Svaki treći Kanađanin svoju zemlju doživljava kao rasističku, ali stavovi se veoma razlikuju prema spolu, starosti i političkoj stranci-Otprilike 34% Kanađana vjeruje da žive u “rasističkoj zemlji”, tvrdi nova anketa.

Međutim, ta su stajališta izraženija u nekim demografskim kategorijama od drugih.U anketi Instituta Angus Reid objavljenoj u ponedjeljak, 54% žena mlađih od 35 godina bilo je spremno osuditi Kanadu kao rasističku, dok se samo 21% muškaraca starijih od 55 godina složilo.

Zapravo su mlade žene čak i više nego nebijelkinje imale negativan stav o rasnim odnosima. Istraživanje je pokazalo da 42% nebijelih Kanađana zemlju vidi kao rasističku.

Među ženama starijim od 55 godina, 30% se složilo da je Kanada rasistička.

Konzervativci i nacionalisti vjerovatno neće zemlju smatrati rasističkom, sa samo 18% ispitanika Konzervativne stranke i 13% glasača Bloc Quebecois koji se slažu s tim pojmom. Suprotno tome, 55% sudionika Nove demokracije označilo je Kanadu kao rasističku, dok su se glasači Zelene stranke i Liberalne stranke složili po stopi od 54%, odnosno 38%.

Ukupni rezultat više od jedne trećine ispitanika koji vide svoju zemlju rasističkom može izgledati iznenađujuće za naciju poznatu po ljubaznosti i dobrodošlici imigranatima.

Ali drugi odgovori sugeriraju da bi, ukoliko su sudionici ankete predstavljali stavove Kanađana prema rasi, rasizam mogao biti pretjeran.

Anketa je pokazala da 85% Kanađana vjeruje da je zemlja ojačana stanovništvom iz različitih etničkih i rasnih pozadina. Drugim riječima, složili su se s onim što je premijer Justin Trudeau više puta rekao da je “različitost naša snaga”.

Kanadski procenat nebijele populacije skočio je sa 4,7% 1981. na više od 25% trenutno, a odnos će se popeti na procijenjenih 34,4% 2036. godine, prema vladinim podacima.

Samo 12% anketiranih, uključujući samo 11% bijelih Kanađana, reklo je da vjeruje da su neke rase prirodno superiornije od drugih dok se 18% učesnika koji nisu bijeli također složilo s tom tvrdnjom.

Samo 18% svih sudionika reklo je da bi radije živjeli u blizini nekoga vlastite boje kože, što je manje od 28% u istraživanju iz 1994. godine.

Angus Reid je također otkrio da su najjači zagovornici raznolikosti – segment populacije koji je najviše zabrinut za rasizam – gotovo dva puta vjerovatnije kao i nebijelci,da  će reći da je policija rasistička, sa 83% protiv 42%.

Anketa je pokazala da će se Kanađani daleko vjerojatnije osjećati rasno izopćenim nego rasno superiornim, a 21% je reklo da ih se “tretira kao autsajdera”. Zapravo se 30% autohtonih Kanađana složilo s tim mišljenjem, u poređenju sa 17% bijelaca i 29% nebijelaca.

Izvor :Pisjournal 

 

      

 

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime