Turska vladajuća stranka kaže da će se veze s Izraelom poboljšati nakon poziva predsjednika-Izrael i Turska dogovorili su se da će raditi na poboljšanju svojih zategnutih odnosa, saopćila je vladajuća stranka u srijedu, dva dana nakon telefonskog razgovora predsjednika dviju zemalja.

Glasnogovornik AKP stranke turskog predsjednika Recepa Tayyip Erdogana rekao je da se nakon poziva s predsjednikom Isaacom Herzogom pojavio “okvir” za poboljšanje veza između Ankare i Jeruzalema, izvijestio je Reuters.

Redžep Tajjip Erdogan i Isaac Herzog

 Čelik je rekao da Turska želi s Izraelom razgovarati o palestinskoj situaciji i da će područja poput povećane trgovine i turizma biti “obostrana pobjeda” za obje strane.Više od jedne decenije Izrael i Turska održavaju nestalne odnose, a veze su se značajno pogoršale u posljednjih nekoliko godina.

Ali, uprkos javnim prepirkama između Erdogana i bivšeg premijera Benjamina Netanyahua, Ankara i Jeruzalem i dalje održavaju veze u brojnim oblastima, uključujući turizam i trgovinu. U pozivu u ponedjeljak, Erdogan je čestitao Herzogu na zakletvi u novoj ulozi predsjednika prošle sedmice i napomenuo važnost odnosa dviju zemalja radi regionalne stabilnosti.

„Predsjednici su u razgovoru naglasili da su veze između Izraela i Turske od velike važnosti za sigurnost i stabilnost Bliskog Istoka,“ prema izraelskom čitanju poziva, „i postoji veliki potencijal za suradnju između zemalja u mnogim poljima, posebno u oblastima energetike, turizma i tehnologije. “U tekstu se navodi i da su Herzog i Erdogan naglasili „veliku važnost održavanja kontakta i kontinuiranog dijaloga uprkos razlikama u mišljenjima, s ciljem da se naprave pozitivni koraci ka rješenju izraelsko-palestinskog sukoba, što će također doprinijeti poboljšanju izraelsko-turskih odnosa.

“Tursko čitanje poziva u velikoj je mjeri odražavalo izraelsko, iako je primijetilo Erdoganov poziv da se izraelsko-palestinski sukob “riješi dvodržavnim, trajnim i sveobuhvatnim rješenjem u okviru rezolucija UN-a”.

Posljednjih mjeseci zabilježeni su signali za pomak iz Turske, a Erdogan je izjavio da, uprkos mnogim razlikama u mišljenjima, “naše srce želi da naše odnose s [Izraelom] pomaknemo na bolju tačku.”

Većina napetosti odnosi se na podršku Gazi i Hamasu koji vlada tim područjem. Nakon smrtonosnih sukoba na granici s Gazom 2018. godine – na dan posvećenja američke ambasade u Jeruzalemu – Turska je opozvala svog veleposlanika u Izraelu i protjerala izraelskog izaslanika u Ankari.Zemlje su razmijenile veleposlanike samo manje od dvije godine ranije, nakon šestogodišnje pauze u diplomatskim odnosima potaknute incidentom flotile Mavi Marmara 2010. godine, u kojem je 10 turskih državljana ubijeno tokom sukoba s IDF-om dok su se nalazili na brodu koji je pokušavao probiti pomorsku blokadu Gaze. IDF je rekao da su njegove snage napadnute palicama, noževima i metalnim šipkama kad su počeli izlaziti iz helikoptera, a trojica vojnika su bila zarobljena.Također se u izvještaju navodi da su vojnici otvorili vatru nakon što je prosvjednik zgrabio oružje jednog od komandosa.

Nedavno, tokom 11-dnevnog sukoba između Izraela i Palestine u maju, Erdogan je optužio Izrael za “terorizam” protiv Palestinaca i rekao da su Izraelci “ubice, do te mjere da ubijaju djecu koja imaju pet ili šest godina. Zadovoljni su samo sisanjem krvi. ” Njegova primjedbu osudio je američki State Department, koji je komentare nazvao antisemitskim.

Erdogan je imao posebno trnovit odnos s bivšim premijerom Netanyahuom, pri čemu su se obojica redovito javno optuživali da su teroristi ili genocidne ubice.

Tokom vikenda, Erdogan je u Istanbulu ugostio predsjednika Palestinske uprave Mahmuda Abasa. Tokom njihovog sastanka, Erdogan je navodno rekao da Turska neće šutjeti protiv “izraelskog ugnjetavanja Palestinaca”.

Mahmud Abbas i Redžep Tajjip Erdogan

Turska je navodno razmatrala imenovanje novog veleposlanika u Izraelu posljednjih mjeseci, iako nije učinjen nikakav službeni potez. Analitičari pretpostavljaju da Erdogan želi nakloniti se novom američkom predsjedniku Joeu Bidenu, koji je zauzeo oštriji pristup Turskoj od svog prethodnika, i sa zadovoljstvom gleda da Ankara usvoji umjereniji ton prema Izraelu

. Ranije ove godine Biden je postao prvi američki predsjednik koji je priznao armenski genocid, korak koji Izrael nije poduzeo.  

Izvor