Predsjednik Trump doveo je kući malo američkih borbenih trupa, čak iako njegova kampanja pritiska na Iran riskira novi bliskoistočni sukob.

Kada je predsjednik Trump prošle sedmice na Twitteru rekao da bi sve američke trupe u Afganistanu mogle biti kući do Božića, ponovio je cilj koji mu je godinama izmicao – i najvjerojatnije se nadajući da će mu, kada je riječ o okončanju vojnog raspoređivanja, glasači dati više zasluge za njegove poruke nego za njegove rezultate.

Gospodin Trump odavno se zakleo da će napustiti Afganistan i, šire gledajući, zaključiti ono što naziva “beskrajnim ratovima” Sjedinjenih Država na Bliskom istoku, oživljavajući ključnu temu iz njegove kampanje za 2016. godinu za koju neki podaci sugeriraju da je mogla igrati presudnu ulogu na njegovom izboru.

Ali preostalo mu je tri mjeseca u prvom mandatu, gospodin Trump nigdje nije dočekao posljednjeg američkog vojnika. Iako je povukao hiljade vojnika iz Afganistana, Iraka i Sirije, još hiljade njih još uvijek riskiraju tamo svoje živote – izvor jasne frustracije za predsjednika koji se nada da će impresionirati glasače nedvosmislenim rezultatima bez presedana.

Iako njegovi branitelji inzistiraju da je zaslužan za izbjegavanje bilo kakvih novih američkih intervencija, što ga je učinilo prvim predsjednikom u desetljećima koji je to učinio, gospodin Trump rasporedio je na tisuće dodatnih vojnika u Perzijski zaljev kao odgovor na rastuće tenzije s Iranom, što neki analitičari upozoravaju da bi se mogao preliti u vrući rat ako bude ponovno izabran. Takođe je malo učinio na smanjenju glavnih američkih vojnih baza u mjestima poput Katara i Bahreina.

Ipak, gospodin Trump vjeruje da će čak i percepcija napretka u uklanjanju većine Amerikanaca s inozemstva pomoći njegovim šansama za reizbor na platformi “America First”. On i njegovi surogati u kampanji ponavljali su tu poruku na svakom koraku, od njegovih skupova do Republikanske nacionalne konvencije u avgustu, do njegovog naloga na Twitteru.

„Vraćam naše trupe iz Avganistana. Vraćam naše trupe iz Iraka. Skoro da nam je ponestalo svakog mjesta ”, rekao je tokom događaja u vijećnici u septembru koji je emitiran na ABC News. Na predizbornom skupu više od nedelju dana kasnije, predsednik je obećao da će “držati Ameriku van ovih beskrajnih, smešnih, glupih, stranih ratova u zemljama za koje nikada niste ni čuli.”

Ponovio je temu u tweet-satima prije nego što se prošle sedmice iz Nacionalnog vojnog medicinskog centra Walter Reed vratio u Bijelu kuću . „MIR KROZ SNAGU (DOĐITE NAŠE VOJNIKE KUĆI). GLASAJTE! “ Gospodin Trump je napisao , dok je svijet bio opsjednut njegovom dijagnozom koronavirusa.

Sada predsjedava s oko 10.000 kopnenih vojnika u Afganistanu, Iraku i Siriji zajedno, tek nešto manje od broja koji je naslijedio na kraju Obamine administracije. Izmještaji koje je naredio gospodin Trump uzrokovali su da se taj broj popeo na čak 26.000 do kraja 2017. godine, prema izvještaju Pentagona , prije nego što je posljednjih mjeseci postojano padao.

Prethodni članakNapori Irana za uspostavom ravnoteže u ratu između Azerbejdžana i Armenije
Naredni članakZAŠTO SU GA ( TRUMP) VOLJELI?

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime