Svakih pet minuta jedno dijete u Jemenu umre jer polovina zdravstvenih ustanova nije u funkciji –  Glasnogovornik jemenskog Ministarstva za javno zdravstvo i stanovništvo kaže da najmanje jedno dijete umre svakih 5 minuta u ovoj ratom zahvaćenoj zemlji i da gotovo polovina zdravstvenih ustanova nije u funkciji.

Najeeb al Qubati je u ponedjeljak dao izvještaj o poteškoćama s kojima se suočava jemenska nacija u zdravstvu i medicinskom sistemu koji su uništeni saudijskom agresijom i blokadom. Rekao je da je vojna kampanja pod vodstvom Saudijske Arabije rezultirala potpunim ili djelomičnim uništenjem 527 bolnica.

Prema njegovima riječima,u Jemenu godišnje umre više od 8.000 žena a više od 2.6 miliona djece pati od neuhranjenosti. Napomenuo je da se 1.5 miliona ljudi bori sa hroničnim bolestima,od kojih 32.000 treba putovati u inostranstvo radi liječenja. Štaviše,5.000 pacijenata sa bubrežnim bolestima zahtijeva transplantaciju bubrega a zatvaranje aerodroma u Sani ugrožava njihove živote.

Qubati je dalje rekao da je više od 3.000 djece rođeno sa urođenim srčanim manama i da im je potrebno liječenje u inostranstvu. Viši jemenski zdravstveni zvaničnik je istakao da 500 pacijenata treba transplantaciju jetre a 2.000 drugih transplantaciju rožnjače.

Ovo je došlo u vrijeme kada se UN obavezao da će otvoriti humanitarni medicinski zračni most za jemenske civile koji pate od stanja koja se ne mogu liječiti u Jemenu,ali nisu poduzete konkretne mjere,naglasio je Qubati.

Dalje je rekao da je jemenski Nacionalni centar za rak registrirao preko 72.000 onkoloških pacijenata,ističući da tom centru nedostaje moderne medicinske opreme kako bi pružili adekvatan tretman bolesti.

Glasnogovornik Ministarstva zdravlja Jemena je rekao da je blokada koju predvodi Saudijska Arabija rezultirala nedostatkom 120 vrsta lijekova za pacijente koji boluju od hroničnih bolesti. Opsada je uzrokovala akutni nedostatak lijekova potrebnih onkološkim pacijentima,spriječila je dolazak novih pošiljki lijekova i drugih medicinskih potrepština i na kraju je podigla njihove cijene na tržištu,primijetio je Qubati.

“Uspjeh omanskog posredovanja ovisi od ozbiljnosti koalicije koju predvodi Saudijska Arabija.”

“Cijenimo mirovne napore Omana,čiji se uspjeh oslanja na agresorske države i njihovu ozbiljnost da postignu održiv sporazum i nadoknade jemenskoj naciji za gubitke koje su pretrpili,”objavio je na twitteru Mohammed Ali al-Houthi.

7.juna lider popularnog pokreta Ansarullah sastao se sa službenom delegacijom iz Omana koja posreduje za izlazak Saudijske Arabije kako bi im se sačuvao obraz u groznoj situaciji u Jemenu.

 

Tokom sastanka u jemenskom glavnom gradu Sani,Abdul-Malik al-Houthi razgovarao je s omanskim delegatima o humanitarnim pitanjima i drugim oblastima zabrinutosti,izvijestila je televizijska mreža al-Masirah. Lider Ansarullaha zahvalio se i omanskom sultanu Haitham bin Tariq al Saidu na njegovim mudrim stavovima prema Jemenu.

Ranije tog dana,Mahdi al-Mashat,predsjednik Vrhovnog političkog vijeća Jemena,sastao se sa članovima omanske delegacije i zahvalio Omanskom sultanatu na naporima da ublaži patnje jemenskog naroda koje su proizašle iz saudijske opsade.

Saudijska Arabija,podržana ofSAD-a i regionalnih saveznika,pokrenula je razorni rat protiv Jemena u martu 2015.godine,s ciljem vraćanja na vlast vlade bivšeg jemenskog predsjednika Abd Rabbuha Mansura Hadija i slamanja popularnog pokreta Ansarullah. Međutim,Jemenske oružane snage i saveznički Narodni komiteti su napredovali u jačanju otpora protiv osvajača koje predvodi Saudijska Arabija i ostavili su Rijad i njegove saveznike zaglavljenim u toj zemlji.

Saudijski rat je odnio stotine hiljada jemenskih života a milione je raselio. Rat je također uništio jemensku infrastrukturu i raširio glad i zarazne bolesti po cijeloj arapskoj zemlji.

IZVOR