U Tirani sastanak čelnika zemalja Zapadnog Balkana- Na Samitu učestvuju komesar EU za susedstvo i proširenje, kao i lideri Albanije, Kosova, Severne Makedonije, Crne Gore, Srbije i BiH.

Samit lidera zemalja Zapadnog Balkana počeo je danas u Tirani, a u fokusu diskusije su ekonomija i regionalna saradnja, javlja agencija Anadolija.

Lideri će razgovarati o ekonomskoj i regionalnoj saradnji, te aspektima procesa evropskih integracija.

Na samitu u Tirani, čiji je domaćin predsjednik Vlade Albanije Edi Rama, istaknut će se važnost regionalne saradnje i kontinuirane podrške zajedničkim inicijativama kako bi se osnažio i pokrenuo regionalni ekonomski potencijal i učvrstili dobrosusjedski odnosi, u regiji koja ekonomski stoji loše, dok su neke zemlje opterećene i ratnom prošlošću iz devedesetih.

Samitu prisustvuju komesar Evropske unije (EU) za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi, premijer Albanije Edi Rama, premijer Kosova Albin Kurti, premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, premijerka Srbije Ana Brnabić i predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija.

Evropski cilj

Zemlje Zapadnog Balkana pokušavaju postati članicama Evropske unije, no uslovi koje pred njih postavlja službeni Brisel, naročito u pogledu vladavine prava i borbe protiv korupcije, za mnoge zapadnobalkanske vlade još uvijek su prevelik zaloga.

Kako bi zemlje Zapadnog Balkana i dalje držala uz sebe, u smanjila utjecaj drugih sila, na prvom mjestu Rusije i Kine, Evropska unija opetovano nastoji pomoći toj regiji, uključujući i ekonomsku pomoć.

Početkom mjeseca EU je postigla dogovor o 14,2 milijarde eura vrijednom paketu pomoći zemljama Zapadnog Balkana kojeg je hrvatski eurozastupnik Tonino Picula opisao “dugoročnom investicijom u evropsku budućnost Zapadnog Balkana”.

Gigantski IPA III ekonomski paket za razdoblje od 2021. do 2027. godine koristit će se za pomoć u provedbi reformi povezanih s EU-om u sedam zemalja korisnica – Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji i Turskoj.

Izvor

Prethodni članakBili su samo djeca
Naredni članakPakistan neće dozvoliti SAD-u da koristi njegove baze

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime