Plan nudi put do palestinske države, ali priznaje i izraelska naselja na Zapadnoj obali

Donald Trump je na ceremoniji u Bijeloj kući otkrio svoju viziju mira na Bliskom istoku isporučujući  Izraelu popis prihvaćenih želja, obećavši Palestincima potencijalnu “državu”, ali sa strogim ograničenjima.

Stojeći pored nasmijanog izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, Trump je priopćio navijačima i pljeskom detalje plana 181 stranice. NA ceremoniji nije bilo palestinskih čelnika koji su njegov prijedlog unaprijed odbacili, pozivajući se na grubu pristranost.

“Danas Izrael čini veliki korak ka miru”, rekao je Trump u utorak. “Nisam izabran da radim male stvari niti da se plašim velikih problema.”

Kopija plana, koju je objavila Bijela kuća, kaže da je prijedlog sadrži sljedeće intencije:

  • Etablirati Jeruzalem kao nepodijeljeni glavni grad Izraela, s potencijalnom palestinskom prijestolnicom na istoku i sjeveru grada.
  • Priznati veliku većinu izraelskih naselja na okupiranom palestinskom teritoriju kao dio (izraelske) Palestinska država dobila bi teritorij, uglavnom pustinju, u blizini Gaze da nadoknadi gubitak od oko 30% od Zapadne obale. Gaza i Zapadna obala bile bi povezane brzom prugom.
  • Priznati dolinu rijeke Jordan, koja čini oko trećine okupirane Zapadne obale, kao dio Izraela.
  • Ponuditi put ka nekom obliku palestinske državnosti, ali bez vojske i uz sveobuhvatnu izraelsku sigurnosnu kontrolu u nekim područjima, uključujući i more. Planom se također postavlja niz uvjeta koje Palestinci moraju ispuniti prije nego što dobiju neovisnost, uključujući i to da će Hamas koji upravlja Gazom biti „potpuno rasformiran“.
  • Mogućnost oduzimanja izraelskog državljanstva od desetaka tisuća izraelskih Arapa koji žive u 10 pograničnih gradova, pri čemu će ti gradovi i njihovi stanovnici bit uključeni neku buduću državu Palestinu.
  • Priznati dijelove pustinje koja graniči s Egiptom kao dio neke buduće palestinske države.
  • Odbijte palestinske izbjeglice “pravo na povratak” kućama izgubljenim u Izraelu u prethodnim sukobima.

Trump je rekao da će gospodarski dijelovi plana donijeti milijun novih radnih mjesta Palestincima tijekom sljedećih 10 godina, investicije od 50 milijardi dolara u novu državu i utrostručenje njezina BDP-a.

Netanyahu je pohvalio prijedlog kao “sjajan plan za Izrael, to je veliki plan za mir”. Kritičkim tonom  je rekao da će “status quo” izraelske kontrole nad palestinskim teritorijima ostati na snazi sve ​​dok se ne postigne dogovor.

Obrativši se Trumpu, Natanjahu je dodao: „vi ste te najveći prijatelj kojeg je Izrael ikad imao u Bijeloj kući”.

Obraćajući se novinarima, nakon zajedničke press-konferencije, Natanjahu je rekao da će nastojati poduzeti korake za aneksiju doline rijeke Jordan već sljedećeg tjedna. Rekao je da Izrael namjerava pristati samo na “uvjetni, ograničeni suverenitet” za Palestince.

Guardian shvaća da Washington ne namjerava previše pritisnuti Palestince da prihvate plan. Međutim, objavljivanje seta rješenja koja se smatraju izrazito povoljnim za izraelske ultranacionaliste vjerojatno će ojačati vladu desnice u poduzimanju koraka koji se dugo smatraju tabuom.

Natanjahuovi saveznički jastrebovi su, odmah po objavljianju plana, pozvali na što skoriju aneksiju židovskih naselja na okjupiranoj Zapadnoj Obali.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas kritizirao je sporazum kao “zavjeru” koja “neće proći”, dok je u Gazi Hamasov zvaničnik Sami Abu Zuhr dokument opisao kao bezvrijedan. “Palestina će pobijediti, a Trump i njegov dogovor otići će na smetljište povijesti”, rekao je.

Američki veleposlanik u Izraelu David Friedman, koji je bio dio tima koji je izradio prijedloge, nazvao je ovaj plan “ogromnim napretkom u mirovnom procesu”, te reako da je Izrael prvi put razgraničio teritorijalne ustupke. No, dodao je da očekuje da će trebati vremena da Palestinci prihvate proces.

„Imate modernu prvu svjetsku jaku demokratsku naciju koja pokušava postići mir s visoko podijeljenim i sukobljenim ljudima te nizom različitih vlada. Kako možete postići dogovor kada je jedna strana Izrael, a druga strana Palestinci? “, rekao je Friedman.

Međutim, Nicholas Burns, bivši visoki dužnosnik američkog State Departmenta, prezreo je ovaj plan, rekavši da “je mimo svake pravičnosti i prisiljava Palestince da žive kao osobe bez državljanstva na svojoj zemlji. To će prije produbiti nego razriješiti ovaj sedamdesetogodišnji sukob“.

Američki dužnosnici tražili su od arapskih zemalja podršku ovom planu, a veleposlanici iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina i Omana bili su prisutni u Bijeloj kući. Međutim, predstavnici zemalja Bliskog Istoka koji su bili od vitalnog značaja za prošle mirovne napore – Saudijske Arabije, Egipta i Jordana – nisu prisustvovali.

Libanonska militantna skupina Hezbollah, koja je vodila nekoliko ratova s Izraelom, rekla je da je plan pokušaj “brisanja prava palestinskog naroda”, a neke arapske države optužila je za sudjelovanje u ovom „dogovoru srama“.

Uoči samog predstavljanja plana, Trump je u Bijelu kuću pozvao Netanyahua i njegovog glavnog domaćeg rivala, Bennyja Gantza. Njih će se dvojica takmičiti na predstojećim  izborima 2. ožujka, a Washington je želio osigurati da se plan provede bez obzira na rezultat.

Gantz je kasnije rekao da je plan “značajna i povijesna prekretnica” na čijoj će provedbi raditi ukoliko bude izabran.

Trump je u utorak poslijepodne također nazvao britanskog premijera Borisa Johnsona kako bi razgovarao o svojoj viziji. Glasnogovornik Downing Streeta rekao je kako je Johnson saopćio Trumpu da bi plan “mogao biti pozitivan korak naprijed”.

Britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab kasnije je Trumpov dogovor nazvao “ozbiljnim prijedlogom” koji bi trebalo razmotriti.

U saopćenju francuskog ministarstva vanjskih poslova u srijedu ujutro kaže se da je Francuska pozdravila Trumpove posljednje napore i da će Pariz morati pomno proučiti prijedloge.

Glavni arhitekt plana, Trumpov zet, Jared Kushner, odgađao je njegovo službeno predstavljanje više puta od kada ga je prvi put započeo razvijati još  2017. godine.

Obznanjenje plana u ovom trenutku tumači se kao  način odvraćanja pažnje od suđenja Trumpovog opoziva, te pomaganje njegovom savezniku, Netanyahuu. 70-godišnji izraelski čelnik suočen je s tri optužnice za kazneno djelo korupcije i neizvjesnom izbornom kampanjom u nešto više od mjesec dana. U utorak je nevoljko odustao od zahtjeva za parlamentarnim imunitetom nakon što se činilo da sigurno neće dobiti dovoljno glasova.

Palestinski premijer Mohammad Shtayyeh rekao je da plan ima više veze s pravnim nevoljama Trumpa i Netanyahua nego s mirom. “Ovo je plan zaštite Trumpa od opoziva i Netanyahua od zatvora. To nije plan za mir na Bliskom istoku “, rekao je.

Njujorška zagovaračka skupina Human Rights Watch rekla je da je dugo umirući mirovni proces postao “smokvin list za Izraelsko uvriježeno diskriminatorno vladanje nad Palestincima”.

Na okupiranoj Zapadnoj obali u utorak su održani mali prosvjedi, tijekom kojih su tinejdžeri palili gume na ulici. Veći skupovi planirani su za srijedu.

U Gazi, nad kojom Izrael održava strogu blokadu ljudi i roba, student postdiplomskog studija Ahmed Shafiq, , rekao je da osjeća krivnju. “Ne mogu ništa učiniti da odbacim ovaj plan. Govori se o oduzimanju svih prava. Nitko nam ne pomaže. Osjećamo da smo sami “, rekao je.

“Nisam protiv mira, ali ono o čemu se govori nije mir. Mir se ljudima ne nameće. ”

Dvije glavne palestinske političke frakcije, suparnici Hamas i Fatah, složile su se da će održati rijedak hitni sastanak u utorak navečer, ali nije bilo jasno kakav bi učinak taj sastanak mogao imati.

Jared Kushner izjavio je za CNN da su Palestinci više puta propustili priliku za sklapanje mira i pozvao ih da prihvate sporazum ako žele vlastitu državu.

“Ako to ne urade, upropastit će i ovu kao i sve prilike koje  su ikada imali”, rekao je.

Tony Blair, bivši britanski premijer koji je svojedobno  postao mirovni izaslanik na Bliskom istoku, također je apelirao na Palestince da prihvate pregovore rekavši da plan nudi posljednju nadu.

“Američki mirovni plan izuzetno je detaljan i temeljit pokušaj da se izradi plan za rješenje dvije države”, rekao je u izjavi. “Palestinci ne trebaju signalizirati prihvaćanje plana, nego se moraju angažirati s američkom vladom i zahtijevati poboljšanja tog plana u skladu sa svojim zahtjevima.”

Ali, američka predsjednička kandidatkinja Elizabeth Warren tvitnula je o tome da je prijedlog “gumica za aneksiju i ne pruža šansu pravoj palestinskoj državi” i rekla da će ga oboriti ako bude izabrana.

Trumpova administracija promovirala se – posebno velikom dijelu američkih evangelističkih glasača koji gorljivo podržavaju židovsku državu – kao najviše proizraelska u povijesti zemlje.

Preokrenuo je  desetljeća politike suzdržavajući se od podupiranja međunarodno podržanog rješenja o dvije države. Također je priznao Jeruzalem kao glavni grad Izraela, smanjio milion dolara pomoći Palestincima i najavio da više ne smatra izraelska naselja na okupiranom teritoriju kao “proturječna međunarodnom pravu”.

 

Izvor

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime