Ali Vedaje

Strah saudijskog prijestolonasljednika od naredbe Bijele kuće- Muhammed bin Najef se približava prijestolju i kruni. Američki predsjednik Biden je izdao saopćenje vezano za ‘sudbinu’ Muhammeda bin Salmana.

Osioni saudijski princ koji je do jučer pod zaštitom Donalda Trumpa plesao sabljama za svoje rođake sada se nalazi na rubu uklanjanja. Demokrati su od samoga početka govorili kako će se osvetiti za ubistvo Jamala Khashoggija i na tragu toga su plasirali izvještaj o ubistvu ovog kritičara saudijske vlasti. Na temelju izvještaja Washington je sankcionirao 76 Saudijaca ali se suzdržao od sankcioniranja saudijskog princa. Ovaj je pristup bio oštro kritiziran. U međuvremenu, predsjednica američkog doma Nancy Pelosi obećala je donijeti zakone kojima će sankcionirati počinitelje atentata i zatražila preispitivanje odnosa između Washingtona i Rijada. “Saudijska Arabija mora znati da svijet promatra njihove gnusne radnje i počinitelji će odgovarati”, napisala je Pelosi u saopćenju.

Blagi Bidenov pristup kada se radi o suzdržavanju od sankcioniranja saudijskog prestolonasljednika izazvao je talas kritika među braniteljima ljudskih prava, a posebno je to izazvalo psihološki pritisak na tim za vanjsku politiku Bijele kuće da se promjene američko-saudijski odnosi. Naravno, Anthony Blinken nije toliko nezadovoljan ovom situacijom.

Uz spekulacije o sudbini Ibn Salmana stvorile su se i spekulacije o ponavljanju povjetarca ‘arapskog proljeća’ na Bliskom Istoku. Washington je i službeno zahtijevao ukidanje kućnog pritvora Muhammed bin Nayefu ranijem prestolonasljedniku što povećava njegove šanse za stupanje na prijesto. Niko ne zna šta će sadržavati saopćenje američkog predsjednika a što ne bi išlo u prilog Muhammedu ibn Salmanu, ali jaz između demokrata i Khashoggijevih ubica je izazvao potres u sudijskom kraljevstvu. Blinken ima novi koncept prema kojem bin Salman treba napustiti scenu osim ako se u regionu ne dogodi nešto posebno što ne bi išlo u prilog Amerikancima. U svemu ovome bin Salman na Benyamina Netanyahua gleda kao na saveznika, ali je okončana i povijest izraelskog premijera.

Udarac Rijada na dolar

Kao odgovor na nedavne poteze Rijada da se suprotstavi politikama Joa Bidena, saudijski mediji izvjestili su da je Saudijska Arabija, s ciljem finansijskog osiguravanja, izdala obveznice na europskim burzama s EURO-m za finansiranje ambicioznog programa “Perspektiva 2030”, što bi kratkotrajno moglo izazvati slabljenje američke burze.

Službena saudijska novinska agencija (WAS) ocijenila je izdavanje obveznica kao povijesno i bez presedana, jer je centar za finansijsko upravljanje te zemlje prvi put ušao na europsko tržište dionica i ponudio svoje obveznice u valuti EURA s negativnom kamatnom stopom.

Saudijski nacionalni centar za finansijsko upravljanje saopćio je da je dovršio potpisivanje ugovora za kupnju obveznica na temelju jedinice EURA u okviru međunarodnog programa izdavanja obveznica Saudijske Arabije, a ukupan broj zahtjeva za kupnju tih obveznica dostigao je više od 5 milijardi EURA, što je 3 puta više od od obima izdanih obveznica.

Političko koaliranje

Saudijski prestolonasljednik osim ekonomskog udarca ide i za stvaranjem političke koalicije protiv promjena doktrine Sjedinjenih Država. Muhammed bin Salman želi mobilizirati svoje saveznike među arapskim diktatorima na Bliskom Istoku. Svi znaju da je Blinken spreman povesti novu igru na Bliskom Istoku te žestoko podržavaju obijesnog saudijskog princa, ali nije poznato dokle će ići to oponiranje zahtjevima Washingtona. Rijad je kao prvi korak, i odmah nakon otkrivanja povjerljivog izvještaja američkih obavještajnih službi o ubistvu Khashoggija, i službeno zauzeo stav protiv koraka Bijele Kuće.

Saudijci se, međutim, tu nisu zaustavili i brzo su posegnuli za traženjem regionalne potpore te su institucionalizirali  arapsku potporu saopćenju Saudijske Arabije koje je oponiralo Bidenu.

Kuvajt koji je članica Vijeća za suradnju Perzijskog zaljeva je podržao saudijsko saopćenje tvrdnjama o središnjoj ulozi kralja Salmana i bin Salmana u svijetu i regionu te se kategorično suprotstavio svemu onome što narušava saudijski integritet.

UAE su također podržali saudijsku izjavu protiv izvještaja kojeg su Američke obavještajne agencije predale Kongresu i najavili da će stajati uz Kraljevinu Saudijsku Arabiju. Abu Dhabi zauzeo je ovu poziciju dok je lobirao u utrci za isključivanje pozicije Saudijske Arabije u regiji i u američkoj unutarnjoj politici.

Zaljevsko Vijeće za suradnju, također, je izdalo saopćenje o ovome iskazujući potporu Saudijskoj Arabiji, i prema izvještaju saudijskih medija Vijeće za suradnju Perzijskog Zaljeva i arapski Parlament ujedinili su se u pružanju potpore Saudijskoj Arabiji naspram Joa Bidena. Naravno, Bahrein i jemenska vlada koju kontroliraju Saudijci su dio ove potpore, s tim da se nisu još uvijek izjasnili Doha i Oman.

Promjena američke igre na Bliskom Istoku

Pristup demokrata bitno se razlikuje od pristupa republikanaca. Iako svi u Washingtonu traže interese Sjedinjenih Država, njihovi pristupi vanjskoj politici se razlikuju. Telefonski razgovor sa Salmanom bin Abdulazizom, mjesec dana nakon što je Biden stupio na dužnost, i njegove oštre primjedbe u ovom razgovoru, posebno o jemenskom ratu i pitanju ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji, pokazale su Bidenovu odluku da se suprotstavi saudijskim koracima po pitanju kršenja ljudskih prava.

Bidenova administracija već je Rijadu jasno stavila do znanja da će odnose sa zemljom razvijati samo preko Salmana bin Abdulaziza. Izražavanje ovog stava znači ignoriranje prestolonasljednika Saudijske Arabije Muhammeda bin Salmana koji sanja o kraljevstvu.

Premda su republikanci šutjeli u Washingtonpostu kada se radilo u ubistvu saudijskog prijatelja demokrata, ali je Trump na Rijad gledao kao na ‘kravu muzaru’. Tokom protekle četiri godine Amerika je iz saudijskog džepa izvukla basnoslovne svote, ali se sada igra razlikuje. Jedan uvjet je da lobi ibn Salmana u Washingtonu privoli Bidena da se suzdrži od kažnjavanja saudijskog princa. Ali ozbiljniji su izgledi da osioni prestolonasljednik treba da odstupi s vlasti. Formiranje koalicije i ekonomski udarac dolaru će na koncu nanijeti štetu prestižu Sjedinjenih Država. A činjenica je da ko god se usudi da pred izazov stavi američki prestiž, on treba snositi najveću moguću kaznu.

Uza sve izrečene riječi u američkom javnom mnijenju postoji posebna antipatija prema Muhammedu bin Salmanu, što podsjeća na njihov pogled prema Sadamu Husseinu, svrgnutom diktatoru baasističkog režima u Iraku. Blinken je iskoristio dobru priliku za novi američki poredak, oslanjajući se na potporu javnog mnijenja i s ciljem odbrane američkog prestiža. Pred Rijadom su sudbinski dani.

Princ po mjeri demokrata

Analizirajući situaciju u Saudijskoj Arabiji, Brookings piše da je, bez obzira na vrstu stranke koja vlada u Sjedinjenim Državama, jedna od glavnih briga Washingtona budućnost saudijske kraljevine. Međutim, nakon dolaska na vlast Salman bin Abdulaziz postavio je temelje za promjene u hijerarhiji moći.

Jedan od prvih Salmanovih koraka bio je izuzetno pozdravljen. Potez je bio promjena u hijerarhiji nasljeđivanja, i on je uklanjajući svoga brata Muqrina bin Abdulaziza koji je bio jedan od nasljednika, svoga bratića Muhammed bin Nayefa proglasio novim prestolonasljednikom.

Muhammed bin Nayef, koji je u Americi poznat kao MBN,trebao je biti prva osoba iz svoje generacije koja bi postala kralj. Upravo stoga američki dužnosnici žele da bin Nayef u tome uspije jer je on omiljena ličnost za američke obavještajne službe i junak borbe s teroristima, i kao zamjenik ministra unutrašnjih poslova, a kasnije i kao saudijski ministar unutrašnjih poslova bio je važna karika u služenju američkim interesima.
Za razliku od svog oca koji je prije njega obavljao dužnost ministra unutrašnjih poslova, bin Nayef je bio proamerički nastrojen i zasigurno je povezan sa Sjedinjenim Državama više od bilo kojeg drugog člana saudijskih lidera.
Uz svjetsku slavu kao istaknuti učitelj špijuna, Muhammed bin Nayef poznat je i u Saudijskoj Arabiji po navodnoj terorističkoj zavjeri. Ono što više od svega nervira bin Salmana jeste da velika većina saudijskih prinčeva koji mu oponiraju podržavaju prestolonasljednika bin Nayefa koji je , eto slučajno, u prijateljstvu s demokratima.