.

Dan nakon pada Kabula, kinesko ministarstvo vanjskih poslova izjavilo je da je spremno uspostaviti “prijateljske odnose” s grupom nakon što preuzimanje bude završeno. Također, 19. augusta, ministar vanjskih poslova Kine Wang Yi u telefonskom razgovoru sa svojim britanskim kolegom Dominicom Raabom pozvao je svjetsku zajednicu da izbjegne pritiske na Afganistan u procesu tranzicije moći, a također i da od zemlje ne učini polje za obračune.

To je jasno ukazivalo na protivljenje Pekinga bilo kojim preprekama prije tranzicije moći u Afganistanu.Također, u julu je ministar Yi ugostio političkog predstavnika talibana Mullaha Abdul Ghanija Baradara u lučkom gradu Tianjinu sjeverno od Kine, u preventivnoj mjeri radi konstruktivnog angažmana s talibanima. Krećući u aktivnu diplomatiju, kineski zvaničnici i mediji pokušavaju predstaviti umjerenu verziju talibana, pa čak i utjecati na njegovu politiku kako bi je izbacili iz radikalizma.  

Ekskluzivno PISjournal 

 

Prethodni članakEU zeleni plan – opasna hazarderska igra
Naredni članakVelika igra u centralnoj Aziji je gotova i Amerika je izgubila

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime