Teksašanima je dozvoljeno da nose oružje bez dozvole nakon što je guverner Abbott potpisao kontroverzni zakon- Val protivljenja novom zakonu koji omogućava ljudima u Teksasu da posjeduju i nose oružje u javnosti bez dozvole okupio je više glasova, a demokratska kongresmenica rekla je da je guverner Greg Abbott “izdao žrtve oružanog nasilja “.

Abbott je u srijedu potpisao kontroverzni zakon o “ustavnom nošenju” kojim se ukida većina zahtjeva za dozvolu u Teksasu i omogućava stanovnicima konzervativne američke države da nose pištolje bez dozvole ili obavezne obukešto je najnovije u nizu mjera kojima se proširuju prava na oružje u takvim zemljama.

Američka predstavnica iz Teksasa Veronica Escobar izjavila je u srijedu u tvitu da: “Uprkos ogromnoj podršci zakonodavstvu za sprečavanjeoružanog  nasilja, republikanci, predvođeni kukavičkim guvernerom, više su zainteresirani za uživanje u pažnji lobija proizvođača oružja nego za sprečavanje nasilja i poštivanja žrtava i preživjelih u El Pasu i širom Teksasa.“

Svi stanovnici države stariji od 21 godine moći će nositi oružje, otvoreno ili skriveno, nakon što zakon stupi na snagu 1. septembra.

HB 1927 tvrdi da ustavi Sjedinjenih Država i Teksasa dozvoljavaju građanima da nose oružje i da bi stoga trebalo biti manje prepreka za mogućnost nošenja takvog oružja.

Abbott je ranije nagovijestio da će potpisati prijedlog zakona ako prođe zakonodavne domove države.

“To je nešto što je usvojilo 20 drugih američkih država, a vrijeme je da to usvoji i Teksas,” rekao je Abbott u aprilu.

Ali protivnici, uključujući državne i nacionalne demokrate, kažu da bi blaža pravila o oružju mogla dovesti do više nasilja.

Naveli su masovne pucnjave u glavnom gradu države Austin prošle sedmice u kojima je smrtno stradala jedna osoba, a 13 ranjeno i masakr iz 2019. godine u Walmartu u El Pasu u kojem su ubijene 23 osobe.

Državni predstavnik Vikki Goodwin zatražila je u ponedjeljak od Abbotta da stavi veto na zakon nakon pucnjave u Austinu. 

“Ne možemo ignorirati obrazac nasilja oružjem koji smo viđali iznova i iznova … Moramo intervenirati kako bismo prekinuli ovaj ciklus”, rekla je u izjavi, tvrdeći da zakoni o oružju “nameću granice, stvaraju red i daju ton” u rješavanju oružanog nasilja. 

Zakon je usvojen i u državnom domu i u Senatu, unatoč protivljenju policijskih grupa, zagovornika kontrole oružja, pa čak i šire javnosti, a nedavna anketa pokazala je da se oko 59% ispitanih Teksašana protivi bespravnom nošenju. Abbott

 Rekli su da će “mnogi opasni i nestabilni Teksašani imati nesmetan pristup oružju i suočit će se s malo ili nimalo kazne kada budu uhapšeni.”

Prema istraživanju grupe sa sjedištem u Ženevi,oko 121 komad oružja je opticaju na svakih 100 stanovnika i to čini SAD  daleko najviše naoružanom državom na svijetu.

Drugi amandman američkog ustava sadrži “pravo na nošenje oružja”, za koje  državni sud kaže da pojedincima omogućava držanje pištolja kod kuće za samoodbranu.

Besplatan pristup oružju i slaba kontrola nad njima otvorili su put masovnim pucnjavama u SAD-u posljednjih godina, podižući globalnu zabrinutost.

U aprilu je američki predsjednik Joe Biden pozvao na zaustavljanje “epidemije” oružanog nasilja u SAD-u, pozivajući Kongres da ponovo nametne  zabranu “automatskog i poluautomatskog oružja” iz 1994. godine. 

“Potrebno nam je više republikanaca u Senatu koji će se pridružiti velikoj većini svojih demokratskih kolega i zatvoriti rupe u zakonu  i zatražiti provjere prilikom  kupovine oružja,” rekao je Biden. 

Izvor

pisjournal