Harun al-Aswad

 Militantna grupa i pobunjenici hapse jedni druge zbog spora oko tursko-ruskog sporazuma na sjeverozapadu Sirije

Protesti protiv zajedničkih tursko-ruskih patrola na autoputu M4 provincije Idlib otkrili su otvorene podjele između sirijskih pobunjenika i snažne militantne grupe vršeći pritisak na sporazum o prekidu vatre na sjeverozapadu Sirije.

U ponedjeljak su deseci Sirijaca, nezadovoljni prisustvom ruskih snaga koje podržavaju predsjednika Bashara al-Assada, demonstrirali na izuzetno važnom strateškom putu koji prolazi kroz posljednju sirijsku provinciju pod kontrolom pobunjenika.

Kada su turske snage, koje koordiniraju s Rusijom u Idlibu u sklopu dogovora o prekidu vatre, pokušale prekinuti mirne proteste, snažna militantna grupa Hayat Tahrir al-Sham (HTS) je odgovorila hapšenjem pobunjeničkih boraca koje podržava Turska.

“Napetost je eskalirala zbog HTS-ovog hapšenja poručnika Ramadana al-Dayouba, njegovog brata i oko 10 članova Faylaq al-Sham-a”, rekao je zapovjednik pobunjeničke grupe za portal Middle East Eye.

“U direktnom odgovoru, uhapšeno je oko 10 članova HTS-a”, dodao je, obraćajući se Middle East Eye-u pod uslovom da ostane anoniman iz sigurnosnih razloga. Obje su grupe pustile zatvorenike preko noći.

Prema riječima zapovjednika, lokalne vlasti pod kontrolom HTS-a organizirale su i podržale proteste, a pobunjeničke grupe, koje podržava Turska, su pomogle u prekidu.

Potpomognute ruskim zračnim snagama, od decembra do marta prosirijske vladine snage ostvarile su velike pobjede u Idlibu protiv HTS-a i pobunjeničkih grupa ubivši stotine i raselivši milion ljudi prema turskoj granici.

Turska vojna intervencija i sporazum o primirju zaključen u martu s Moskvom konačno su donijeli prekid borbe, i iako je to u velikoj mjeri dobrodošlo za tri miliona stanovnika Idliba, ruska prisutnost na M4 je prokletstvo za HTS.

Martovskim sporazumom Rusija i Turska dogovorile su stvaranje zaštitne zone dužine 6 km južno od M4 pod nadzorom Rusije i sa istom dubinom prema sjeveru koju nadgleda Turska.

U međuvremenu, stanovnici sela u područjima pod ruskom kontrolom, ostali su raseljeni i počeli su mirne proteste na autoputu prije otprilike mjesec dana.

Među prosvjednicima su nezavisni aktivisti i ličnosti civilnog društva, rekao je za MEE Mohammed Salameh, direktor političkog odbora Idliba. Ali i neki borci, također, podržavaju pokret, priznao je.

“Ne može se poreći da postoje vojne snage koje finansiraju dio protesta. Bez pristanka vojnih snaga koje kontroliraju Idlib, protesti se ne mogu održati”, rekao je.

 

Nasilno rastjerivanje

 

Konflikt na protestu u ponedeljak je brzo postao nasilan.

Turska, čini se, raspoređuje policijske snage, a ne vojnike, kako bi se suočila sa demonstrantima na autoputu M4, koji ide od istoka prema zapadu kroz južni Idlib, povezujući pokrajinu Latakiju i Halep koju drži vlada.

“Turska interventna policija silom je uklonila šatore demonstranata u saradnji s borcima Faylaq al-Shama”, rekao je za MEE Ahmed al-Hamoud, upravnik vijeća lokalnog sela Ghadfe.

“U zoru su presjekli konopce koji su držali šatore koji su pali na demonstrante, a zatim su izbili sukobi pesnicama i štapovima sa interventnom policijom” rekao je, dodavši da su mnogi demonstranti bježeći gubili stvari poput telefona.

Turska policija ispalila je suzavac kako bi rastjerala demonstrante i dovezla vozila da ukloni gomilu zemlje i kamenja koji su blokirali autoput.

“Cilj je uklanjanje protesta, jer sprečavaju rad zajedničkih tursko-ruskih nadzornih patrola”, rekao je Hamoud, koji je u ponedjeljak ujutro posjetio proteste.

Različita mišljenja oko tursko-ruskih patrola prijetila su izbijanjem sukoba. Posljednjih sedmica kruže video-snimci militantnih boraca koji prijete napadima na zajedničke nadzorne patrole.

Neki civili u Idlibu strahuju da će takvi sukobi potkopati primirje i dovesti do toga da Rusija silom zauzme cijeli put.

Ranije ove godine, Assadove snage zauzele su u blizini izuzetno strateški važan autoput M5.

“Od prekida vatre, održani su sastanci civilnih organa i nisu se svi složili oko protesta”, rekao je Salameh.

“Civili su podijeljeni između onih koji podržavaju turski sporazum i onih koji ga odbacuju”, dodao je.

„Raseljeni se pitaju kakve su garancije da će se vratiti u svoja sela. Koje su garancije da Rusija neće prekršiti primirje?”

 

 

Prethodni članakPutinov dugi rat protiv američke znanosti
Naredni članakPovratak Talibana i nova američka strategija u srednjoj Aziji

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime