Frank Andrews

Trgovina oružjem:koje zemlje i kompanije prodaju oružje Izraelu? Sjedinjene Američke Države,koje isporučuju oružje Izraelu još od 1961.godine su dosad najveći izraelski snabdjevač oružjem.

Više od sedmicu,Izrael je bombardovao pojas Gaze tvrdeći da ciljaju “Hamasove teroriste”.

Međutim,stambene zgrade,knjižare,bolnice i glavna laboratorija za testiranje na Covid-19 su sravnjeni sa zemljom.

Prema riječima Amnesty Internationala izraelsko bombardovanje opkoljene enklave,koje je dosad odnijelo najmanje 213 života,uključujući 61 dijete spada pod ratni zločin.

Hamasovo raketiranje koje je ubilo 12 ljudi također može biti ratni zločin,smatra grupa za ljudska prava.

Ali dok Hamas koristi bombe koje su uglavnom domaće proizvodnje i od prokrijumčarenih materijala,Izrael koristi precizno naoružanje i vlastitu industriju naoružanja koja raste.To je 8.najveći izvoznik oružja u svijetu.

Izraelski vojni arsenal je potpomognut oružjem iz uvoza koje vrijedi milijarde dolara.

Ovo su države i kompanije koje snabdjevaju Izrael oružjem,uprkos optužbama za ratne zločine.

 

Sjedinjene Američke Države

SAD su dosad najveći izvoznik oružja za Izrael.

Između 2009-2020 više od 70% oružja u Izraelu je došlo od SAD-a,prema riječima Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI),a to uključuje uglavnom konvencionalno naoružanje.

Prema riječima ove organizacije,SAD je isporučivala oružje Izraelu svake godine još od 1961.

Campaign Against the Arms Trade iz Velike Britanije kaže da je između 2013-2017 godine SAD dostavila oružje u vrijednosti 4.9 milijardi dolara.

Postoje dokazi da su u Gazi korištene bombe američke proizvodnje.

Amerika je nastavila da izvozi oružje u Izrael čak i kada se saznalo da je Izrael 2009.godine koristio bijeli fosfor nad Palestincima,što je ratni zločin,kako smatraju Human Rights Watch.

2014.godine Amnesty International je optužio Izrael zbog disproporcionalnih napada koji su ubili mnogo civila u Rafahu,južna Gaza.

Naredne godine,vrijednost američkog izvoza u Izrael se udvostručila.

Washington Post  izvještava da je američki predsjednik Bajden je izrazio “podršku prekidu vatre” pod pritiskom Demokrata u Senatu ali njegova administracija je nedavno odobrila prodaju oružja u vrijednosti 735 miliona dolara Izraelu.

I prema ugovoru o asistiranju u sigurnosti koji je potpisan za period 2019-2028 ,SAD se složila da godišnje daje 3.8 milijardi dolara u svrhu inostranog vojnog financiranja.

Također,SAD dodatno financiraju Željeznu kupolu-anti raketni sistem sa 1.6 milijardi dolara još od 2011.godine.

“Izrael ima veoma naprednu industriju oružja koja bi vjerovatno mogla podržati bombardovanje barem za kraći vremenski period,”izjavio je Andrew Smith za Middle East Eye.

“Međutim,njihovi borbeni avioni dolaze i SAD-a” dodao je,odnoseći se na američke F-16 borbene avione koji bombarduju Gazu.

“U vezi municije,većina je uvezena ali mislim da bi mogli biti proizvedeni u Izraelu.

U ovom hipotetičkom scenariju,prelaz na domaću proizvodnju bi očigledno oduzeo dosta vremena i ne bi bilo jeftino.”

“Ali prodaja oružja ne bi trebala biti izolovana.To je propraćeno snažnom političkom potporom” dodao je Smith.

“Američka podrška je neprocjenjiva , u smislu podržavanja okupacije i legitimiziranja bombardovanja koje smo vidjeli proteklih dan.”

Duga lista američkih privatnih kompanija koji snabdijevaju Izrael oružjem uključuje:Lockheed Martin,Boeing;Northrop Grumman,General Dynamics,Ametek,UTC Aerospace i Raytheon.

 

Njemačka

Drugi najveći izvoznik oružja u Izrael je Njemačka,koja je odgovorna za 24% naoružanja Izraelaca između 2009-2020 godine.

Njemačka ne pruža podatke o oružju koje isporučuje ali je izdala dozvole za prodaju u vrijednosti od 1.6 milijardi eura u periodu između 2013-2017 godine.

SIPRI  pokazuje kako je Njemačka prodavala oružje Izraelu 60-ih i 70-ih godina prošlog vijeka i kako čini to svake godine još od 1994.

Prvi razgovori o odbrani između dvije zemlje datira još iz 1957 godine,prema Haaretz-u,kada su se u New Yorku sastali premijer Izraela David Ben Gurion i njemački kancelar Konrad Adenauer i kada je izraelski premijer naglasio da Izrael treba male podmornice i protuavionske projektile.

Dok Amerika pomaže izraelski vazdušni sistem odbrane,Njemačka i dalje snabdijeva Izrael podmornicama.

Njemačka kompanija Thyssenkrupp Marine Systems je proizvela 6 podmornica Dolphin dok kompanija Renk AG oprema izraelske Merkava tenkove.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je iskazala solidarnost sa Izraelom u razgovoru sa Netanyahuom ,potvrđujući “pravo Izraela da se brani” od raketnih napada Hamasa.

 

Italija

Italija je sljedeća na listi,čije oružje čini 5.6% izraelskog ukupnog konvencionalnog naoružanja.

Između 2013-2017,Italija je isporučila oružje u vrijednosti od 476 miliona eura Izraelu,prema izvještajima CAAT-a.

Italija se pridružila ostalim evropskim državama u kritiziranju izgradnje izraelskih naselja u Sheikh Jarrahu i ostalim mjestima ali ova država i dalje nastavlja izvoziti oružje.

AugustaWestland,podružnica firme Leonardo pravi dijelove za vojne helikoptere Apache koje koristi Izrael.

 

Velika Britanija

I ova država također prodaje oružje Izraelu i to u vrijednosti od 400 miliona funti od 2015,iako se ne nalazi u bazi podataka SIPRI-a posljednih godina.

Nevladine organizacije pozivaju Britaniju da prekine prodaju naoružanja i da okonča vojnu podršku Izraelu i traže da se istraži da li su britanske bombe korištene u bombardovanju Gaze.

Stvarna količina oružja izvezenih u Izrael je puno veća od broja dostupnog javnosti zbog netransparentnog sistema prodaje oružja tzv “otvorene dozvole” koje su u stvarnosti dozvole za izvoz i koje skrivaju vrijednost oružja i njegovu količinu.

Smith kaže za Middle East Eye da je oko 30-40 % britanskog naoružanja prodato Izraelu pod ovim “otvorenim dozvolama” ali da se ne zna koje vrste oružja ni kako su korišteni.

Privatne britanske kompanije koje pomažu snabdijevanje Izraela oružjem su:BAE Systems,Atlas Elektronik UK,MPE,Meggit,Penny+ Giles Controls,Redmayne Engineering,Senior PLC,Land Rover i G4S.

ELBIT SYSTEMS ,najveći izraelski proizvođač oružja ima nekoliko podružnica u Velikoj Britaniji kao i nekoliko američkih vojnih fabrika.

“Znamo da je britansko oružje korišteno protiv Palestinaca ali to nije spriječilo protok oružja”,rekao je Smith.

“Decenijama,vlade govore o svojoj predanosti izgradnji mira ali i dalje nastavljaju prodavati oružje i podržavati vojne snage Izraela.”

“Ove prodaje oružja ne samo da pružaju vojnu podršku već šalju jasnu poruku političke podrške okupaciji,blokadi i nasilju koje se sprovodi.” dodao je Smith.

 

Kanada

Prema izvještajima SIPRI-a Kanada je odgovorna za 0.3% izraelskog uvoza oružja između 2009-2021 godine.

Jagmeet Singh iz Nove Demokratske Partije Kanade pozvao je vlasti da zaustave prodaju Izraelu, u svjetlu nedavnih dešavanja.

Izvori iz The Globe and Mail-a kažu da je  Kanada poslala 13.7 miliona dolara u oružju i tehnologiji u 2019. godini što je jednako 0.4% od cjelokupnog vojnog izvoza.

Izvor