PISjournalTanker pod zastavom Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) navodno je napustio luku u južnoj jemenskoj provinciji Shabwah sa 400.000 barela jemenske sirove nafte, dok Abu Dhabi i Rijad nastavljaju pljačkati prirodna bogatstva ove ratom osiromašene zemlje.

Jemenski zvaničnik rekao je službenoj novinskoj agenciji Saba da je tanker Gulf Aetos, natovaren s više od 400.000 barela sirove nafte, u nedjelju isplovio iz luke Rudum.

Zvaničnik, koji je tražio da ostane neimenovan, dodao je da se prema međunarodnim referentnim cijenama teret sirove nafte procjenjuje na 43 miliona dolara.

Napomenuo je da je ovaj događaj posljedica sistematske pljačke jemenskih rezervi nafte i prirodnih resursa od strane ratne koalicije predvođene Saudijskom Arabijom i njenih savezničkih tekfiri militanata, kao i strogih mjera usmjerenih na sprječavanje priliva novca u zemlju.

Zvaničnik je dalje opisao kao “neprihvatljivu” prodaju ili prijenos dionica u bilo kojoj ekonomskoj sferi zemlje od strane bivše jemenske vlade koju podržava Saudijska Arabija.

Pozvao je međunarodnu zajednicu i sva svjetska tijela da izvrše svoje dužnosti i zaustave bivšu jemensku vladu da se miješa u nacionalno bogatstvo ratom pogođene zemlje.

Najnovija pljačka jemenske sirove nafte dogodila se dvije sedmice nakon što je supertanker napustio luku Ash Shihr u istočnoj jemenskoj provinciji Hadhramaut s više od dva miliona barela opljačkane sirove nafte u vrijednosti od preko 270 miliona dolara.

Jemenski parlament osuđuje ponovljeno kršenje primirja

U međuvremenu, jemenski parlament oštro je osudio ponavljajuće kršenje primirja uz posredovanje UN-a od strane koalicije predvođene Saudijskom Arabijom.

Jemenski zastupnici osudili su vojni savez predvođen Saudijskom Arabijom zbog zapljene brodova koji su prevozili naftne derivate namijenjene Jemenu, nazvavši to kršenjem uslova primirja.

Prema izvještaju koji je objavila televizijska mreža al-Masirah, Predstavnički dom Jemena pozvao je Vijeće sigurnosti i Ujedinjene nacije da obavežu države članice koalicije predvođene Saudijskom Arabijom da polože prihode od jemenske sirove nafte u banke u zemlji, podrže medicinske usluge , isplaćuju plate državnim službenicima i unapređuju javno blagostanje.

Saudijska Arabija je pokrenula razorni rat protiv Jemena u martu 2015. godine u saradnji sa svojim arapskim saveznicima i uz naoružanje i logističku podršku SAD i drugih zapadnih država.

Cilj je bio da se ponovo uspostavi režim Abd Rabbuha Mansur Hadija koji je naklonjen Rijadu i slomi pokret otpora Ansarullah, koji je vodio državne poslove u odsustvu funkcionalne vlade u Jemenu.

Dok koalicija predvođena Saudijskom Arabijom nije uspjela ispuniti nijedan od svojih ciljeva, rat je odnio živote stotine hiljada Jemenaca i izazvao najgoru svjetsku humanitarnu krizu.

 

Prethodni članakSaudijski režim brutalno zlostavlja svoje protivnike
Naredni članakMutni poslovi Joe Bidena i njegovog sina

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime