Stotine svjetskih ličnosti pozivaju Bidena da podrži palestinska prava- Više od 680 istaknutih globalnih lidera pozvalo je američkog predsjednika Joea Bidena da ispoštuje svoje opredjeljenje za zaštitu ljudskih prava Palestinaca i zaustavi izraelsku dominaciju i ugnjetavanje.

U nedavnom otvorenom pismu, grupe i pojedinci iz 75 zemalja zatražili su od administracije Bidena da osigura “odgovornost izraelskih vlasti koje krše palestinska prava”

„Mi, dolje potpisana globalna koalicija lidera – od civilnog društva do biznisa, umjetnosti i vjerskih zajednica, politike i nobelovaca – pozivamo američko rukovodstvo da poduzme akciju da pomogne u zaustavljanju izraelske institucionalizirane dominacije i ugnjetavanja palestinskog naroda i zaštiti njihova osnovna ljudska prava. ”

Među potpisnicima su grupe za ljudska prava, pravnici, bivši zvaničnici i vođe, američki akademici, aktivisti civilnog društva, palestinske nevladine organizacije, Christian Aid, bivša irska predsjednica Mary Robinson, iseljenički izraelski akademik Ilan Pappe, američki akademik Noam Chomsky, bivši izraelski državni tužilac Michael Ben- Yair i bivši predsjednik Kneseta (izraelskog parlamenta) Avraham Burg, između ostalih.

Također su pozvali Bidena da primijeni “usklađeni diplomatski pritisak” na Izrael kako bi okončao “sve veću diskriminaciju i ugnjetavanje” Palestinaca i prekinuo politiku Washingtona da održi “politički status quo lišen pravde i odgovornosti”.

” Dalje, Sjedinjene Države moraju se pozabaviti osnovnim uzrocima nasilja, koje su administracije zanemarile. Vaša administracija mora primijeniti usklađeni diplomatski pritisak kako bi pomogla zaustaviti sve veću diskriminaciju i sistemsko ugnjetavanje i osigurala odgovornost izraelskih vlasti koje krše palestinska prava.“

Dalje u pismu, globalni lideri pozvali su Bidena da zaustavi bezuvjetnu podršku SAD-a izraelskom režimu.

„Samo dosljedna primjena vanjske politike usredotočene na prava može signalizirati izraelskim čelnicima da kršenje međunarodnog prava više neće ostati bez odgovornosti. Gospodine predsjedniče, sada je vrijeme da postavite novo mjerilo u američkoj vanjskoj politici koje vodi pravdi i oslikava put trajnom miru “, zaključili su svoje pismo.

„Čak i nakon formalnog prekida vatre, nastavlja se nasilje izraelske policije i doseljenika nad Palestincima. Prisilno odvođenje Palestinaca preko okupirane Zapadne obale, uključujući porodice koje žive u susjednim naseljima Šeik Jarrah i Silwan u istočnom Jeruzalemu, te agresivne akcije izraelskih snaga protiv mirnih prosvjednika i vjernika u džamiji Al-Aqsa, posljednji su dokaz odvojenog i nejednakog sistema upravljanja. “

Izraelska politika dovela je do nedavnog raseljavanja 72.000 Palestinaca u Gazi koji također moraju preživjeti tekuću humanitarnu krizu izazvanu 14-godišnjom blokadom, rekli su.

U utorak je Izrael ponovo pokrenuo zračne napade na pojas Gaze, kršeći jednostrani prekid vatre 21. maja koji je okončao 11 dana neprekidnih izraelskih zračnih napada na Gazu.

Izraelska agresija na Gazu ubila je preko 260 Palestinaca, uključujući 66 djece i raselila desetke hiljada Palestinaca u opkoljenu enklavu.

Agresija u Gazi izazvana je kontinuiranim aktima nasilja Izraelaca na Zapadnoj obali, uključujući pokušaje raseljavanja Palestinaca u susjedstvu Sheikh Jarrah i izraelsko nasilje nad vjernicima u džamiji al-Aqsa.

Grupe otpora sa sjedištem u Gazi nisu sjedile skrštenih ruku pred izraelskom navalom. Izgledajući primjetno jači nego prije, palestinski borci iznenadili su Izrael masovnim raketiranjem.

Izraelske novine nedavno su u izvještaju navele da je Tel Aviv molio SAD da posreduju u prekidu vatre tokom 11-dnevne vojne agresije na opkoljeni pojas Gaze.

Izvor: pisjournal 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime