Saeid Abedpour

Veza između američkog predsjednika Trumpa i njegovog bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona  je veza simpatije i odbojnosti. Ni jedan ni drugi ne znaju da li su simpatični ili antipatični jedan drugome. Od kada je Bolton napustio Bijelu kuću bio je i uz Trumpa i protiv njega. Kada je Bolton podržavao Trumpa on ga je hvalio i obratno. Sada je Bolton svojim izjavama pokazao jedno drugo lice kada se radi o američkom predsjedniku.

The New York Times je došao u posjed dijela neobjavljenog rukopisa Boltonove knjige u kojem se kaže da je Donald Trump u august kazao svome savjetniku za nacionalnu sigurnost kako namjerava obustaviti američku pomoć Ukrajini u iznosu od 391 milijun dolara kako bi dužnosnike ove zemlje primorao da sprovedu istragu protiv Joa Bidena koji pripada demokratima. Ova Boltonova tvrdnja može predstavljati glavni razlog kojim bi demokrati opravdali početak procesa saslušanja vezano za Donalda Trumpa.

Bijela kuća tvrdi kako financijska pomoć Ukrajini ne predstavlja neki vid pritiska na ovu zemlju za započinjanje istrage protiv sina bivšeg američkog potpredsjednika, Huntera. Boltonova izjava dolazi u vrijeme kada se protiv Trumpa vodi postupak opoziva u Senatu. Izgleda da je Bolton rukopis svoje knjige i neke zabilješke posljednjih sedmica proslijedio bliskim prijateljima. Također rukopis je uputio i nekim sadašnjim i ranijim državnim dužnosnicima.

Izgleda da je Bolton rukopis svoje knjige adresirao i na Bijelu kuću te je tako nekoliko osoba pročitalo poglavlje o Ukrajini i prenijelo ga u javnost. mnogi vjeruju da ovo poglavlje izaziva zabrinutost republikanaca da će Bolton ako se pojavi kao svjedok u postupku opoziva spomenuti i ovo poglavlje knjige te će to značiti svjedočenje protiv predsjednika.  Naravno Bijela kuća može produljiti istragu prije samog objavljivanja knjige jer nema nikakvog vremenskog ograničenja za njeno trajanje.

Bijela kuća može i odložiti izlazak iz štampe ove knjige do okončanja postupka ili može ne dopustiti da se pojedini dijelovi knjige štampaju. Bolton je veliki broj stranica posvetio ukrajinskoj krizi sve dok u septembru nije napustio Bijelu kuću. U ovom poglavlju Bolton je govorio o svom neslaganju s američkim predsjednikom oko ukrajinskog pitanja, ali je objelodanio i nove detalje o visokim dužnosnicima kabineta koji su nastojali spriječiti nastale tenzije.

Primjera radi u rukopisu se kaže kako je lično Mike Pompeo kazao da riječi Trumpova odvjetnika Rudy Giuliani o protivljenju američkog ambasadora u Ukrajini Trumpu nisu utemeljene. Bolton je nakon što je američki predsjednik obavio telefonski razgovor s Volodimirom Zelenskim, ukrajinskim predsjednikom, razgovarao s državnim tužiteljem Viliamom Barom i iskazao mu svoju zabrinutost politikom koja se u sjeni Giuliani vodi prema Ukrajini jer je Giuliani je bio ključni Trumpov čovjek na terenu.  Ali je Barov ured opovrgnuo ove navode.

Bijela kuća se nije zvanično oglasila u vezi Boltonovih navoda.  Nijedan od dužnosnika koji se spominju u Boltonovom rukopisu nisu odgovarali na telefonske pozive niti su slali e-mailove.

Boltonov advokat smatra Bijelu kuću krivcem za razotkrivanje sadržaja neobjavljene knjige. On je izjavio: “Nažalost članak kojeg je objavio The New York Times onemogućio je proces analize prije samog objavljivanja i ove informacije su otkrivene posredstvom nekih koji ne pripadaju osobama koje su sudjelovale u nastajanju ove knjige.”

Boltonov advokat je kazao kako je jedan primjerak klasificiranog rukopisa 30 decembra predate u Bijelu kuću na provjeru prije objavljivanja. Naravno  Bolton smatra da ništa što je objavljeno ne pripada ovome rukopisu. Kako je objavio The New York Times dvije osobe bliske advokatskom timu Bijele kuće su izjavile da je zbog ovih dešavanja Trumpov advokatski tim odlučio insistirati na tome da se Boltonu uskrati svjedočenje u Senatu.

Ono što je potpuno jasno jeste da Trumpov advokatski tim nastoji da spriječi svjedočenje svih osoba poput Boltona. Bijela kuća je naredila Boltonu i ostalim ključnim osobama da ne surađuju u procesu postupka Trumpovog opoziva. Bolton je u izjavi nedavno objavljenoj kazao da ukoliko bude pozvan da će svjedočiti. Posljednjih dana neki dužnosnici Bijele kuće su nastojali predstaviti Boltona kao jednog od bivših nezadovoljnih službenika Bijele kuće.

Trump je prošle sedmice u izjavi za novinare kazao da on ne želi da Bolton svjedoči i da ukoliko bude javno govorio to može nanijeti štetu nacionalnoj sigurnosti Amerike. Trump je obraćajući se novinarima u Davosu rekao: On poznaje neka moja mišljenja. On zna što ja mislim o nekim liderima. On zna što će se dogoditi ako on otkrije ono što znam o jednom posebnom lideru. A to nije pozitivno i to će otežati posao jer će to postati jedan problem po nacionalnu sigurnost.

Sud Trumpovog opoziva može se okončati od petka i bez prisustva svjedoka. Sedmicama demokrati izvrgavaju pritisku republikance u Senatu da dopuste dovođenje novih svjedoka i prilaganje novih dokumenata u procesu saslušanja kako bi se sprovelo jedno pravedno suđenje. Ali mada je prošlo nekoliko dana od suda ne postoje šanse da do ovoga dođe.

Demokrati, među njima predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi Chak Shomer, predvodnik manjina u Senatu vjeruju da je nakon objavljivanja ovih dijelova rukopisa nužno Boltonovo prisustvo i njegovo svjedočenje. Predstavnici Kongresa koji su zahtijevali opoziv nakon objavljivanja ovog članka zahtijevaju da Senat izglasa prisustvo Boltona radi svjedočenja jer je postala jasno da Bolton može sve promijeniti svojim svjedočenjem. Do pisanja ovog izvještaja republikanci se još uvijek nisu oglasili u vezi Boltonovih izjava. Od izjava se suzdržao i predsjednik većine u Senatu Mitch Mc Connell ali je jasno da će nakon objavljivanja Boltonovih navoda biti pojačan pritisak na republikance i ovo upravo može predstavljati veliki izazov u pristupu njihovom koordiniranom djelovanju kada se radi o sprječavanju Trumpovog osuđivanja.

Trumpovo opovrgavanje

Američki predsjednik Donald Trump oštro je reagirao na navode iz Boltonove neobjavljene knjige i na svom tviteru je napisao: „Nikada nisam rekao Boltonu da je pomoć Ukrajini povezana s istragom o demokratima, odnosno Bidenom. On se u vezi toga pitanja nikada nije suprotstavio. Ako je Bolton ovo rekao to je samo s ciljem da se njegova knjiga što bolje proda. Osim toga, ukrajinski predsjednik Zelenski i ministar vanjskih poslova ove zemlje Klimkin su izjavili da nije postojao nikakav problem ni pritisak i tekst prepiske koju sam imao sa Zelenskim potvrđuje sve potrebne navode. Osim toga u UN-u sam se susreo sa Zelenskim i odobrio sam vojnu pomoć Ukrajini bez ikakvog prethodnog uvjetovanja ili istrage, i mnogo prije nego je predviđeno programom. Također sam dozvolio Ukrajini kupovinu antitenkovskih raketa ‘Javelin’. Moja administracija je u ovom smislu uradila mnogo više od prethodne administracije.