U Kanadi srušene statue kraljice Viktorije i kraljice Elizabete- Demonstranti su srušili statue kraljice Viktorije i kraljice Elizabete II u kanadskom gradu Winnipegu dok bijes raste zbog otkrivanja ostataka stotina djece u neobilježenim grobovima u bivšim školama za urođenike.

Gomila je uzvikivala “nema ponosa u genocidu” prije nego što je srušila statue monarha. Akcija se održala na Dan Kanade u četvrtak, koji se tradicionalno obilježava širom zemlje.

Međutim, mnogi su gradovi ove godine ukinuli proslavu jer je skandal oko tijela urođeničke djece natjerao Kanađane da se suoče sa svojom kolonijalnom istorijom.

Premijer Justin Trudeau rekao je da će dan biti “vrijeme za razmišljanje.” Gotovo 1.000 neoznačenih grobnica pronađeno je u bivšim internatima u Britanskoj Kolumbiji i Saskatchewanu, kojima je uglavnom upravljala Katolička crkva, a finansirala ih je vlada.

Tokom 165 godina i nedavno 1996. godine, škole su nasilno odvajale urođeničku djecu od njihovih porodica, podvrgavajući ih pothranjenosti i fizičkom i seksualnom zlostavljanju u onome što je Komisija za istinu i pomirenje 2015. nazvala “kulturnim genocidom”

U Winnipegu je mnoštvo navijalo dok je kip kraljice Viktorije padao izvan parlamenta pokrajine Manitoba. Demonstranti, od kojih su mnogi nosili narandžastu odjeću, također su nogama udaralii kip i plesali oko njega.

Postolje i statua bili su obojeni crvenom bojom. Srušen je i obližnji kip kraljice Elizabete. Ona je trenutni šef kanadske države, dok je Viktorija vladala od 1837. do 1901. kada je Kanada bila dio Britanskog carstva.

Protesti u znak podrške urođeničkoj djeci održani su u četvrtak i u Torontu, kanadskom financijskom središtu, dok je marš #CancelCanadaDay u glavnom gradu Otavi privukao hiljade ljudi u znak podrške žrtvama i preživjelima školskog sistema Kanade.

Bdijenja i skupovi održavani su i u drugim dijelovima zemlje. Mnogi učesnici nosili su narandžastu odjeću, koja je postala simbol pokreta. U svojoj poruci povodom Dana Kanade, Trudeau je rekao da su nas otkrića posmrtnih ostataka djece u bivšim školama “s pravom potakla na razmišljanje o istorijskim neuspjesima naše zemlje”. Nepravde i dalje postoje za autohtone narode i mnoge druge u Kanadi, rekao je.

Glasnogovornik britanskog premijera Borisa Johnsona rekao je da je vlada osudila svako uništavanje statua kraljice. “Naše misli su s kanadskom autohtonom zajednicom koja prate ova tragična otkrića, a mi pažljivo pratimo ta pitanja i nastavljamo suradnju s vladom Kanade u vezi s autohtonim pitanjima,” rekao je glasnogovornik.

Izvor