Seyed Hossein Mousavian

Na iranskog nuklearnog naučnika Mohsena Fahrizadea izvršen je atentat prošle sedmice. Trojica neidentificiranih američkih zvaničnika rekli su za New York Times da Izrael stoji iza Fakhrizadehovog atentata tokom zasjede u blizini iranskog glavnog grada Teherana.

Samo nekoliko dana prije atentata, izraelski premijer Benjamin Netanyahu, prijestolonasljednik Saudijske Arabije Muhammed bin Salman i američki državni sekretar Mike Pompeo održali su tajni noćni sastanak usred arapske pustinje da poguraju tajne operacije i pooštravanje ekonomskih sankcija tokom posljednjih tjedana predsjednika Donalda Trumpa, otkrili su izraelski izvori .  

U godinama prije nego što je potpisao Zajedničku Sveobuhvatni plan akcije (jcpoa), Izrael se bave u jezive aktima terora, ubistvo pet iranskog nuklearnog naučnika , koji su sada u Iranu poštovali mučenike. Među njima su bili: Ardešir Husseinpour, Masoud Alimuhammadi, Mađid Šahriari, Dariouš Rezaeinežad i Mustafa Ahmadi Rođan. Izrael je također pokušao izvršiti atentat na Fereydona Abbassija, iranskog šefa Atomske agencije, ali nije uspio .

Drugo nakon ubistva general-majora  Qasema Soleimanija prošlog januara, ovo najnovije ubistvo najgrotesknija je i nehumana upotreba nasilja nad iranskim zvaničnicima u doba nakon JCPOA. Fahrizade ne samo da je bio glavni nuklearni naučnik, već je igrao i presudnu ulogu u razvoju domaćih Covid-19 ispitnih kompleta i vakcina kako bi pomogao zemlji da se nosi sa pandemijom . 

Realističan pogled

Vrijeme ovog atentata nije slučajno. Novo izabrani američki predsjednik Joe Biden najavio je da će se njegova administracija vratiti u JCPOA. “Ja ću ponuditi Teheran vjerodostojan put natrag u diplomatiji. Ako Iran se vraća u striktno poštovanje nuklearnog sporazuma, da će Sjedinjene Države pridružiti sporazum kao polazište za nastavak pregovora”, Biden izjavio je . Cilj napada bio je sramotiti ovu politiku.

Jednako važno, iranski predsjednik Hasan Ruhani rekao je da će rješavanje problema između Irana i SAD-a “biti vrlo lako” ako se administracija Bidena potrudi vratiti u situaciju koja je postojala prije 20. januara 2017. godine, kada je Trump položio prisegu kao nova Američki predsjednik. Ruhani je dodao da je “iranska politika bila ispunjavanje obveza obvezama, djelovanje akcijama i deeskalacija deeskalacijom .”

Ubojstvo Fakhrizadeha imalo je za cilj blokirati Bidenovu namjeru da Iranu ponudi ‘vjerodostojan put natrag do diplomacije’

Iranski vrhovni čelnik Ajatolah Hamnei zauzeo je, međutim, drugačiji stav: “pregovarajući nekoliko godina, pokušavali smo, ali bez koristi”. Ova izjava jasno pokazuje da je vrhovni vođa krajnje sumnjičav da će pregovori ikada dobro služiti Iranu. Povlačenje Trumpove administracije iz JCPOA i zločini poput atentata na Soleimanija i Fakhrizadeha dodatni su dokaz da su stavovi vrhovnog vođe o ovom pitanju realniji od stavova Rouhanija  .

Iako se i Sjedinjene Države i Iran suočavaju sa ogromnim domaćim preprekama u oživljavanju JCPOA, politika “povratka u iranski sporazum”, koju je predložio Biden, prestrašila je i Netanyahu-a i MBS-a do te mjere da su se morali okupiti na sastanku bez presedana u Saudijskoj Arabiji . Sigurno su učinili ono što su mogli i nastaviće činiti kako bi spriječili da se administracija Biden ponovo pridruži JCPOA.

Slika na listiću koju je pružilo iransko Ministarstvo odbrane 29. novembra 2020. prikazuje slugu imama R.
Uokvirena slika koja prikazuje iranskog ubijenog vrhunskog nuklearnog naučnika Mohsena Fakhrizadeha tokom njegove pogrebne povorke u sjeveroistočnom gradu Mašhadu 29. novembra (AFP)

Fakhrizadeh Atentat je imao za cilj blokiranje Bajdena navedenom namjeri da ponudi Iranu “kredibilan put natrag u diplomatiji” kao korak prema Sjedinjenim Državama ponovnog pridruživanja nuklearnog sporazuma.

Iranska politička scena

Čini se da Biden povratak JCPOA-i vidi kao uvod u širi proces pregovora s Iranom o drugim pitanjima kao što su sposobnost balističkih raketa i njegova uloga u regiji. Ali Biden mora obratiti pažnju na stvarnost iranske političke scene.

Nepromišljena politika maksimalnog pritiska Trumpove administracije praćena izricanjem najtežih ekonomskih sankcija u modernoj istoriji dovela je iranski narod u najgoru ekonomsku situaciju od revolucije 1979. godine. Rezultat je bio razočaranje umjerenih snaga u pogledu pregovora sa Sjedinjenim Državama.

Na parlamentarnim izborima 2020. godine (konzervativna) frakcija ostvarila je neviđenu pobjedu osvojivši 221 od 291 mjesta u iranskom parlamentu. Mnogo reformističkih kandidata bilo je isključeno iz Guardian Council-a.

Stoga je predvidljivo da će sljedeći iranski predsjednik vjerovatno biti iz principalijske frakcije na predstojećim izborima 2021. godine.

Dok sam bio u Teheranu, imao sam priliku razgovarati s nekim od političara Principalista o američkim izborima. Oni vjeruju da su i republikanci i demokrati nakon promjene režima u Iranu; demokratska administracija je istovremeno složenija i opasnija jer, za razliku od Trumpa, zauzima multilateralni pristup kako bi vršila pritisak na Iran.

Zbog toga je izazov raditi s takvom upravom. Kao rezultat toga, oni vjeruju da bi Iran trebao izbjeći pregovore s administracijom Bidena o cijelom nizu pitanja, uključujući JCPOA, balističke rakete, regionalna pitanja i još mnogo toga. 

Inauguracija novog američkog predsjednika poklopit će se s pokretanjem predsjedničke kampanje kandidata za predstojeće iranske izbore u junu. Čini se jasnim da će do trenutka kada Bajden položi dužnost predsjednik Rouhani biti u posljednjim mjesecima mandata. Očekivati ​​da će njegova administracija postići bilo kakav veliki posao u vezi s američko-iranskim odnosima je nerealno, osim pokretanja koraka za oživljavanjem JCPOA.

Iranski vrhovni čelnik ajatolah Ali Hamnei govori u Teheranu 9. aprila (Handout / khamenei.ir / AFP)
Iranski vrhovni čelnik ajatolah Ali Hamnei govori u Teheranu 9. aprila (Handout / khamenei.ir / AFP)

Za Rouhanijevu administraciju oživljavanje JCPOA jednako je važno kao i za Bajdena i njegov tim. Ne zaboravimo da su poput Bajdena, njegov vjerovatno državni sekretar Tony Blinken i šef nacionalne sigurnosti Jake Sullivan bili i ostaju snažne pristalice JCPOA, pa čak i sudjelovali u njegovom formiranju. 

Ovdje Biden ne bi smio izgubiti iz vida tri ključna boda. 

Obustaviti sankcije

Prvo, za preostali period Rouhanijeve administracije, povratak SAD-a u JCPOA ne bi trebao imati preduvjete i ovisiti o njegovom proširenju na pitanja izvan iranskog nuklearnog pitanja. Takav pristup vratit će pregovarački proces za oživljavanje JCPOA, jer obuzdavanje antiameričkih osjećaja među Irancima nakon atentata na Soleimanija i Fakhrizadeha nije lak zadatak. 

Zadržati antiamerička osjećanja među Irancima nakon atentata na Soleimanija i Fakhrizadeha nije lak zadatak

Drugo, JCPOA treba provoditi sveobuhvatno. Kada je potpisan JCPOA, američke primarne sankcije ometale su njegovu pravilnu provedbu i onemogućavale punu isporuku ekonomskih koristi Iranu.

Stoga, kako bi se Iran, SAD i druge svjetske sile u potpunosti pridržavali odredbi i uslova JCPOA, američke primarne sankcije trebaju biti suspendirane.

Treće, regionalna pitanja poput konvencionalnog i nekonvencionalnog oružja treba rješavati regionalno, kolektivno kroz multilateralni pristup. Saudijska Arabija ima kineske rakete sa  domet  do 5.000 kilometara pored  tajni nuklearni program . Izrael ima svoju  jerihonsku raketu dometa 5000 kilometara koja može nositi nuklearnu bojevu glavu od jedne tone i stotine nuklearnog oružja. Zapadna hue and cry odnosi se na iranske rakete s maksimalnim dometom od 2000 km i nuklearni program s nula nuklearnih bombi.

Šta bi Bajden trebao učiniti?

Vrlo je vjerojatno da će sljedeći iranski izabrani predsjednik biti iz frakcije Principalista, koja će tada imati priliku stvoriti jedinstvenu vladu u Iranu, s obzirom na to da parlamentom također dominiraju Principalisti.

Ova ujedinjena vlada predvođena Principalima zasigurno će imati veću autonomiju odlučivanja jer joj iranski vrhovni vođa više vjeruje. Štoviše, vrhovni vođa je glavni donosilac odluka o vanjskoj politici, a poput Centralne komande SAD-a, Revolucionarna garda igra ključnu ulogu u regionalnim pitanjima.

Da bi otvorio vrata za suradnju sa sljedećom iranskom administracijom u drugim pitanjima izvan nuklearnog pitanja, Biden mora oživjeti JCPOA, ukloniti iranski Korpus revolucionarne garde sa liste terorističkih organizacija i ukinuti sankcije protiv iranskih visokih dužnosnika, uključujući iranskog vrhovnog vođu.

Izvor

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime