Trump je želio da vojska ‘razbija lobanje’ prosvjednicima ubistva Georgea Floyda, otkriva nova knjiga-Bivši američki predsjednik Donald Trump želio je da se vojska nemilosrdno obračunava s prosvjednicima ubojstva Georgea Floyda i da im “razbijaju lobanje”, otkriva nova knjiga o američkim izborima 2020. godine.

Nazvana “Iskreno, pobijedili smo na ovim izborima: Priča iznutra o tome kako je Trump izgubio”, knjiga izlazi s novim detaljima o tome kako su Trumpov jezik i ponašanje postali nasilnički nakon ubistva Floyda, Afroamerikanca, od strane policajca bijelca u Minneapolisu ,maja prošle godine.

Prema knjizi Michaela C. Bendera, bivšeg novinara Wall Street Journal-a, bivši američki predsjednik postao je nasilan tokom sastanaka Ovalnog ureda dok su protesti u Seattlu i Portlandu počeli privlačiti pažnju širom zemlje.

Trump bi istaknuo videozapise na kojima se vidi kako se američki policajci fizički obračunavaju s demonstrantima i rekao svojoj administraciji da želi vidjeti više takvog ponašanja, otkriva nova knjiga, a prenosi CNN.

“Tako biste trebali postupati s tim ljudima”, rekao je Trump svojim najvišim policijskim i vojnim zvaničnicima, prema Benderu. “Razbijte im lobanje!”

Bivši američki predsjednik, koji je oštro kritikovan zbog svoje rasističke i ksenofobne retorike koja je ohrabrila bijele supremaciste da napadaju obojene ljude u SAD-u, zatražio je da vojska nemilosrdno djeluje protiv prosvjednika za građanskih prava.„Samo ih upucajte”, rekao je Trump u više navrata unutar Ovalnog ureda, prema odlomcima iz knjige.

Knjiga takođe detaljno opisuje kako su general Mark Milley i neki drugi visoki zvaničnici morali nositi sa Trumpovim sve nestabilnijim ponašanjem tokom posljednjih mjeseci njegovog predsjedništva.

Najviši američki general, kako je navedeno u knjizi, više puta se opirao Trumpovom argumentu da bi vojska trebala nasilno intervenirati kako bi ugušila građanske nemire nakon Floydovog ubojstva prošle godine, ali otkrio je da je on bio jedini glas opozicije tokom rasprava o Ovalnom uredu.

“Pa, pucajte im u nogu – ili možda u stopalo”, rekao je Trump, kako piše u knjizi. “Ali budite strogi prema njima!”

Tijekom jedne od takvih rasprava u Ovalnom uredu, knjiga opisuje kako je viši Trumpov savjetnik Stephen Miller izjednačio scene koje su se odvijale na američkoj televiziji s onima u zemljama trećeg svijeta i tvrdio da su glavni američki gradovi pretvoreni u ratne zone.

“Ovi gradovi gore”, upozorio je Miller, kako se navodi u odlomcima.

Komentar je Milleyja razbjesnio, piše Bender, napominjući da se vojni general koji je zapovijedao trupama u Iraku i Afganistanu okrenuo na svom mjestu i upro prst direktno u Milera.Prema autoru, Milley je nemire oko Floydovog ubistva doživljavo kao politički, a ne kao vojni problem.

Rekao je Trumpu da u Nacionalnoj gardi ima više nego dovoljno rezervista za podršku organima sprovođenja zakona u rješavanju protesta. Milley mu je rekao da će pozivanje na Zakon o pobuni prebaciti odgovornost za proteste sa lokalnih vlasti direktno na predsjednika, piše u odlomcima knjige.

Floydovo ubistvo i protesti

George,46-godišnji Afroamerikanac kupio je cigarete u maloprodajnoj trgovini u Južnom Minneapolisu 25. maja 2020. godine kada je prodavač posumnjao da je upotrijebio falsifikovanu novčanicu od 20 dolara i pozvao policiju.

Policajci su stigli i stavili lisice na Floyda, ali on je pružio otpor. Tada je oboren na tlo, a policajac mu je lijevo koljeno podmetnuo na vrat i rame i tamo ga držao više od devet minuta, tvrde tužioci.Floyd je stalno govorio da ne može disati.

Video koji je snimio posmatrač prikazuje ga kako šepa i kako ga policija odvodi. Kasnije je proglašen mrtvim u bolnici.

Incident je šokirao svijet, što je izazvalo široke proteste u SAD-u. Trump, koji je zbog svojih rasističkih izjava viđen kao saučesnik u ubistvu, pokušao je suzbiti proteste.

Suđenje za ubistvo, koje je počelo 29. marta trajalo je tri sedmice. Dvanaestočlana porota saslušala je 45 svjedoka i vidjela nekoliko sati video zapisa.

Glavnooptuženi, policajac Derek Chauvin, proglašen je krivim po tri optužbe: drugostepeno ubistvo, trećestepeno ubistvo i ubistvo iz nehata.

No, zakon Minnesote predviđa da će mu biti izrečena kazna samo za najtežu od ove tri, jer sve proizilaze iz istog ponašanja.Očekuje se da će kazna biti izrečena u petak, a Chauvinu vjerovatno prijeti od 10 do 40 godina zatvora.                   

Izvor :Pisjournal