Interviju sa Noam Chomsky – The Independent

Noam Chomsky nije raspoložen za zadržavanje.

proslavljeni jezicni i medijski kriticar gleda svijet kako se priblizava izborima u sad ciji ishod smatra da bi mogao poslati planetu boleci dalje prema ekoloski katastrofi.

Možda ne iznenađuje što ima velike riječi o Donaldu Trumpu i Republikanskoj stranci, za koju kaže da je jedina velika konzervativna politička grupacija na svijetu koja poriče postojanje klimatskih promjena.

U intervjuu za The Independent za promociju nove knjige o hitnosti krize i sredstva za prelazak na ne-fosilnu ekonomiju goriva u dijelu nazovi globalnog zelenog novog dogovora, kaže da je identificirao nekoliko obrazaca tokom Trumpova predsjedništva.

Jedan je da se pokidaju svi dogovori u kojima nije igrao ulogu u stvaranju, kao što je Pariški sporazum iz 2015. godine kako bi pokušao ograničiti upozorenje planete, koje je Barack Obama pomogao brokeru, i iz kojeg je Trump povukao Sjedinjene Države.

“On ga nije stvorio, uništio ga, OK,” kaže on.

Chomsky također čini vrlo kontroverznu usporedbu između Trumpa i Adolfa Hitlera – onu koju su snažno pobile stručnjaci za holokaust koji su za The Independent rekli da je takav prijedlog pogrešan i uvredljiv.

Javni intelektualec i aktivist, čiji mnogi proslavljeni radovi uključuju Saglasnost za proizvodnju,sada je u dobi od 91 godine. On je nepopustljiv prijetnja koju predstavlja planeta grijanja je bez presedana.

“Do kraja ovog vijeka, možda ste dostigli nivo tri, možda četiri stepena Celzijusa iznad predindustrjskog nivoa. I svaka analiza zaključuje da je to totalna kataklizma. Organizirana ljudska bića – ništa ne preživljava.”

Dodaje: “Krećemo se ka kataklizmi. Postoji jedna zemlja na svijetu, Sjedinjene Države, koje žele staviti nogu na akcelerator.”

Upitan o specifičnoj ulozi koju ima predsjednik, i Republikanskoj stranci, on kaže da se globalna pandemija koronavirusa, koja je do sada ubila više od milion ljudi i zarazila više od 43 miliona, može suzbaviti, ali ne i sa “malignim rakom zaduženim za politiku – nekim ko se kreće da uništi sve što mu ne poboljša izborne šanse”.

“Definitivno najgori na koji se mogu sjetiti u povijesti, Adolf Hitler je bio prilično ogran – [ali] nije pokušavao uništiti organizirano ljudsko društvo na zemlji,” kaže on

Izazvan time, uz činjenicu da je nacistički holokaust ubio najmanje šest miliona jevreja, Čomski, čiji su roditelji bili Jevreji, kaže da je Hitler ubio i “30 miliona Slavena, ali ne i ljudsku civilizaciju”.

Na direktno pitanje govori li da je Trump (73) gori od Hitlera, Chomsky kaže: “To je vrlo nečuvena izjava. I svaki put kad to kažem, predodžbam time što kažem, evo nečuvene izjave, ali molim vas da se zapitate da li je to istina.”

Chomsky, čija knjiga sa progresivnim ekonomistom Robertom Pollinom ima naziv Climate Crisi Global Green New Deal , navodi Wannsee konferenciju, održanu u berlinskom predgrađu u januaru 1942. kako bi se izneo plan nacista za istrebljenje židovskog naroda – kako su nazvao konačno rješenje.

On protivi tom mračnom genocidnom trenutku u historiji sa izjavom Nacionalne uprave za sigurnost autocesta republikanaca iz 2018. godine koja je zaključila da nisu potrebna nova ograničenja za emisije vozila jer je procijenila da će globalne temperature porasti za četiri posto do kraja stoljeća.

Kao takva, Trumpova administracija zaključila je da nema puno smisla u sprovodjenju novih standarda emisija, s obzirom da su oni bili jedan od nekoliko doprinosa globalnom zatoplenju. Autori izvještaja napisali su da bi zaustavljanje potrebnog porasta emisija stakleničkih plinova “zahtijevalo od ekonomije i flote vozila [SAD] da se u značajnoj suštini udalje od upotrebe fosilnih goriva, što trenutno nije tehnološki izvedivo niti ekonomski praktično”.

Dodaje: “OK, zato se vratimo na nečuvenu izjavu. Pa, to je nečuveno. Nije lažno.”

Predsjednik je više puta odbacio klimatsku krizu i proveo većinu svog mandata poništavajući ekološke standarde koje je nametao Barack Obama. Također je povukao SAD iz Pariškog sporazuma 2015.

Ove jeseni, dok su požari opustošili veliki dio zapadnog SAD-a s vagom i intenzivnošću koja se nije vidjela stoljećima, predsjednik je tražio da okrivi loše upravljanje šumama.

Trump je u septembru posjetio Kaliforniju i razgovarao s vladinim zvaničnicima. Jedan od njih Wade Crowfoot, kalifornijski sekretar za prirodne resurse, rekao je predsjedniku: “Ako zanemarimo tu znanost i na neki način stavimo glavu u pijesak i mislimo da je sve u upravljanju vegetacijom, nećemo uspjeti zajedno štiteći Kalifornijce.” G. Trump je odgovorio: “Poèet æe biti hladnije. Ti samo gledaj.”

Sa druge strane, procjena iz 2018. godine Međudržavnog panela o klimatskim promjenama (IPCC) upozorila je tvorace politike na nužnost nastojeći ograničiti zagrijavanje na 1,5C kako bi se izbjegla još više katastrofa. Jedan od njegovih autora je napisao: “Svaki dodatni dio stvari za zagrijavanje, posebno pošto zagrijavanje od 1,5C ili više povećava rizik povezan s dugoročnim ili nepovratnim promjenama, kao što je gubitak nekih ekosistema.”

Ipak, nekima će, po svoj prilici, smetati Chomskyjevi uslovi referenci i usporedba Trumpa s Hitlerom.

Portparol visoko cenjenog Memorijalnog muzeja holokausta Sjedinjenih Država u Vašingtonu DC, usmerio je The Independent na izjavu iz 2015. postavljenu na svoju internet stranicu za koju kaže da je i dalje relevantna.

Piše: “Nacizam je predstavljao singularno zlo koje je rezultiralo ubistvom šest miliona Jevreja i progonom i smrću miliona drugih iz rasnih i političkih razloga.

“Poređenje savremenih situacija sa nacizmom nije samo uvredljivo za njegove žrtve, nego je i netočan i pogrešno predstavlja i historiju holokausta i sadašnjost.”

Dodaje: “Holokaust treba pamtiti, proučavati i razumijeti kako bismo mogli naučiti njegove lekcije; ne treba ga iskorištavati u oportunističke svrhe.”

Drugi su bili direktnije kritični. Deborah Lipstadt, proslavljena sad historičarka specijalizirana za holokaust, a čija je sudska bitka protiv poricatelja holokausta Davida Irvinga bila prikazana u filmu Denializ 2015. godine , kaže da su Chomskyjevi komentari bili kontraproduktivni.

“Gledajte, mislim da su klimatske promjene ogroman problem, potencijalna katastrofa za mnoge dijelove ovog svijeta. Viđamo ga više puta. To nije teorija. To nije nedokazana činjenica. Ne znam za ozbiljnog naučnika koji to poriče,” kaže Lipstadt, profesor moderne jevrejske historije i studija o holokaustu na Univerzitetu Emory u Atlanti.

“Ali da bi se uporedio sa pokušajem da se uništi narod, sa jednog kraja evropskog kontinenta na drugi, i van evropskog kontinenta, i da se uništi dobar udio romskog stanovništva Evrope … Ne služi nikakvoj svrsi. To je nepotrebno poređenje.”

Ona dodaje: “Može li ovo biti Chomsky još jednom govoreći nečuveno kako bi se možda privukla pažnja?”

Aryeh Tuchman, pridruženi direktor centra za ekstremizam u Ligi za borbu protiv klevete, (ADL) možda vodeća organizacija nacije koja se suprostava govoru mržnje i antisemitizmu, izjavio je da su “Hitlerovi ratni zlodjeli vezani za njegovu želju da eliminira Židove i uspostavi nacističku prevlast nad Evropom, a ne iz njegove želje da pobijedi na reizborima”.

On je dodao: “Ovo poređenje između Adolfa Hitlera i Donalda Trumpa je speciosno i uvredljivo.”

Nije bilo trenutnog odgovora na Chomskyjeve tvrdnje iz Bijele kuće.

Plan koji su predvidjeli Pollin i Chomsky, a koji ima za cilj punu ekonomiju zapošljavanja, počeo bi s početnim ulaganjem od 2,1trn dolara u 2024. godini u vjetro, solarne, geotermalne i druge izvore energije s niskim emisijama. To je oko 2,5 posto BDP-a. Oko 500 milijardi dolara otišlo bi u izgradnju efikasnosti, a transfer od 100 milijardi dolara iz vojnog budžeta SAD-a.

U svojoj knjizi, koju je objavio Verso, pišu: “Totalna potrošnja za ulaganja čiste energije za puni ciklus od 27 godina bi bila 140 triliona dolara.”

Upitan kako će platiti za ovo, Pollin (70) profesor ekonomije na Univerzitetu u Massachusettsu Amherst je prvo rekao, da će to platiti za sebe iz uštede koju će stvoriti.

Dodao je: “Broj dva, ministarstvo energetike SAD-a. Iako su zabranili riječi klimatske promjene, iznijeli su ovaj dokument svake godine i ove godine kažu solarna energija, energija vjetra na samoj sili, geotermalna energija, hidroenergetičnost je već po paritetu troškova ili je jeftinija od uglja i nuklearne energije za generiranje električne energije. Pa, s vremenom će platiti za sebe.”

Početna investicija mogla bi doći iz kombinacije privatnih i javnih sredstava.

Debata o klimatskim promjenama i fosilima bila je, neobično, na čelu ovogodišnje izborne kampanje, dijelom i zbog toga što su naprednjaci poput Bernija Sandersa i Aleksandrije Ocasio-Cortez uspjeli gurnuti platformu Joea Bidena ulijevo.

Njegova web stranica glasi: “Joe Biden zna da nema većeg izazova sa kojim se suočava naša zemlja i naš svijet. Zato izlaže hrabar plan – revoluciju čiste energije – da se suoči sa ovom ozbiljnom prijetnjom i vodi svijet u otklanjanju klimatskih hitnih situacija.”

No, zbog prirode američkih izbora i važnosti određenih ključnih država kao što je Pennsylvania, on i Kamala Harris su posljednjih dana bili prisiljeni insistirati da se ne protive frakcijama – ekološki oštećujućim načinom izvlačenja prirodnog gasa – kako bi pokušali i održati glasove.

Chomsky je nedavno izazvao neke kontroverze kada je u suštini rekao da 2020. nije godina za protestno glasanje i rekao da je g. Biden, ma koliko bio nesavršen iz perspektive progresivnog, jedina održiva opcija.

“Svakih par godina pojavi se nešto što se zove izbori. Provedete nekoliko minuta odlučujući da li je vrijedno uzeti malo slobodno za učešće,” kaže on.

“Ponekad je toliko transparentno da ne bi trebalo potrajati pet sekundi kada imate maligni rak koji se utrkuje da uništi svijet i alternativa je program koji nije velik, ali barem otvoren za poboljšanje. Racionalna osoba ne troši pet sekundi na ovu odluku.”

Izvor