PISjournal – U intervjuu za IRNA objavljenom u ponedjeljak, Sabah Zanganeh prisjetio se historije spora između Teherana i Rijada i nedavnih razgovora između dvije zemlje.

“Iran i Saudijska Arabija, kao dvije velike zemlje u regiji, mogu uticati na interakcije koje se odvijaju u regiji ili oko nje”, primijetio je Zanganeh.

On je dodao: “Prisustvo i utjecaj Islamske Republike Iran u regiji, posebno nakon pobjede Islamske revolucije, stvorili su različite uslove koji su bili manje prihvatljivi za Saudijsku Arabiju ili brojne zemlje. Iz tog razloga, poduzete su različite mjere kako bi se ograničilo ovo prisustvo i utjecaj Irana.”

Stručnjak za međunarodne poslove osvrnuo se na razlike između Teherana i Rijada u regionalnim pitanjima, posebno u jemenskom ratu, te rekao: “Islamska Republika Iran protivila se odnosu Saudijske Arabije prema Jemenu i od početka i prije vojne invazije Rijada i njegovih saveznika pozvali su na političko rješenje.”

Nakon početka napada, Iran je predložio da se zaustave operacije protiv Jemenaca kako bi, pod boljim političkim uslovima, političke grupe u zemlji mogle krenuti ka pomirenju i konvergenciji, komentirao je analitičar.

“Velike sile nisu htjele da se to dogodi jer im je bilo u interesu da nastave rat protiv Jemena kako bi mogle prodati više oružja i proširiti svoje prisustvo u regiji, te imati pod kontrolom dvije zemlje koje su izvršile napad na Jemen.”

Bivši predstavnik Irana u Organizaciji islamske saradnje (OIC) izjavio je da je napetost između Teherana i Rijada uticala na političku situaciju u Jemenu, Iraku, Siriji, pa čak i Libanonu.

Iran i Saudijska Arabija moraju priznati međusobnu moć, predložio je Zanganeh.

Prihvatanjem ovog pitanja nije moguće da zanemaruju jedni druge i kreću u drugom pravcu na način da se moć dviju zemalja i zemalja regiona troši na razvoj i mir u regiji, primijetio je analitičar.

“Zbližavanje ove dvije zemlje očito nije na zadovoljstvo nekih sila u i izvan regije, stoga pokušavaju povećati ovu udaljenost kako bi spriječile bliskost, saradnju i solidarnost Teherana i Rijada”, istaknuo je Zanganeh.

Zanganeh je naglasio da bi formiranje svojevrsne političke racionalnosti u dvije zemlje moglo promijeniti situaciju koja im je nametnuta.

“Teheran i Rijad mogu formirati novu strukturu odnosa zasnovanu na razumijevanju i izgradnji povjerenja, a ta perspektiva nije daleko, već je prilično ostvariva, a politička volja u obje zemlje može implementirati ovu viziju, a rezultat će biti u interesu obje zemlje i cijele regije.”

Istovremeno, neke zemlje, poput Iraka, zalažu se za rješavanje sukoba između Teherana i Rijada jer nastavak tenzija negativno utječe na političku stabilnost u Iraku.

“Stoga pokušavaju smanjiti napetosti”, rekao je Zanganah, ističući da se interesi nekih regionalnih i globalnih sila nalaze u sporu između Irana i Saudijske Arabije.

O ulozi Bagdada u posredovanju između Teherana i Rijada, bivši diplomata je rekao: “Irak je u različitim periodima igrao različite uloge u regiji, posebno u odnosima između Irana i Arapa, pa je čak i u jednom periodu postao sredstvo pritiska na Islamsku Republiku Iran”.

Nedavno je Irak započeo diplomatsku kampanju kako bi odigrao uravnoteženiju ulogu u regiji, rekao je Zanganeh, dodajući da realizacija takvog cilja ovisi o volji iračkog naroda i vladinih dužnosnika s jedne strane i volji susjednih zemalja i velikih sila, kao što su Sjedinjene Američke Države, Francuska i Britanija s druge strane.

Bivši diplomata rekao je da je Islamska Republika pokazala podršku stabilizacijskoj ulozi Iraka u regionu.

Zanganeh je pozvao na redefiniranje postojećih rješenja za različite izazove s kojima se suočava iranska vanjska politika.

Također je rekao: “Islamska Republika Iran trebala bi redefinirati svoju vanjsku politiku što je prije moguće i to jasno staviti do znanja svijetu, s obzirom na regionalni razvoj i veća dešavanja koja se dešavaju širom svijeta.”

“Islamska Republika bi trebala razmisliti o većoj ulozi u regiji i svijetu i pripremiti se za važnije uloge u regionalnim i globalnim pitanjima”, dodao je.

Bivši diplomata rekao je da je Islamska Republika Iran dala podršku stabilizacijskoj ulozi Iraka u regionu.

Saudijska Arabija je prvo započela deeskalaciju tenzija s Katarom početkom januara 2021. godine, zatim je poslala signale Turskoj i na kraju pregovarala s Iranom, naveo je analitičar.

Direktor saudijskog sektora na bliskoistočnom Institutu za strateške studije opisao je prijetnju nasljedstvu prijestolonasljednika kao drugu varijablu u potezu Saudijaca da preispitaju svoje odnose sa zemljama u regionu, uključujući i Iran.

“Za to vrijeme pojavile su se glasine o američkoj podršci bivšem saudijskom prijestolonasljedniku Mohammedu bin Nayefu. Ovi pritisci učinili su da aktuelni prijestolonasljednik Mohammed bin Salman osjeća da su tenzije u regiji prijetnja” na njegovom putu da postane kralj u ne tako dalekoj budućnosti i bio je prisiljen krenuti ka deeskalaciji tenzija s akterima i ublažavanju istih kako bi uspostavio stabilniji položaj u Saudijskoj Arabiji.”

Prijestolonasljednik Mohammed bin Salman, takođe zvan MBS, de facto je saudijski lider.

Karami je također rekao da su mnogi planovi ekonomskih i društvenih reformi Saudijske Arabije zasnovani na “viziji 2030” zasjenjeni padom cijena nafte i pandemijom koronavirusa, što je uticalo na njegove ambicije.

“Bin Salman je dočekan u Saudijskoj Arabiji s ovom perspektivom, a otkazivanje (obustava) ovih projekata moglo bi ugroziti njegov položaj u ovoj situaciji.”

Ekspert za pitanja Bliskog istoka rekao je da je treća uticajna varijabla u nedavnoj politici Rijada ublažavanje napetosti u regionu.

“Srž krize između Irana i Saudijske Arabije, poput Sirije, Iraka i donekle Jemena, nije imalo veliki utjecaj na stvaranje napetosti između Teherana i Rijada, a čini se da postoji mogućnost za postepeno rješavanje tenzija između ove dvije zemlje.”

Istaknuo je da su spomenute varijable imale važnu ulogu u tendenciji Saudijske Arabije prema pregovorima s Iranom, te je nakon tri runde pregovora i konsultacija između stranaka spreman teren za četvrtu rundu pregovora.

Karami je jemensku krizu opisao kao jednu od žarišta dijaloga između Irana i Saudijske Arabije. “Jemen je od velike važnosti kao jedna od varijabli o kojima se raspravlja na regionalnom nivou.”

Vladari Rijada očekuju da će ovi razgovori pomoći u okončanju napada Ensarullaha na Saudijsku Arabiju, napomenuo je stručnjak.

U tom slučaju može se stvoriti atmosfera zasnovana na deeskalaciji između Irana i Saudijske Arabije koja može dovesti do oporavka saudijske moći koja opada i može se uspostaviti svojevrsni prekid vatre tako da se snage koalicije predvođene Saudijskom Arabijom mogu oporaviti unutar Jemena, prokomentarisao je.

“S obzirom na složenost jemenske krize u smislu raznolikosti uključenih strana i nivoa njihovih razlika, te nespremnosti Saudijske Arabije da da dovoljne ustupke Ensarullahu kao jednoj od društveno-političkih snaga unutar Jemena, trenutno nije moguće rješenje pitanja Jemena”, primijetio je stručnjak za Saudijsku Arabiju.

Prema riječima stručnjaka, vjerovatno je da pitanja Arapskog poluotoka neće prevladati atmosferu napetosti u Jemenu dok se ne uspostavi ravnoteža između uključenih strana.

“U pregovorima Iran-Saudijska Arabija bilo je ozbiljnih razgovora o Jemenu, ali detalji tih razgovora još nisu jasni i ne možemo to sa sigurnošću komentirati, ali ako se Jemen postavi kao jedno od glavnih sporova u sukobu Irana i Saudijske Arabije, postoji nada da se kriza može riješiti”, ocijenio je on.

Izvor