PISjournal – Najviši švedski i turski zvaničnici dali su kontradiktorne izjave o pregovorima za deblokiranje kandidature Stockholma za NATO.

Obraćajući se novinarima u ponedjeljak, švedski premijer Ulf Kristersson rekao je da je zemlja u “veoma dobroj poziciji” – nekoliko sati nakon što je turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan od Stokholma zatražio da preda više od 100 osoba za koje smatra da su “teroristi”.

“Situacija u pogledu pregovora, odnosno praćenja memoranduma, ide dobro”, rekao je Kristersson.

Ton švedskog premijera se razlikovao od izjava Erdoğana kasno u nedjelju.

“Gledajte, pa ako nam ne predate svoje teroriste, ionako ne možemo proći ratifikaciju kandidature za NATO kroz parlament“, rekao je Erdoğan. “Da bi ovo prošlo u parlamentu, prije svega morate nam predati više od 100, oko 130 ovih terorista.”

Ovim su potvrđene izjave koje je u subotu dao Ibrahim Kalin, Erdoğanov glasnogovornik, koji je rekao kako ističe vrijeme da Ankara ratificira kandidature Švedske i Finske za pridruživanje bloku.

“Stokholm je u potpunosti posvećen implementaciji sporazuma koji je potpisan prošle godine u Madridu, ali zemlji treba još šest mjeseci da napiše nove zakone koji bi omogućili pravosudnom sistemu da implementira nove definicije terorizma”, rekao je Kalin.

U junu prošle godine, Švedska i Finska potpisale su trosmjerni sporazum s Turskom koji je osmišljen da odgovori na zabrinutost Ankare oko podrške ‘terorizmu’ i ograničenja prodaje oružja. Dvije nordijske zemlje su se obavezale da će osuditi i izručiti pojedince koje Ankara optužuje za terorizam, odnosno one za koje se tvrdi da su povezani sa zabranjenom Kurdskom radničkom partijom (PKK) i drugim grupama.

Trenutno, Turska i Mađarska ostaju jedine dvije članice bloka predvođenog SAD-om koje još nisu zvanično odobrile kandidaturu Švedske za NATO. Veze između Ankare i Stokholma prošle sedmice su podvrgnute novom pritisku, nakon što je grupa demonstranata objesila naglavačke lutku (u prirodnoj veličini) predsjednika Erdoğana na mostu u blizini gradske vijećnice Stokholma. Fotografije je prvobitno na Twitter-u objavio tzv., Švedski odbor solidarnosti za Rojavu, grupa povezana sa PKK-om.

Ankara je osudila čin i prozvala švedskog ambasadora zbog uvredljivog protesta. Fahrettin Altun, direktor komunikacija turskog predsjedništva, rekao je da je incident jasno pokazao “Da terorista PKK može izazvati švedsku vladu u srcu Stockholma” i da je “dokaz da švedske vlasti nisu preduzele neophodne korake protiv terorizma”, uprkos njihovim tvrdnjama.

Izvor

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime