LONDON: Bivši američki predsjednik Donald Trump tvrdio je da mu je premijer Pakistana Imran Khan navodno rekao da je ubistvo visokog iranskog vojnog zapovjednika Qasema Suleimanija “najveća stvar koje se mogu sjetiti da se desila u mom životu”, tvrde dva reportera iz Washingtona koji su u Bijeloj kući napisali knjigu o posljednjim Trumpovim mjesecima. 

Tvrdnju su iznijeli Phil Rucker i Carol Leonnig, novinari i komentatori dobitnici Pulitzerove nagrade, u filmu „Mogu to sam popraviti-katastrofalna posljednja godina Donalda Trumpa“, zakulisnu priču o Trumpovoj posljednjoj godini na vlasti. Prema autorima, Trump je tokom dugog intervjua sjedeći dao primjedbe o Imranu Khanu u Mar-a-Lagu, dvorcu na Floridi koje je nazivao svojom “zimskom Bijelom kućom”.

Ubistvo Qasema Suleimanija dogodilo se 3. januara 2020. godine kada su Sjedinjene Države pokrenule napad bespilotnom letjelicom na međunarodnom aerodromu u Bagdadu koji je ciljao i ubio Soleimanija dok je navodno bio na putu da se sastane s iračkim premijerom Adil Abdul-Mahdijem u Bagdadu. Prema Phil Rucker-u i Carol Leonnig, Trump im je rekao da je ubistvo Suleimanija “neka vrsta nevjerovatne stvari”, te je sa strahopoštovanjem govorio o ovom podvigu više od godinu dana kasnije, kada je sjeo s nama u Mar-a-Lago za intervju za ovu knjigu ”.

Trump se prisjetio razgovora koji je imao s Imranom Khanom tokom intervjua s autorima. Trump je rekao: „Bio sam s pakistanskim Khanom. Odličan sportista. Jeste li znali da je Mickey Mantle kriket? Bio je sjajan sportista, zgodan momak i sreo sam se s njim. ” 

Trump je, prema autorima, tvrdio da mu je premijer Imran Khan o ubistvu iranskog zapovjednika rekao sljedeće: “Predsjedniče, prošao sam kroz mnogo toga u svom životu. Bio sam zvijezda. ” Trump je zatim dodao: “On je velika atletska zvijezda i vrlo popularan u Pakistanu.” Trump je tada citirao Imrana Khana koji mu je rekao: “Kad je Sulejmani ubijen, to je bila najveća stvar koje se mogu sjetiti da mi se dogodila u životu.”

Autori zatim u knjizi dodaju: “Za Trumpa je bilo tipično da je pretjerano dramatičan i indiskretan hvalisavac.” Phil Rucker i Carol Leonnig otkrivaju nefunkcionalno i posrnulo unutarnje funkcioniranje predsjedništva, fokusirano na Trumpa i ključne igrače oko njega – liječnike, generale, više savjetnike i članove Trumpove porodice.

Izdavači su rekli da Rucker i Leonnig pružaju forenzički prikaz najrazornije godine na predsjedničkom mjestu kao nitko do sada i kako je Trump uvijek iznova stavljao svoju ličnu korist ispred dobra zemlje i kako je Trump čeznuo da rasporedi vojsku u ulicama američkih gradova kako bi se ugušio protestni pokret nakon ubistva Georgea Floyda, a sve kako bi se ojačala njegova slika o snazi ​​uoči izbora.

 

Izvor