PISjournalU noći sa 22. na 23. maj 1948. godine, u jeku arapsko-izraelskog rata, u jednom selu u Palestini, po imenu Tantura u blizini Haife desio se masakr nad civilnim stanovništvom. Veliki broj stanovnika tog sela – više od 200 – brutalno je ubijen i poslije zakopan u masovnu grobnicu.

Taj zločin počinio je 33. bataljon brigade Aleksandroni u sastavu izraelske vojske. Tantura je bilo palestinsko arapsko ribarsko selo smješteno 8 kilometara sjeverozapadno od Zikhron Ya’akova na mediteranskoj obali Izraela. U blizini sela nalaze se ruševine drevnog feničanskog grada Dor.

Ovo selo postalo je poznato po masakru kojeg je počinila izraelska vojska. Međutim, iz cijele ove skupine cionističkih zločinaca, izdvajao se Amitzur Cohen, poznatiji po nadimku “Mesar iz Tanture”.

Amitzur Cohen

Ovaj zločinac, koji je s osmijehom govorio o svojim djelima, umro je prošlog mjeseca u dubokoj starosti ne odgovarajući za svoje zločine.

U nastavku slijedi tekst Syeda Zafar Mehdija, novinara i političkog komentatora iz Teherana, o ovom zločincu.

“Mesar iz Tanture”, koji se često hvalio kako je ubio nenaoružane Palestince nakon invazije na njihov mali zaselak na obali Sredozemnog mora u ljeto 1948. godine, mrtav je. Imao je 96 godina.

Amitzur Cohen je odgajan kao dio cionističke terorističke grupe Lehi i nastavio je s izvođenjem nekih od najstrašnijih zločina protiv čovječnosti, uključujući masakr u Tanturi.

Nakon što je nelegitimni cionistički entitet nastao u maju 1948. godine kao dio britanskog projekta kolonizacije Palestine, stotine palestinskih sela i gradova su etnički očišćene i uništene.

U noći između 22. i 23. maja, palestinsko obalno selo Tantura sa oko 1.500 stanovnika bilo je među posljednjim u koje je upala a potom i okupirala Aleksandroni brigada izraelske vojske ostavljajući za sobom trag smrti i razaranja.

U svojoj knjizi Rađanje problema palestinskih izbjeglica, historičar Benny Morris piše da su snage okupacionog režima donijele odluku da “protjeraju ili pokore” autohtone Palestince u Tanturi.

U saopćenju koje je izdala izraelska vojska dan nakon masakra u Tanturi spominje se da je “na stotine Arapa i velika količina plijena palo u izraelske ruke”.

Prema aktivistima i istraživačima, više od 200 Palestinaca je ubijeno i pokopano u masovnu grobnicu dimenzija 115 x 13  nakon pokolja koji je izvela cionistička teroristička grupa.

Prošle godine su izraelski mediji izvijestili o otkriću masovne grobnice u selu, što je izazvalo pozive palestinskih grupa za međunarodnu komisiju koja bi istražila seriju masakra koji je uslijedio nakon prisilnog protjerivanja najmanje 750.000 Palestinaca iz njihove domovine, popularno poznatih kao Nakba, ili katastrofa.

Dokumentarni film Alona Schwarza pod nazivom “Tantura”, koji je premijerno prikazan krajem prošle godine na festivalu Sundance u SAD-u, detaljno je dokumentirao užasavajuće detalje ove kolosalne tragedije.

Jedno od najpodlijih svjedočanstava u Schwarzovom filmu bilo je svjedočenje Cohena, cionističkog masovnog ubice koji je hvalisavo govorio o svojim prvim mjesecima koje je proveo kao vojnik izraelskog režima i kako je ubijao radi zabave.

“Ne sjećam se broja Arapa koje sam ubio 1948. godine. Nikada ih nisam brojao jer sam bio ubica i nisam uzeo nijednog zarobljenika.”, priznao je Cohen prasnuvši u smijeh. „Nisam računao. Imao sam mitraljez sa 250 metaka. Ne mogu reći koliko.”, odgovorio je na pitanje koliko je Palestinaca ubio u događajima u maju 1948. godine.

Cohen je sablasno i bez izvinjenja priznao da bi ih, ako bi grupa Arapa stajala ispred njega, s podignutim rukama u znak predaje, ipak ubio.

“Mesar iz Tanture” je dočekao duboku starost, ne odgovarajući za svoje zločine

Svjedočenja u dokumentarnom filmu, uključujući i Cohenovo, prikupio je Teddy Katz, koji je intervjuirao 135 ljudi i prikupio 140 sati snimanja kao dio svoje teze na Univerzitetu u Haifi krajem 1990-ih. Katza je kasnije uznemiravao izraelski režim jer je otkrio priču o ovom zločinu.

Cohen, koji je bio član cionističke terorističke grupe Lehi koja je na kraju postala sastavni dio izraelske vojne sile, izgradio je svoj status izvođenjem složenih terorističkih operacija, uključujući sabotiranje putničkih vozova i postavljanje nagaznih mina na šine, kao što je spomenuto na web stranici Lehi.

“Amitzur je učestvovao u operacijama Lehi, kao što je sabotiranje vozova i postavljanje mina na šine i dizanje u vazduh velikog željezničkog mosta kod hotela HaCarmel”, navodi se na sajtu, govoreći o željezničkoj pruzi koja je povezivala obalni palestinski grad Haifu i Kairo u to vrijeme.

Prema jednom izvještaju, Cohen se pridružio Lehi grupi “da bi se odupro i istrijebio Arape 1946. godine”, iako su njegov otac i brat bili članovi naoružanih cionističkih bandi pod imenom “Haganah”.

„Tražio sam posao kada me je zgrabila ta cionistička ideologija.“, rekao je on u izvještaju. “Bio sam spreman na to da ubijem bez brige za posljedice.”

Amitzur Cohen, “Mesar iz Tanture,” preminuo je u 96. godini u naselju Binjamina koje je on osnovao 1922. godine, nazvanom po francuskom bankaru i pristalici cionizma, Benjaminu de Rotšildu.”

Ekskluzivno PISjournal

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime