Bernard Karakaš

Sa ubojstvom Soleimanija Trump može zasigurno računati na eskalaciju nasilja, vjerojatno i na području samih SAD, čime će si dići potporu desničara.

Riječ je o iranskom nacionalnom junaku, čovjeku kojega Iranci doživljavaju na isti, ili još jači način kao što Hrvati doživljavaju generala Gotovinu. Riječ je o vrhunskom strategu koji se dokazao još za vrijeme iračko-iranskog rata osamdesetih godina prošlog stoljeća, o zapovjedniku specijalnih Quds postrojba, čovjeku za kojega bi njegovi vojnici dali život bez trunke premišljanja. U krajnjem slučaju, riječ je o generalu koji je bio ključni strateg u slamanju ISIL-a proteklih godina.

Soleimanijevo smaknuće SAD službeno opravdavaju “preventivnom mjerom” jer je ovaj iranski strateg planirao napade na američke vojnike u Iraku. Naravno, ovo je samo izgovor, a pravi razlog ispaljenja raketa bio je, vrlo vjerojatno, potpuno drugačiji. Trumpu se bliže izbori, i njemu je potreban jedan ili rat ili neki veći uspjeh na vanjskopolitičkom planu. Na bilo kakvo zatopljenje sa Sjevernom Korejom više ne može računati, jer ta je igra propala. Eliminacija Bagdadija, nekadašnjeg terorističkog vođe i lidera ISIL-a više “ne drži vodu” među američkim glasačima jer za razliku od Osame bin-Ladena prosječni Amerikanci ne identificiraju Bagdadija kao zločinca u tolikoj mjeri. Jednostavno, Bin-Laden je ubijao ljude po New Yorku, Bagdadi po tamo nekoj Siriji i Iraku.

Trumpu je potreban vanjskopolitički uspjeh više. Sa ubojstvom Soleimanija Trump može zasigurno računati na eskalaciju nasilja, vjerojatno i na području samih SAD, čime će si dići potporu desničara. Ne treba isključiti iranski žestoki odgovor, i to ne samo na Bliskom istoku. A Trumpu je upravo to potrebno kako bi si izborio dodatne četiri godine u Bijeloj kući. A ukoliko se njegovi interesi, poput eliminacije Soleimanija, poklapaju s interesima njegovih prijatelja, Saudijaca i Izraelaca, nema toga što će realizaciji makar i sulude ideje stati na put.

Izvor

Prethodni članakDževad Zarif : Zloba i glupost američkih terorista
Naredni članakStrateška pogreška Amerike na Bliski istok

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime