TV obraćanje Ajetollaha Hameneija povodom svjetskog Dana Kudsa- Ajatollah Ali Hamenei

U ime AllahaMilostivogSamilosnog

Selamim sve slobodoumne Arape, posebno mlade; selam borbenome narodu Palestine i Kudsa i mesdžidul-Aksaa.

Selam svim šehidima otpora i velikoj konjici boraca koji na ovoj stazi žrtvovaše svoje živote, prije svih šehidu šejhu Ahmedu Jasinu, šehidu Seyyedu Abbasu Mousaviju, šehidu Fathi Šakakiju, šehidu Emad Mugniju, šehidu Abdul-Aziz Rantisiju, šehidu Abu Mahdi al-Mohandesu i, na koncu, istaknutoj ličnosti svih šehida otpora Kasemu Soleimaniju. Svi su oni nakon plodonosnog života punog bereketa svojim šehadetom ostavili neizbrisiv trag u ozračju otpora.

Borba Palestinaca i čista krv šehida otpora uspjela je ovu blagoslovljenu zastavu sačuvati razvijenom i stotinama puta povećati unutarnju snagu palestinske borbe. Palestinski mladić nekada se branio odapinjanjem kamena, a danas neprijatelju daje odgovor lansiranjem navođene rakete.

Palestina i Kuds su u Kur’anu Časnom nazvani ‘svetom zemljom’. Desetcima godina je ova čista teritorija okupirana od strane najprljavijih i najpoganijih pripadnika ljudskoga roda, iblisa koji plemenite ljude guraju u krv i prašinu, a onda to bezobrazno priznaju. Rasisti koji više od sedamdeset godina vlasnike ove zemlje muče ubistvima, pljačkom, zatvorima, mučenjima, ali Bogu hvala, nisu uspjeli uništiti njihovu volju.

Palestina je živa i nastavlja borbu i uz Božiju pomoć, na koncu će uspjeti savladati prljavog neprijatelja. Uzvišeni Kuds i cijela Palestina pripadaju njenom narodu i bit će mu vraćeni, ako Bog da, “a to Bogu nije teško”.

Naravno ove činjenice ne bi trebale dovesti do toga da drugi zaborave svoju odgovornu dužnost prema ovome pokretu.  I muslimanska i kršćanska ulema bi trebala ‘normalizaciju odnosa’ proglasiti zabranjenom sa šeri’atskog aspekta, a intelektualci i slobodoumni bi trebali objasniti posljedice ove izdaje koja predstavlja zabijanje noža u leđa Palestincima.

Na suprotnoj tački silaznog procesa režima je jačanje moći fronta otpora kao vjesnika svijetle budućnosti: jačanje odbrambene i vojne snage, samodostatnost u izradi učinkovitog oružja, samopouzdanje boraca, rastuća samosvijest mladih, širenje otpora u cijeloj Palestini i izvan nje, nedavni ustanak mladih u odbrani džamije Al-Aksa, i istovremeno, refleksija borbe i ugnjetavanja palestinskoga naroda u javnom mnijenju u mnogim dijelovima svijeta.

Logika palestinske borbe koja je posredstvom IR Iran zabilježena u dokumentima UN-a je progresivna i privlačna logika; palestinski borci mogu sprovesti referendum među svim autentičnim stanovnicima Palestine.

Ovaj referendum bi definirao politički sistem zemlje, a u njemu bi učestvovalo autentično stanovništvo, pripadnici svih naroda i religija, kao i palestinske izbjeglice. Taj politički sistem bi u zemlju vratio izbjeglice i definirao bi sudbinu nastanjenih stranaca.

Ovaj se zahtjev temelji na raširenoj demokraciji, prihvaćenoj u svijetu i niko ne može podkopati njen napredak.

Palestinski borci trebaju nastaviti svoju legalnu i moralnu borbu protiv uzurpacijskog režima sve dok ne bude primoran prihvatiti ovaj zahtjev.

S imenom Boga idite naprijed i znajte da “Bog sigurno Svoju pomoć pruža onome ko pomaže Njegovu vjeru.”

Selam alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu!