Turski ministar Mevlüta Çavuşoğlu govorio je na jednom od panela Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu, gdje se, između ostalog, osvrnuo i na palestinsko-izraelski problem.

On je rekao da je taj problem produbljen izraelskim raspirivanjem sukoba i netrepeljivosti i nezakonite okupacije palestinskih teritorija.

Čavušoglu je podsjetio da se Turska, nakon odbijanja saradnje od strane evropskih zemalja, okrenula Rusiji, te da je „spremna sarađivati sa svima kako bi se vratio mir na Bliski istok, među njima i s Iranom“.

U vezi s pojačanjem tenzija između Irana i Sjedinjenih Američkih Država, on je kazao da Turska neće učestvovati u američkim sankcijama protiv Islamske Republike.

„Ne želimo da Irak postane teren za sukob između Irana i Amerike“ – rekao je on.

Šef turske diplomatije je ranije na formu u Dohi 2019.god, rekao da američke sankcije Iranu dosad nisu imale nikakve rezultate, i da su samo oštetile iranski narod.

Prije samo tri dana ABC News izvijestio je da je iranski vrhovni vođa Ali Khamenei nazvao predsjednika Trumpa “klaunom”, što ukazuje da napetosti između dviju zemalja nisu u potpunosti nestale.

Postupci Turske mogli bi dodatno staviti dodatni stres na trenutni odnos između SAD-a i Irana. Svaki dodatni geopolitički rizik u fazi potresne deeskalacije mogao bi još jednom stvoriti znatan pritisak na berzu.

8. januara, nakon iranskog ispaljivanja raketa na američke vojne baze u Iraku , američka je berza pala.

Tada je Dow Futures ukazivao na početni pad od 455 bodova , jer su se geopolitički rizici na Bliskom Istoku intenzivirali.

Uprkos potencijalnom negativnom utjecaju iranskog duboko ukorijenjenog sukoba sa SAD-om na globalno tržište dionica, deeskalacija napetosti ublažila je značajan pritisak dionica.

No, neočekivano odbijanje sankcija Iranu od strane Turske predstavlja novi rizik za tekući spor između SAD-a i Irana.

Dok obje zemlje usko izbjegavaju rat u punoj mjeri, dosljedni pritisak američkog predsjednika Donalda Trumpa na iransku vladu putem njegovih tweetova doveo je do ekstremnih reakcija iranske vlade.

Prema podacima prije tržišta, američka berza nije zanemarena izjavom Turske. Dow Mini označava da će se Dow Jones Industrial Average otvoriti s povećanjem od 100 bodova.

Od početka 2020. godine, Dow Jones je već porastao za 2,57%, a još jedan jak dan trgovanja na berzi trebao bi to porasti na 2,9%.

Kao takav, Alex Gurevich, bivši izvršni direktor JPMorgan-a i CIO-a u HonTe Investments-u, rekao je da na burzi nema čega bojati.

Izvor

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime