PISjournal – Stručnjaci i zagovornici digitalnih prava upozorili su na neregulisanu upotrebu izraelske špijunske tehnologije i naveli da bi izraelske nadzorne kompanije trebalo dodatno regulisati.

Tokom panela koji je u četvrtak organizovala Fondacija za mir na Bliskom istoku (FMEP), stručnjaci su rekli da slučaj ciljanja Palestinaca nije jedinstven, a špijunski softver koji su kreirale izraelske softverske kompanije koristio je niz zemalja diljem svijeta.

“Sve vijesti oko NSO Grupe, od 2016. godine, a posebno u posljednjih nekoliko mjeseci, doista su pokazale – za ljude koji na to obraćaju pažnju – potpuni nedostatak međunarodne regulative o korištenju tolikog broja ovih tehnologija nadzora,“ rekla je Sophia Goodfriend, istraživačica u Arapskom centru za napredak društvenih medija, poznatom kao 7amleh.

“I mislim da postoji kontinuirani apetit za vijestima o NSO Grupi jer one doista naglašavaju kako međunarodno pravo nije zadržalo tehnološke inovacije.”

Američki dnevni list The Washington Post izvijestio je ranije ovog mjeseca da su izraelske vlasti upotrijebile tehnologiju pametnog telefona “Blue Wolf” za snimanje fotografija Palestinaca diljem okupirane Zapadne obale bez njihovog dopuštenja.

Štaviše, špijunski softver Pegasus, koji proizvodi izraelska kompanija NSO, korišten je za hakiranje telefona nekoliko palestinskih članova osoblja koji rade za organizacije za ljudska prava koje je Izrael nedavno označio kao “terorističke organizacije”.

Nekoliko vlada, uključujući Maroko, Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate, koristilo je softver Pegasus za ciljanje političara, aktivista i novinara diljem svijeta i ilegalno pristupilo podacima njihovih telefona.

Ranije ove sedmice otkriveno je da Izrael ima sposobnost nadzirati svaki telefonski poziv koji se odvija na Zapadnoj obali ili u Pojasu Gaze.

Dana 16. novembra objavljeno je da je špijunski softver opisan kao “jaka veza” s Candirom, vrlo tajnovitom izraelskom kompanijom koja svoje proizvode prodaje samo vladama, korišten za ciljanje londonskog internet portala Middle East Eye, kao i nekoliko web stranica u regiji Bliskog istoka.

Napadi “zavodnjavanja”, koje je otkrila kompanija za online sigurnost ESET, dolazili su u dva vala: od aprila do jula 2020. i od januara do avgusta 2021. godine. 

Ciljane web stranice navodno su uključivale vladu, ministarstva finansija i unutarnjih poslova te parlament u Jemenu; sirijsko ministarstvo električne energije; pružatelji internetskih usluga u Jemenu i Siriji; medijske stranice povezane s libanonskim Hezbollahom i jemenskim pokretima otpora Ansarullah; i web stranicu koju vode saudijski disidenti.

Među metama je i nekoliko zrakoplovnih kompanija u Južnoj Africi i Italiji, koje su imale poslovnu saradnju s Bliskim istokom.

Uređena obavještajna datoteka kako bi se opravdalo bombardovanje

Odvojeno, izraelska tzv., unutarnja sigurnosna služba Shin Bet krivotvorila je dosje predan dužnosnicima u Sjedinjenim Državama kako bi opravdao zračni napad na toranj Al-Jalaa tokom napada prošlog maja na opkoljeni pojas Gaze.

Prema izraelskim novinama Haaretz, obavještajni dosje je izmijenjen kako bi se pokazalo da je bombaški napad na zgradu 15. maja, u kojoj je bilo nekoliko medijskih agencija poput Al Jazeere i Associated Pressa, bio “neophodan”.

U izvještaju se navodi da je bivši izraelski premijer Benjamin Netanyahu dao američkom predsjedniku Joeu Bidenu izmijenjen obavještajni izvještaj, zbog čega su izraelski dužnosnici bili zabrinuti, jer bi moglo “štetno uticati na povjerenje” između Tel Aviva i Washingtona o vojnim i strateškim pitanjima.

Obavještajni podaci koje je prikupila izraelska vojska o Al-Jalai nisu bili “čvrsto” opravdanje za Izrael. Stoga je Shin Bet izmijenio izvješće, zatvarajući praznine i navodeći da Hamasov pokret otpora vodi aktivnosti i operacije u zgradi, rekli su izvori za Haaretz.

Izvještaj izraelske vojske dostavljen je američkom državnom tajniku Antonyju Blinkenu, koji je ranije rekao da je Washington zatražio “opravdanje” za bombardovanje, dodajući da nije vidio dokaze koji povezuju Hamas sa zgradom.

Uslijedio je telefonski poziv između Bidena i Netanyahua, koji su izraelski dužnosnici opisali kao “neugodan razgovor”. Američki predsjednik je navodno zatražio od režima u Tel Avivu dodatne informacije o razlozima koji su doveli do bombardovanja Al-Jalae.

Prošle sedmice Izrael je tvrdio da nije znao da su u tornju Al-Jalaa bili smješteni uredi međunarodnih medijskih agencija.

Međutim, medijske organizacije koje rade u Gazi zapravo su obavijestile izraelsku vojsku o svojim lokacijama u maju, na početku rata.

Haaretz je izvijestio da je izraelska vojska saznala za prisutnost ureda za medije u tornju Al-Jalaa nekoliko dana prije nego što je srušen.

Visoki dužnosnik u izraelskim oružanim snagama rekao je za Haaretz da nisu uspjeli “shvatiti posljedice napada”, čak ni nakon što je učinjen.

“Objavili su video snimke napada, slike prije i poslije”, rekao je izvor. “Cijeli je svijet gledao kako se zgrada ruši u prijenosu uživo, ali čak ni to nije natjeralo osobe na najvećim položajima da shvate u šta se Izrael uvukao.”

Najmanje 260 Palestinaca, uključujući 66 djece, ubijeno je u izraelskom bombardovanju Pojasa Gaze u 11 dana rata koji je počeo 10. maja. Izraelski zračni napadi također su donijeli široka razaranja na ionako osiromašeni teritorij.

Pokreti otpora sa sjedištem u Gazi odgovorili su lansiranjem preko 4000 raketa na okupirana područja, od kojih su neke dosezale čak do Tel Aviva, pa čak i Haife i Nazareta na sjeveru.

Izraelski režim je na kraju bio prisiljen objaviti prekid vatre, uz posredovanje Egipta, koji je stupio na snagu u ranim jutarnjim satima 21. maja.

N špijunski softver

Izvor