Američki predsjednik Trump je reagirajući na odluku iračkog parlamenta o protjerivanju američkih vojnih snaga iz ove zemlje zaprijetio Bagdadu uvođenjem sankcija bez presedana. Trump je izjavio novinarima: “Imamo vrlo skupu zračnu bazu koja je tamo. Izgradnja je koštala milijarde dolara. Davno prije mog vremena. Ne odlazimo, osim ako nam ne vrate novac za to.”

Trump je nastavio: “Ako Irak namjerava protjerati američke snage to ne može biti na prijateljski način. Naplatit ćemo im sve kroz sankcije kakve nikada prije nisu vidjeli. U odnosu na njih će sankcije Iranu biti gotovo beznačajne.”

Trumpova administracija nastoji uvjeriti iračke dužnosnike da se suprotstave odluci Parlamenta o protjerivanju stranih vojnih snaga, ali da Washingtonski lobi nije uspio u tome.

Odluka o okončanju prisustva stranih vojnih snaga na iračkoj teritoriji stavljena je na razmatranje parlamentarnim zastupnicima Iraka u nedjelju, 05. januara 2020, a ovaj korak je uslijedio nakon američkog terorističkog akta nad generalom Qassemom Soleimaniyem i Abu Mahdiyem al-Mohandasiyem izvedenog u blizini bagdadskog aerodroma. Usvajanjem rezolucije od pet tačaka iračka vlada se obavezuje da okonča prisustvo stranih vojnih snaga u ovoj zemlji jer jedna od tačaka usvojene rezolucije predviđa opozivanje zahtjeva za pomoć međunarodnih koalicionih partnera u borbi protiv IDIL-a koje predvodi Amerika.

Adel Abd al-Mahdi, irački premijer u ostavci, koji je prisustvovao današnjoj sjednici iračkog Parlamenta izjavio je kako će protjerivanje američkih snaga iz Iraka predstavljati obostranu korist i za Ameriku ali i za Irak.

Radi se o slijedećih pet tačaka rezolucije:

  1. Iračka vlada se obavezuje na opozivanje zahtjeva za pomoć međunarodnih

koalicionih partnera u borbi protiv IDIL-a

  1. Ulaganje napora na okončanju prisustva bilo kakvih stranih vojnih snaga na teritoriju Iraka, uključujući i Ameriku
  2. Zabrana korištenja iračkog zračnog, pomorskog i teritorijalnog prostora za

strane snage

  1. Upućivanje službene žalbe Vijeću sigurnosti UN-a zbog američkog napada

izvršenog na teritoriju Iraka

  1. Iračka vlada mora Osigurati monopol na držanje oružja

Irački parlamentarci su usvojili rezoluciju netom nakon što je vlada u Bagdadu objavila da je zbog ‘američkih napada’ na teritoriju Iraka uputila žalbu protiv Amerike Vijeću sigurnosti UN-a. Iračka vlada je odluku objavila nekoliko dana nakon američkih vojnih napada na pozicije iračkih grupa koje uživaju potporu Irana.