Švicarska vlada objavila ponudu za 36 borbenih aviona F-35A i američke rakete Patriot, uprkos političkom otporu kod kuće-Švicarska vlada izjavila je da želi kupiti 36 borbenih zrakoplova F-35A američkog proizvođača Lockheed Martin, što su kritičari rekli da je preskupa za Švicarsku i da se pretjerano oslanjaju na SAD.

Lockheed Martin pobijedio je druge kandidate za ugovor, uključujući multinacionalni Eurofighter koji je izgradio talijanski Leonardo, Rafale iz francuske kompanije Dassault i Super Hornet od američkog proizvođača Boeing.

U svojoj izjavi od srijede, švicarska vlada također je otkrila da je odlučila kupiti raketni sistem zemlja-zrak Patriot od drugog američkog proizvođača, Raytheona, koji je pobijedio konkurenciju -francuskog Eurosama.

“Procjena je otkrila da ova dva sistema nude najveću ukupnu korist uz najniže ukupne troškove”, navodi se u vladinoj izjavi.

“Savezno vijeće je uvjereno da su ova dva sistema najpogodnija za zaštitu švicarskog stanovništva od zračnih prijetnji u budućnosti.”

Flota od 36 aviona bila bi dovoljna da pokrije međunarodno neutralnu, alpsku državu tokom “produžene situacije povišenih tenzija”, dodala je vlada.

Za kupovinu aviona određen je limit od šest milijardi švajcarskih franaka (6,5 milijardi dolara), što je iznos koji je javnost podržala prošlogodišnjim glasanjem.

Međutim, potraga konzervativne vlade za novim borbenim avionima izazvala je kritike oporbenih stranaka, socijaldemokrata lijevog centra (SP), lijevih Zelenih, kao i organizacije Grupa za Švicarsku bez vojske.

Grupe su podržale javni referendum o dogovoru o Lockheed Martinu, tvrdeći da su avioni preskupi, nisu tehnički ispravni i da ih američki obavještajci mogu nadzirati, čime prijete neutralnom vanjskopolitičkom stavu Švicarske.

“Američki avioni su jednostavno preskupi”, rekla je članica SP-a Priska Seiler Graf kao odgovor na vladinu odluku, napominjući da će troškovi održavanja s vremenom također biti visoki.

“Trebali bismo tražiti evropsko rješenje … ne želimo biti ovisni o Sjedinjenim Državama”, dodala je.

Referendum o planiranoj kupovini borbenih aviona F-35A ne bi bio prva takva nacionalna anketa u Švicarskoj. Javnost je 2014. godine izglasala odbijanje kupnje mlaznjaka Gripen od švedskog proizvođača Saab. 

Izvor