PISjournal – Nova njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock je bez oklijevanja i sa puno elana započela svoj rad, ali bi, u perspektivi, njena politika mogla izazvati mnogo problema u novoj vladi, smatra Jens Thurau.

Novoj njemačkoj ministrici vanjskih poslova Annaleni Baerbock iz Zelenih se zaista ne može prebaciti da joj nedostaje elana. Jedva da je preuzela funkciju, a već je završila turneju po inostranstvu sa posjetama Bruxellesu, Parizu i Warshavi. Nakon toga je otišla na sastanak ministara vanjskih poslova G7 u Liverpoolu, nakon čega je uslijedila konferencija o razoružanju u Švedskoj.

A zna biti i veoma energična. Nakon presude za ubistvo u berlinskoj četvrti Tiergarten, u kojoj izričito stoji da je ubica djelovao u ime ruskih vlasti, Baerbock dvojicu službenika ruskog konzulata proglašava nepoželjnima i poziva ruskog ambasadora na razgovor. 

Promjena nasuprot kontinuitetu

Ipak, izgledno je da će vanjska politika postati stalno mjesto nesuglasica unutar koalicije semafor, koju čine SPD, Zeleni i FDP. U suštini linije sukoba idu ovako: Baerbock želi puno toga promijeniti, želi politici ljudskih prava i zaštiti klime dati novu ulogu u svom uredu. Kancelar Olaf Scholz iz SPD-a, s druge strane, preferira kontinuitet, nastavak politike Angele Merkel. Prije ili kasnije oni će se sukobiti.

Primjer Kine: Ured kancelara zapravo ne poriče da je Scholz već sredinom oktobra, mnogo prije svog izbora za kancelara, obavijestio vodstvo Pekinga da će se malo toga promijeniti u njemačkom kursu prema Kini. Ekonomski interesi su u fokusu, navodno glasi poruka. Prema pisanju nekoliko novina poruku je navodno prenio predsjednik Vijeća EU Charles Michel. Pri tome  Zeleni i FDP su uspjeli osigurati da se kineska kršenja ljudskih prava u Hong Kongu eksplicitno spomenu.

Baerbock ima na umu politiku temeljenu na vrijednostima, ali šta to konkretno znači ostaje nejasno. A moćni šef SPD-ove parlamentarne grupe u Bundestagu, Rolf Mützenich, već je novoj ministrici vanjskih poslova pokazao njene granice kada je, na ogorčenje Zelenih i FDP-a, rekao da se vanjska politika uveliko određuje u uredu kancelara. To je, pogotovo u evropskoj politici, jednostavno činjenica, koliko je samo ministara vanjskih poslova to moralo bolno iskusiti pod Angelom Merkel.

Sjeverni tok 2: Kamen spoticanja 

Oštra i brza reakcija Baerbockove nakon presude u Tiergartenu naišla je na odobravanje svih članova njemačke vlade. Međutim, pitanje je da li može računati da će podržati njen zahtjev kojim bi spriječila da plinovod Sjeverni tok 2 postane operativan. Naravno, ako bi Rusija napala Ukrajinu, EU bi to svakako razmotrila. Ali tek tada.

Socijaldemokrati su bili i jesu pobornici poslova oko gasa s Rusima. Kancelar Scholz je samo kratko izjavio da cjevovod više nije politički problem, na vlastima je da ga odobre ili ne. On veoma dobro zna da će Njemačkoj trebati plin kada se iduće godine ugase posljednje njemačke nuklearne elektrane, a još više ako ekspanzija obnovljivih izvora energije ne uspije tako brzo kako su željeli Zeleni.

Klima je sada predmet vanjske politike

Kada je u pitanju nuklearno razoružanje Baerbock se zalaže za manje nuklearnog oružja. No, u Njemačkoj još uvijek postoji američko nuklearno oružje koje bi u hitnim slučajevima moglo biti bačeno iz njemačkih aviona. To se zove nuklearno sudjelovanje i tako će ostati i pod novom vladom. Nijemci čak žele kupiti nove avione za to. Kako sada stvari stoje apel nove ministrice, za manje nuklearnog oružja, ostaje samo apel.

No, činjenica da je Baerbock preuzela odgovornost za međunarodne pregovore o klimi, koje je do sada uvijek vodilo Ministarstvo zaštite okoliša, pametan je šahovski potez. To daje vrijednost Ministarstvu vanjskih poslova i logičan je korak za ministricu iz redova Zelenih. U svakom slučaju, njemačka vanjska politika sada je uzbudljivija nego što je bila donedavno, što je samo za pozdraviti.

Izvor

Prethodni članakZamka u koju je upala Makedonija: Ustupci ne garantiraju stabilnost
Naredni članakKo je Gabrijel Borić, novi predsjednik Čilea

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime