Saeid Abedpour

Coronova bolest dodatno razotkriva Trumpovu populističku politiku i njegova intelektualna previranja. Kad je Trump 23.Marsa tvitovao da “ne možemo dopustiti da liječenje bude gore od same bolesti”, prvo je razmišljao o ekonomskim troškovima, a zatim o završetku karantene prije Uskrsa, ali probudio je širenje bolesti Corone Trump i američko društvo. Trump je još uvijek upetljan u aferu, optužujući samo Kina i demokrate i oprečne izjave. Upravo je u krizama određena sposobnost i sposobnost vlada.

Donald Trump je pokazao onakvo lice Amerike kakvo i dolikuje lideru poput njega u borbi s koronom. Trump je u svojoj osionosti mislio da s jedne strane ovaj rat nije rat Amerike i da je povezan s drugim zemljama. S druge strane, Trump je mislio oslanjajući se na američku snagu da kada god to poželi može pobijediti koronu. Trump pripada onim svjetskim liderima koji su koronu do te mjere izvrgavali podsmijehu da je ona poput karcinoma zahvatila sve strukture američkog društva: političke, ekonomske i društvene i kada se njeno ‘sjeme’ raširilo na svim društvenim razinama Trump je tek tada shvatio kakva mu se nevolja sručila na glavu. Kada bi se Trump suočavao  s kopnenim snagama trudio se da u svim aspektima razradi strateginju njihovog poraza i nije se zadovoljavao ni sa čim osim pobjedom.

U američkoj nacionalnoj sigurnosnoj strategiji uvijek se planirao potpuni poraz svih regionalnih sila i svjetskih velesila, i u slučaju izbijanja III. svjetskog rata Amerika je bila sigurna da bi kao i u I. i II. svjetskom ratu bez značajnih gubitaka scenario privela kraju u svoju korist. Ali strateška pogreška američke nacionalne sigurnosti je bila u tome što je za neprijatelja držala III. svjetski rat smatrajući ga kao i prvim i drugim svjetskim ratom, i nikada nije nii pomislila da će se suočiti sa ‘vojskom mikroskopskog virusa’ koja broji na hiljade milijardi pripadnika.  Ova pogrešna procjena je dovela do toga da su Amerikanci, predodređeni za moć, u trećem svjetskom ratu sa koronom pretrpjeli sramotan poraz. Trump drsko namjerava da odgovornost i poraz prebaci na druge i tokom nekoliko posljednjih sedmica Kinu je prozvao odgovornom za ovaj rat s koronom, potom Svjetsku zdravstvenu organizaciju, potom američke demokrate, potom senatore američkih psaveznih država … sve što je jedna velesila moćnija i njen je poraz očigledniji.

SAD su kolijevka nauke i tehnologije, ali su su se za maske, zaštitne rukacice i respiratore obratili gotovo svakoj zemlji za pomoć. Trump nikada nije postupio odgovorno da u najmanju ruku, kao što je to bio slučaj u II. svjetskom ratu, pozove druge na formiranje koalicije i jačega i širega fronta u borbi sa koronom, kao trećim svjetskim ratom. Zasigurno, da su umjesto njega bili Barack Obama ili Bil Klinton, umjesto da se nastoje izvući iz svega, oni bi ovaj rat smatrali ratom cijele zemljine kugle i preuzeli bi liderstvo u borbi protiv ove pošasti. Ali Donald Trump je već odranije za sobom porušio sve mostove, štaviše nije pokazao saosjećanje prema svojim europskim saveznicima i ne samo da ih je ostavio same da se bore sa koronom već ih je, štaviše, ismijavao.

Sada su Amerikanci, predodređeni za moć, ostali sami i bez ikoga u trećem svjetskom ratu protiv korone, i do sada je ovim virusom zaraženo više od 700. 000, a preminulo je blizu 50. 000 amerikanaca.

Od samog početka svog predsjedničkog mandata Donald Trump je za razliku od svojih prethodnika se manje oslanjao na na vojnu moć, a više je koristio alternativne metode kako bi porazio svoje konkurente, kao što suekonomske sankcije, cyber ratovanje, biološke i trgovinske ratove. Ali, sve ovo predstavlja koncept sučeljavanja s kopnenim snagama. Dakle, Trump nije imao pojma kako se suočiti s napadom korone. Trump sebe predstavlja kao osobu od ekonomije i biznisa koja u svim transakcijama i relacijama sa drugim zemljama i međunarodnim organizacijama, u svim prijateljstvima i neprijateljstvima misli samo i jedino na profit ili gubitak i nikakav drugi princip za njega nema važnosti.

Trump je na predsjedničku scenu došao zahvaljujući sloganima, poput Amerika je prva zemlja svijeta; rješavanje nezaposlenosti, porast prihoda i povećanje bruto nacionalne proizvodnje i sve je nade polagao u ove elemente. Tokom dvije godine Trump je uspio uništavajući međunarodne strukture i smanjujući dohodak ostalih nacija, privremeno osigurati  priliv unutar Amerike, te je naizgled sveo nezaposlenost na najmanju moguću mjeru, a razvoj je dostigao najveći stupanj tokom posljednih godina. U svemu tome činio je korake protivno međunarodnim normama, protivno međunarodnim principima i pravima kršeći globalni mir i sigurnost. I ne znajući da je Tvorac svijeta predvidio nešto drugo kako bi ga ukorio, a njegovo uništenje nije izuzetak od ostalih neposlušnika u povijesti.

Trump je nepravednim sankcijama protiv iranskoga naroda, ali sve pod krinkom borbe sa sistemom Islamske republike, te onemogućavanjem Iranu, Venecueli i drugim zemljama pristup tržištu izvoza nafte s ciljem prodaje američkog naftnog škriljevca i preuzimanjem tržišta njegovoga izvoza nastojao povećati nacionalno bogatstvo u svojoj zemlji kako bi sebi priskrbio kratkotrajni ugled među američkim narodom. A sve je to bilo s ciljem nastavka njegove populističke vlasti u drugom predsjedničkom mandatu. Ali čini se da mu je Bog namijenio drugačiju sudbinu. Povećanje zaposlenosti i ukidanje nezaposlenosti što se smatra najvećim Trumpovim dostignućima, sve je to propalo za samo mjesec dana, i sada se pred njim našlo blizu 25 miliona nezaposlenih. Procenat nezaposlenosti koji je bio manji od 4% sada je povećan na 15%. Cijena nafte je pala na 14 dolara po barelu, a svi proizvođači naftnog škriljevca su se našli pod stečajem jer cijena za svaki barel iznosi 60 dolara.

Sada je Amerika primorana da za uskladištenje svakog barela nafte iz West Texasa izdvaja novac za uskladištenje! Rat s koronom se nije zaustavio na ovome već je Američkoj ekonomiji nametnuo milione gladnih. I po prvi puta tokom jednog stoljeća više od 50 miliona Amerikanaca objavilo je da su gladni i potpuno siromašni. A redovi za hranu i elementarne potrebe su sve duži. Gdje se izgubila ona Trumpova ‘veličina’? Šta to Trump može ponuditi na izborima koji slijede za nekoliko mjeseci? Trump ne samo da nema nikakvo novo postignuće već su za svega nekoliko sedmica u vjetar otišla i njegova dostignuća u proteklih dvije godine. Drugim riječima kazano, SAD su sramotno poražene u III. svjetskom ratu jer su samo išle za dobrobiti američkih građana, a ostale zemlje su udaljile iz svoga vidokruga. Srećom, američki narod iz dana u dan sve jasnije poima obmane svoga populističkog lidera koji lažima nastoji pokazati kako cijeli svijet duguje zahvalnost Americi; američki narod razumijeva koliko je važno uvažavati međunarodne relacije i principe globalnih prava, poštovati prava ostalih zemalja od kojih je najvažnije pravo na život drugih naroda i koliko ignoriranje ili kršenje ovih principa može zadati težak i nenadoknadiv udarac Americi.

Ali Trump i dalje nastavlja sa svojim siledžijstvom i jednim drugim gestom narod američkih saveznih država poziva na pobunu protiv svojih senatora govoreći: Oslobodite svoje države! Glupost ovoga lidera je u tome što narod poziva na pobunu protiv njegove vlade. Ovakav Trumpov koraka bez presedana u svijetu i u američkoj povijesti zapravo ima za cilj pobjedu na izborima i  izravno pod znak pitanja stavlja nacionalnu sigurnost, suverenitet i američko nacionalno jedinstvo. Moguće je da će ovo naići na odziv jedne populističke skupine koja će iz straha od gladi izaći na scenu, ali će se zasigurno sve voditi ka anarhizmu i haosu u političko-ekonomskim i društvenim strukturama Amerike. Danas je Amerika postala bipolarna. Oni koji razumiju, oni znaju kakvu je stratešku grešku napravio Trump kada se radi o američkoj nacionalnoj sigurnosti; a oni koji ne razumiju ili koji su zarad obezbjeđenja trenutačnih prihoda obradovani Trumpovom politikom građanske borbe i koji ga podržavaju na sve talambase, u skoroj budućnosti će sagledati posljedice ovakve politike kada budu svjedočili padu američke velesile.